Γιατί οι ασφάλειες είναι "καλύτερες" από τις τράπεζες

9 Μαρτίου 2017

Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους οι ασφαλιστικές εταιρείες παρέχουν ανταγωνιστικότερες από τις τράπεζες, ευκαιρίες αποταμίευσης:

Η διαδικασία της αποταμίευσης είναι ξεκάθαρα μια διαδικασία πολύτιμη για κάθε άνθρωπο. Καταρχήν γιατί βοηθά στον έλεγχο της κατανάλωσης και κατά δεύτερον γιατί αποτελεί το αποκούμπι σε κρίσιμες στιγμές της ζωής όπου χρειάζεται αυξημένη ρευστότητα.

Βασική  απαίτηση σε μια διαδικασία αποταμίευσης είναι η δυνατότητα, μέσω ανάλογου επιτοκίου, να καλύπτονται τυχόν απώλειες  που μπορούν να προκαλέσουν οι διακυμάνσεις του πληθωρισμού.

Αυτή τη στιγμή ωστόσο - και αυτό συμβαίνει αρκετά χρόνια τώρα - στην Ευρώπη λειτουργούμε σε περιβάλλον χαμηλών έως μηδενικών, επιτοκίων. Οι πολίτες που απευθύνονται σε τράπεζες, μετά βίας μπορούν να προσεγγίσουν, ανάλογα με το ύψος του ποσού που αποταμιεύουν, επιτόκιο 1% και μάλιστα για διάρκεια το πολύ ενός έτους.

Από την άλλη, οι ασφαλιστικές εταιρείες ήταν παραδοσιακά σε θέση, (κάποιες είναι ακόμη) να εγγυώνται μακροχρόνια επιτόκια, να δίνουν δηλαδή λύσεις, ανταγωνιστικότερες των τραπεζών. Τα τελευταία ένα-δύο χρόνια, αυτό έχει γίνει πολύ δύσκολο - η παγκόσμια κρίση αύξησε τις δικλείδες ασφαλείας και σε περιβάλλον Solvency II, οποιαδήποτε "εγγύηση" απαιτεί σημαντικές κεφαλαιακές "θυσίες".

Δεν είναι καθόλου τυχαία η πρόσφατη αναφορά του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, στην ετήσια γενική συνέλευση της ΕΑΕΕ, σχετικά με τον  κίνδυνο που  μπορούν να διατρέξουν στο μέλλον ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες διατηρούν χαρτοφυλάκια με υπόσχεση υψηλών επιτοκίων. Χαρτοφυλάκια δηλαδή, αποταμιευτικών και συνταξιοδοτικών συμβολαίων που πουλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια προσφέροντας υψηλό επιτόκιο.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν σήμερα εταιρείες οι οποίες προσπαθούν ακόμη να διαθέσουν προϊόντα εγγυημένου επιτοκίου - το οποίο όμως δύσκολα ξεπερνά το 1,5% και σε ελάχιστες περιπτώσεις αγγίζει ή ξεπερνά το 2%.

Ακόμη κι έτσι, η ασφαλιστική αγορά παρέχει αξιόλογες λύσεις, ιδιαίτερα δε αν λάβει κανείς υπόψη ότι πέρα από το επιτόκιο η αποταμίευση σε μια ασφαλιστική μπορεί να περιλαμβάνει προστασία για την ίδια την δυνατότητα της αποταμίευσης (σε περίπτωση αναπηρίας ή απώλειας ζωής).

Ταυτόχρονα, υπάρχουν τα συμβόλαια Unit Linked τα οποία αν χρησιμοποιηθουν σωστά και με σωστό χρονικό ορίζοντα, μπορούν σίγουρα να ανταγωνιστούν την αποταμίευση  ως προς τα επιτόκια - αρκεί βεβαίως να επιλέγονται επενδύσεις ανάλογες με την επενδυτική δυνατότητα, την γνώση και την ανοχή  του πελάτη έναντι στον όποιον επενδυτικό "κίνδυνο".

Παρά λοιπό το περίφημο "περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων" το οποίο σκιάζει τις αγορές χρόνια τώρα, η ασφαλιστική αγορά παραμένει δυνατή, ίσως και "καλύτερη" επιλογή για τις αποταμιεύσεις του έλληνα πολίτη - κάτι που επιβεβαιώνεται άλλωστε και απο τα πρόσφατα αποτελέσματα συνολικής παραγωγής του 2016, όπου τα σχετικά προγράμματα "απέσπασαν" σημαντικό κομμάτι της πίτας!

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

8 απαντήσεις στο Γιατί οι ασφάλειες είναι "καλύτερες" από τις τράπεζες

 1. Ο/Η ΑΡΗΣ λέει:

  Αυτό συμφέρει μόνο όσους δε μπορούν ν’αποταμιεύουν από μόνοι τους. π.χ. σε 30 χρόνια, αν δίνεις 1.000€ το χρόνο, θα πάρεις 33.600€. Τα 3.600€ δεν είναι τίποτα μπρος στα 30 χρόνια αναμονών & πληρωμών. Συν το ρίσκο να κλείσει η ασφαλιστική…βλέπε ΑΣΠΙΣ, COMM.VALUE…κλπ….

  • Ο/Η Παντελίδης λέει:

   Μήν γράφετε ότι να ναι. Έλα να ασφαλιστείς στην εθνική σε 30 χρόνια με 1000€/χρονο το εγγυημένο είναι 41,173€

  • Ο/Η Στέλιος λέει:

   Να αποταμιεύεις από μόνος σου, που? Διότι αν εννοείς τις τράπεζες έχουν χρεοκωπήσει και τις σωσαμε 3,4 φορές όλοι μας (με τις ανακεφαλαιοποιήσεις). Δεν τις λες και τερατα αξιοπιστίας λοιπόν…Αν το κάνεις μόνος σου, μπραβο.Χωρις κανενα επιτόκιο βεβαια, με όποιο ρίσκο ενεχει αυτό, αλλά και πάλι μπραβο.Το θέμα είναι: το κάνεις μόνος σου???Δεν υπάρχει ασφαλέστερος και καλύτερος τρόπος αποταμίευσης(όχι επένδυσης) από τις ασφαλιστικές. Το θέμα είναι να διαλέξεις σωστή εταιρία και σωστό επαγγελματία σύμβουλο. Όπως και σε οτιδήποτε σε αυτή τη ζωη…

  • Ο/Η Χαρης λέει:

   Φίλε Άρη
   Σε μια ασφαλιστική εταιρία πέρα από ένα ευέλικτο προϊόν που μπορείς να επιλέξεις με τη βοήθεια ενός έμπειρου επαγγελματία ώστε να προσαρμόζεται άμεσα με τις ανάγκες αποταμίευσης που μπορεί να έχεις, υπάρχουν και πολλοι τρόποι στο να διασφαλίσεις και να προστατέψεις την αποταμίευση σου κάτι το οποίο κανείς από μόνος του δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει .
   Όπως επίσης όσον αφορά το κλείσιμο των εκάστοτε εταιριών, τεκμηριωμένα μπορώ να σου πω, πως αυτό που εγίνε κάποτε με την ασπίδα, είναι κάτι που ανήκει στο παρελθόν και κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να δούμε να συμβαίνει ξανα στην Ελλάδα.
   Βλέπε οδηγίες της ΤΤΕ όσον αφορά τα νομοθετικα και θεσμικά πλαίσια που πλέον διέπουν τις ασφαλιστικές εταιρίες εναρμονισμενα στις οδηγίες της ΕΚΤ .

 2. Ο/Η Νίκος λέει:

  Εσύ λες ότι να μπορείς να αποταμιεύεις, επί 30 χρόνια, δηλαδή επί 360 μήνες, 83,33 ευρώ, ΚΑΘΕ μήνα? Εγώ λέω πως όχι. Σκέψου το. Δεύτερον, εξαρτάται ΠΟΥ θα τα ασφαλίσεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τον κρεοπώλη σου. Ψωνίζεις από όπου να ‘ναι κρέας? Όπως και να ‘χει, μπορείς να μείνεις ανασφάλιστος (δικαίωμά σου) και σου εύχομαι με την αποταμίευση που κάνεις να κρατήσεις το ίδιο επίπεδο ζωής που έχεις τώρα και τότε. Επίσης, προσέχετε τι διαβάζετε στο Internet…. Θα έχετε ίσως δει ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαπραγμάτευση προς πώληση του 75% της Εθνικής…
  http://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1507959/ete-trehei-h-diadikasia-polhshs-ths-ethnikhs-asfal.html

 3. Ο/Η ΤΟΜΑΚ λέει:

  ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΙΤΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ 4Η ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΓΙΑ 14 ΣΥΝΑΠΤΑ ΕΤΟΙ ΣΑΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΤΑ ΕΞΕΙΣ .ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΨΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ .ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΜΑΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΜΟΧΘΟ ΚΑΙ ΘΥΣΙΕΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΧΤΟΥΝ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΝΕΤΕ .ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩ .. ΤΟ ”ΡΙΣΚΟ ” ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ Η ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ?..ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΡΩΤΑΜΕ ΑΥΤΟ !?…..ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΑΜΕ ΔΥΟ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΑΜΕ !!!…ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΑΝΒΑΝΩ ΜΟΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ….ΑΦΟΥ ΒΕΒΑΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΟΥΡΕΨΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥΣ …..ΤΟΥΣ ΔΩΣΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ”ΝΤΙΡΕΚΤ”ΔΥΝΑΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ …ΕΕΕ ΔΕΝ ΠΕΣΑΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΛΕΙΝΕ Η ΜΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΜΑΖΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΠΕΙΔΗ ΛΗΞΑΝ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΖΗΜΙΑ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ…..ΚΑΙ ΟΛΑΑ ΑΥΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ …..ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΕΥΠΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ ΜΙΑ ΑΣΠΙΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ !!….–ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ”ΣΙΓΟΥΡΙΑ” ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Η ΤΟΥ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ …. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΕΣ !!…ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ……..

  • Ο/Η Κική Ρουμανέα λέει:

   Σωστή και τεκμηριωμένη απάντηση, να προσθέσω κι εγω μετά από 26 χρόνια το Α.Π.Α που εντέλει κάνει τη διαφορά!!!

 4. Ο/Η MIKE λέει:

  ΠΡΟΣ ΤΟΜΑΚ.
  Αγαπητέ μου συγχαρητήρια για την ρεαλιστική και αληθινή απάντηση πέρα από κάθε συμφέρον που ενδεχομένως έχεις και υποστηρίζεις , γιατί όλα τα παραπάνω που αναφέρεις τα ζήσαμε και τα ζούμε και είναι η αδιάψευστη μαρτυρία όλων μας καθημερινά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Τα συμβόλαια εφάπαξ καταβολών "ανέβασαν" το 2016

Σημαντικές αυξήσεις παραγωγής για το 2016 δημοσίευσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, στα πλαίσια της καθιερωμένης ανακοίνωσης των ετήσιων αποτελεσμάτων της...

Close