Skip to content

Γιατί έγινε η αγωγή της ΠΑΕΓΑΕ στην Εθνική Ασφαλιστική στην παρούσα συγκυρία

Εντύπωση προκαλεί η αγωγή από την Α.Ε Γενικών Αποθηκών (ΠΑΕΓΑΕ) θυγατρική της ΕΤΕ κατά της Εθνικής Ασφαλιστικής επίσης θυγατρική της ΕΤΕ, με την οποία ζητά 100 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της Καπνικής Μιχαηλίδη.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Πρόκειται για πρωτοφανές φαινόμενο δύο θυγατρικές ομίλου να στρέφονται η μία εναντίον της άλλης με το μητρικό τραπεζικό όμιλο να δημοσιοποιεί τα τεκταινόμενα. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για υπόθεση που έχει παλιές ρίζες και πέρναγε χρόνια τώρα στις προβλέψεις των ισολογισμών της ΕΤΕ.

Στελέχη από την Εθνική Ασφαλιστική εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή (αγωγή) έγινε επειδή επίκειται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και η Τράπεζα κυρίως θέλει αφ’ ενός να απαλλαγεί από τα παλαιά βάρη στον ισολογισμό της και αφ’ ετέρου η Π.Α.Ε Γενικών Αποθηκών να κατοχυρώσει την πληρωμή των οφειλών αυτών από το νέο αγοραστή. Εν ολίγοις, τα 100 εκατ. ευρώ που ζητά η ΠΑΕΓΑΕ θα πρέπει να επιστρέψουν στα διαθέσιμα της εταιρείας προκειμένου και αυτή σταδιακά να πουληθεί όπως επιβάλλουν οι κανόνες “Βασιλεία ΙΙ”.

Για την Εθνική Ασφαλιστική, όλες οι υποχρεώσεις που έχει θα προσμετρηθούν στο τίμημα που θα κληθεί να καταβάλει ο ενδιαφερόμενος αγοραστής.

Ανοδικά και η παραγωγή 9μηνου της Εθνικής Ασφαλιστικής

Η παραγωγή της Εθνικής Ασφαλιστική στο 3ο τρίμηνο 2020 κινήθηκε ανοδικά μεν στους κλάδους υγείας, αυτοκινήτου και περιουσίας, όμως τα αποτελέσματα στο τρίμηνο αυτό επιβαρύνθηκαν από τις αποζημιώσεις που κλήθηκε να πληρώσει για τις ζημιές από τη “Θάλεια” και τον “Ιανό” στο δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου.

Πάντως σύμφωνα με πηγές από την εταιρεία, και το 3ο τρίμηνο ήταν θετικό με αποτέλεσμα να διατηρείται η ανοδική τάση παραγωγής 9μηνου έναντι του 9μηνου 2019.

Κατά το α’ εξάμηνο του 2020, το σύνολο των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων, εξαιρουμένης της παραγωγής του προϊόντος εφάπαξ ασφαλίστρου, αυξήθηκε κατά 4,8% έναντι του α’ εξαμήνου του 2019 και διαμορφώθηκε σε 276,5 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων παρουσιάζει μείωση κατά 10,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019, η οποία αποδίδεται κυρίως στις δυσλειτουργίες των τραπεζικών καταστημάτων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *