Skip to content
0-23

Γεωργιάδης: το ΕΣΥ δεν διαλύεται αλλά γιγαντώνεται

Αντικρούοντας τις κατηγορίες περί κατάρρευσης και ιδιωτικοποίησης του του Εθνικού Συστήματος Υγείας ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Είναι παράλογο να κατηγορούμαστε για ένα κρυφό σχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ νυχθημερόν, όταν υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα κτιριολογικής αναβάθμισης των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας με ένα πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης άνω του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ και με την ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού τόσο της δευτεροβάθμιας όσο και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσα από ένα γιγαντιαίο για τα δεδομένα πρόγραμμα πάλι του Ταμείου Ανάκαμψης που προσεγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Στο ΕΣΥ καθημερινά προσέρχονται και εξυπηρετούνται 80.000 άνθρωποι την ημέρα. Έχει 25 εκατομμύρια επισκέψεις το χρόνο. Έχει πάνω από 100 νοσοκομεία, πάνω από 300 κέντρα υγείας και πάνω από 1.400 Περιφερειακά ιατρεία. Έχει χιλιάδες οικογενειακούς γιατρούς, έχει τοπικές και κινητές μονάδες υγείας. Είναι ένα τεράστιο και πάρα πολύ εκτεταμένο δίκτυο».

Ο Υπουργός, η Αναπληρώτρια Υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη και οι Υφυπουργοί Μάριος Θεμιστοκλέους και Δημήτρης Βαρτζόπουλος παρουσίασαν πρόσφατα στους δημοσιογράφους τους βασικούς μεταρρυθμιστικούς στόχους σε βάθος τριετίας:

Ενίσχυση ιατρικού προσωπικού

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, αυτές τις μέρες βγαίνει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό το οποίο θα προσθέσει πάνω από 2,5 χιλιάδες προσωπικούς γιατρούς στο σύστημα. Δίνεται ισχυρό οικονομικό κίνητρο ύψους 30.000 ευρώ σε όλους τους νέους γιατρούς οι οποίοι θα επιλέξουν τη γενική ιατρική ή την παθολογία ως ειδικότητα από 1/1/2025. Ακόμη, αυξάνεται ο αριθμός των παιδιάτρων και θα καλυφθούν σε πρώτη φάση πάνω από 500.000 παιδιά δωρεάν. Παράλληλα, ιδρύονται 7 πανεπιστημιακά κέντρα υγείας, στα οποία θα υπηρετούν καθηγητές πανεπιστημίου, μέλη ΔΕΠ, και θα αναλάβουν και το κομμάτι της τηλεϊατρικής στα νησιά. Με το νέο σύστημα τηλεϊατρικής θα υπάρχουν 3,5 χιλιάδες σημεία κατ΄ οίκον νοσηλείας σε όλη τη χώρα. Στο τέλος του μήνα ξεκινάει το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου και τον Οκτώβριο τα καρδιαγγειακά. Οι πολίτες θα λαμβάνουν SMS με ηλεκτρονικό παραπεμπτικό  για τις προληπτικές εξετάσεις τους. Το προσωπικό του ΕΣΥ το 2019 ήταν 78.272 άτομα, αυτή τη στιγμή υπηρετούν 86,138 άτομα, νούμερο που αντιστοιχεί σε αύξηση 10% σε όλο το προσωπικό όλων των κλάδων. Ειδικά τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας έχουν το περισσότερο προσωπικό που είχαν ποτέ από την ίδρυση του εθνικού συστήματος υγείας.

Εισόδημα γιατρών

Eκτός των άγονων περιοχών οι αυξήσεις μπορεί να φτάσουν μέχρι και το 30% – 33%, που αντιστοιχεί στο 20% περίπου του μισθού στις καθαρές αποδοχές. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται άλλα δύο μέτρα, τα απογευματινά χειρουργεία και το ιδιωτικό έργο των γιατρών. Απογευματινά χειρουργεία γίνονται σε 48 νοσοκομεία της χώρας. Μέχρι στιγμής 280 χιλιάδες πολίτες έχουν χειρουργηθεί, 4% αύξηση σε σχέση με πέρυσι.

Εφαρμογή των DRGs

Από το 2025 τα νοσοκομεία θα πληρώνονται με βάση το τι παράγουν, δηλαδή  με το πόσα χειρουργεία έχουν κάνει, την βαρύτητα των χειρουργείων, πόσες μέρες νοσηλεύτηκε το περιστατικό – δηλαδή θα αποζημιωθούν με βάση τα DRGs. Ο ΟΔΙΠΥ είναι οργανισμός διασφάλισης ποιότητας υπηρεσιών υγείας και θα έχει την ευθύνη να ελέγξει την ποιότητα των νοσοκομείων. Ήδη έχουν γίνει έλεγχοι στο 40% των νοσοκομείων της χώρας. 

Αναβάθμιση Υποδομών

Από τα νοσοκομεία στη χώρα το νεότερο νοσοκομείο στην Αττική έχει χτιστεί πριν από 20 περίπου χρόνια. Στη χώρα ένας μέσος όρος ζωής των νοσοκομείων είναι 45 έτη. Από το 2009 δεν έχει γίνει καμία σοβαρή ανακαίνιση σε κανένα νοσοκομείο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόγραμμα το οποίο ξεπερνάει το 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα θα ανεγερθούν 5 νέα νοσοκομεία, τα 3 νοσοκομεία είναι της δωρεάς του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ενώ το Θεαγένειο θα είναι το πρώτο νοσοκομείο το οποίο θα χτιστεί με μορφή ΣΔΙΤ.

Ακόμη, προγραμματίζονται παρεμβάσεις στα νοσοκομεία της χώρας, με δύο εμβληματικά έργα στο νοσοκομείο Παπανικολάου και στο νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ.

Στο τέλος του 2025 προγραμματίζεται η έναρξη ψηφιακής πλατφόρμας στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν από το κινητό τους τι αναμονή υπάρχει τη δεδομένη στιγμή στην εφημερεύουσα κλινική στην οποία θέλουν να προσέλθουν. Πρόκειται για έργο ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Υγείας

Προ έξι εβδομάδων ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή ο νόμος 5129 για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και τη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, το οποίο διαρθώνεται σε εφτά περιφερειακά δίκτυα, τα οποία θα έχουν πλέον ενιαία Υπηρεσιακή Ιατρική και Νοσηλευτική Διεύθυνση. Επίσης ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή η δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων. Ο νόμος άρχισε ήδη να εφαρμόζεται με σκοπό την πλήρη λειτουργία από 1/1/2025. 

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

 Για τα απογευματινά χειρουργεία έχουν ανατεθεί 51 εκ ευρώ συν ΦΠΑ από τα ταμείο ανάκαμψης, εκ των οποίων ένα ποσό θα πάει σε ιδιωτικές κλινικές εφόσον δεν μπορεί το σύστημα να καλύψει τις ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό που φοβάται η κυβέρνηση είναι μην τυχόν «μπουκώσει»  το σύστημα από τα πολλά χειρουργεία  και δεν μπορεί να εξαντληθεί ο πόρος, καθώς έχει χρονικό διάστημα μέχρι 31 Δεκεμβρίου του ’25.

Τα χειρουργεία και η μείωση των εφημεριών είναι τα δύο βασικά στοιχήματα της κυβέρνησης. Αν τα απογευματινά δωρεάν χειρουργεία και τα DRGs λειτουργήσουν, το σύστημα λειτουργεί με μεγαλύτερη ταχύτητα, μειωθούν οι μέσοι χρόνοι αναμονής για χειρουργείο και η μεταρρύθμισή για τις εφημερίες λειτουργήσει, η εικόνα του πολίτη για το ΕΣΥ, σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου, θα αλλάξει άρδην. 

Άγονη γραμμή

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα περίθαλψης σε απομακρυσμένες περιοχές έχει συμπεριληφθεί στο σχεδιασμό η δυνατότητα συνεργασίας με ιδιωτικά κέντρα τα οποία είναι διεσπαρμένα σε όλη την χώρα. Έτσι, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση να μπορούν οι πολίτες σε πάνω από 300 σημεία σε όλη την χώρα να κάνουν δωρεάν τις εξετάσεις τους. Επιπλέον, έχει υλοποιηθεί ξεχωριστό πρόγραμμα το οποίο αφορά ευάλωτο πληθυσμό. Αυτό θα το υλοποιήσει ο ΕΟΔΥ με τις ΚΟΜΥ όπου κινητές μονάδες θα παρέχουν εξετάσεις σε παιδιά, ηλικιωμένους, έγκυες κοκ.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *