Skip to content

Γιατί η κοινωνία χρειάζεται την ιδιωτική ασφάλιση

Την ευκαιρία να υπενθυμίσει στο ευρύ κοινό τον πολύτιμο ρόλο της ασφαλιστικής αγοράς στη λειτουργία μιας ανεπτυγμένης κοινωνίας και ιδιαίτερα της ελληνικής, είχε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου. Ο κ. Σαρρηγεωργίου παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Liberal και την δημοσιογράφο Αντιόπη Σχοινά όπου, μεταξύ άλλων, συνόψισε τα εξής:

Η ασφαλιστική αγορά έχει σημαντικό ρόλο να παίξει σε μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία όπως:

  • Στη διαχείριση των οικονομικών ζημιών των φυσικών καταστροφών οι οποίες είναι αποδεδειγμένα συχνότερες και σφοδρότερες ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
  • Στη συμπλήρωση του συνταξιοδοτικού εισοδήματος των πολιτών.
  • Στην υγεία.

Στην Ελλάδα, είπε, υπάρχει πολύ μεγάλο κενό προστασίας (protection gap) της περιουσίας, της υγείας και της σύνταξης, αλλά και ως προς τις αστικές ευθύνες.

Για να προχωρήσουν τα παραπάνω θέματα απαιτείται συνεργασία με την Πολιτεία, και αναγνώριση του ρόλου της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην κοινωνία και την οικονομία, κάτι που δεν έχει γίνει έως σήμερα, τόνισε.

Ειδικά η κλιματική αλλαγή, συνέχισε, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα καθώς απειλεί τη βιωσιμότητα στον πλανήτη. Στην Ελλάδα, από το 1993 έως τον Αύγουστο του 2021, η ασφαλιστική αγορά έχει καταγράψει συνολικά 40 περιστατικά ιδιαίτερης σφοδρότητας (σεισμούς, βροχοπτώσεις, πυρκαγιές κ.ά), τα οποία έχουν επιφέρει σημαντικές απώλειες. Και σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι πρόσφατοι σεισμοί στην Κρήτη και οι πλημμύρες που έφερε η κακοκαιρία «Μπάλλος». Μόνο το 2021 στην Ελλάδα είχαμε την κακοκαιρία Μήδεια με τις χιονοπτώσεις που δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα, τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και τις πρόσφατες πλημμύρες.

Ο ρόλος της ασφαλιστικής αγοράς, τόσο της παγκόσμιας όσο και της εγχώριας, στην κλιματική αλλαγή είναι πολλαπλός:

  • Αποζημιώνει με ταχύτητα τις ασφαλισμένες περιουσίες που πλήττονται από τις εκάστοτε καταστροφές όπως πλημμύρες, πυρκαγιές κ.ά. αλλά για τα ανεξάρτητα της κλιματικής αλλαγής φαινόμενα όπως ο σεισμός.
  • Στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων για το κλίμα, προσανατολίζεται προς βιώσιμες, πράσινες επενδύσεις, δηλαδή επενδύσεις που δεν βλάπτουν το περιβάλλον. Ακόμη, προωθεί την πρόληψη και την προετοιμασία για τις φυσικές καταστροφές.

Ωστόσο, παρότι στην Ελλάδα είμαστε ιδιοκτήτες της κατοικίας μας σε ποσοστό 70%, ίσως το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, το ποσοστό των ασφαλισμένων κατοικιών παραμένει πάρα πολύ χαμηλό. Το κράτος καλείται έπειτα από μια φυσική καταστροφή να αποκαταστήσει τις ζημιές στις κατοικίες των πολιτών, αλλά η στήριξη που προσφέρει συνήθως έρχεται αργά και δεν επαρκεί. Και βέβαια αυτοί που επιβαρύνονται τελικά είναι οι φορολογούμενοι πολίτες.

Το κόστος αυτών των καταστροφών, που μέχρι σήμερα καλύπτονται εν μέρει από το ίδιο το κράτος, θα μπορούσε να μεταφερθεί στην ασφαλιστική αγορά, αν η κυβέρνηση δώσει στους πολίτες κίνητρα να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους, με το σχετικό ασφάλιστρο να εκπίπτει από τους φόρους. Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σχετικά με τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων και είμαστε σε αναμονή της υλοποίησης αυτής της δέσμευσης.

Σε επόμενο στάδιο, είπε ο κ. Σαρρηγεωργίου, υποστηρίζουμε τη λύση που έχουν ακολουθήσει πολλές ανεπτυγμένες χώρες οι οποίες έχουν αντιληφθεί ότι μια ενδεχόμενη μεγάλη φυσική καταστροφή δεν θα μπορέσει να την καλύψει ούτε το Κράτος ούτε οι πολίτες από μόνοι τους : τη θέσπιση ενός συστήματος καθολικής κάλυψης κατοικιών έναντι των φυσικών καταστροφών το οποίο θα βασίζεται σε συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Μιλάμε για τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος καθολικής ασφάλισης των κατοικιών με την εμπλοκή της ασφαλιστικής αγοράς. Έχουμε κάνει σχετική μελέτη ξεκινώντας από την κάλυψη του σεισμού.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα της κάλυψης των φυσικών καταστροφών είναι πολύ μεγάλο και σημαντικό και η συνεργασία με το Κράτος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη χάραξη μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής.

Ο ρόλος των επενδύσεων

Λόγω της φύσης του αντικειμένου τους οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις υποχρεούνται από την νομοθεσία να τοποθετούν σημαντικά ποσά σε επενδύσεις μακράς πνοής ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις αντίστοιχα μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις τους.

Η ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά διατηρεί 10,4 τρισ. ευρώ επενδύσεις (59% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ). (στοιχεία Insurance Europe 2019).

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά διαθέτει 17,8 δισ. ευρώ επενδύσεις (10,6% του ΑΕΠ) (στοιχεία ΤτΕ 12.2020). Τα κεφάλαια αυτά έχουν τοποθετηθεί σε καταθέσεις και τίτλους τόσο βραχυχρόνιας όσο και μακροχρόνιας διάρκειας.

Η ασφαλιστική αγορά απέχει από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο : Στην Ευρώπη ο μέσος όρος των ασφαλίστρων προς το ΑΕΠ είναι στο 7% περίπου ενώ στην Ελλάδα 2,2%. Το μέσο κατά κεφαλήν ασφάλιστρο, δηλαδή τα χρήματα που ξοδεύει ετησίως ο μέσος Ευρωπαίος για ασφάλιση είναι €2.091 ενώ το ποσό αυτό στην Ελλάδα είναι €414 (στοιχεία 2019).

Με τις κατάλληλες ενέργειες οι επενδύσεις της ασφαλιστικής αγοράς μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Για το λόγο αυτό, ως Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος δηλώνουμε το «παρών» και τη διάθεση να συζητήσουμε με την Κυβέρνηση πώς μπορούν οι επενδύσεις της ασφαλιστικής αγοράς να ενισχύσουν περαιτέρω την ανάκαμψη της χώρας, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *