\editorial
Η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αλλαγή των τρόπων φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών δημιούργησε αντιδράσεις σε όλα τα επαγγέλματα που έχουν ελεύθερους επαγγελματίες καθώς το κατώτατο όριο εισοδήματος των 10.000 ευρώ μοιάζει με την ‘προσκρούστεια κλίνη’.
Μία οριζόντια ρύθμιση που δεν βρίσκει σύμφωνους τους ελεύθερους επαγγελματίες της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, πολλοί εκ των οποίων δυσκολεύονται να πιάσουν το όριο αυτό και σε κάθε περίπτωση (ακόμη και στους μεγάλους επαγγελματίες της ασφαλιστικής αγοράς) δημιουργεί έντονες αλλαγές και για τις συνεργασίες τους και για τους όρους των συνεργασιών τους.
Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές έχουν συμβάσεις αμοιβών με τις ασφαλιστικές
Ένα από τους βασικούς λόγους αντίδρασης είναι ότι οι περισσότεροι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές βρίσκονται σε σχέση εξαρτημένης παροχής υπηρεσιών από τις ασφαλιστικές εταιρείες και επομένως δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν. Όταν δηλώνουν εισοδήματα κάτω από τα 10.000 ευρώ είναι αυτά που έβγαλαν από την πραγματική ασφαλιστική παραγωγή τους. Δεν υπάρχει καμμία περίπτωση να έχει ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής εισοδήματα π.χ 20.000 ευρώ και να δηλώσει 5.000 ή 6.000 ευρώ για να γλυτώσει την φορολογία.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να συμπεριληφθούν τα υψηλά λειτουργικά κόστη όπως είναι είναι τα ενοίκια, οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια και βέβαια η βενζίνη για τις συνεχείς μετακινήσεις τους. Τα έξοδα αυτά δεν εκπτίπτουν ως φορολογικές δαπάνες. Επίσης οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές εχουν υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης.
Το Επιμελητήριο και οι υπόλοιποι θεσμικοί φορείς της Διαμεσολάβησης έχουν υποβάλει προτάσεις-υπομνήματα στη διαδικασία διαβούλευσης του νομοσχεδίου τα οποία περιλαμβάνουν όλα τα άνω επιχειρήματα. Θα πρέπει να αναφερθούν επίσης όχι μόνο στις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος αλλά και σε επιμέρους λεπτομέρειες (πχ IDD) οι οποίες το διαφοροποιούν και φορολογικά έναντι της ισοπεδωτικής φιλοσοφίας του νομοσχεδίου – όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκε αρχικά.
Αναμένουμε τις διορθωτικές κινήσεις του Υπουργείου Οικονομικών.
4 Comments
Καταστρέφουν επίσης το μέλλον του κλάδου γιατί οι νέοι συνεργάτες κάνουν χρόνια έως ότου φτάσουν το πλαφον των 10.000 ευρώ.
ενώ οτι φορολογούμαστε σαν ελεύθεροι επαγγελματίες είναι δίκαιο και θεμιτό ε; αλλά μια χαρά βολεύει τις ασφαλιστικές…τζαμπά μάγκες τους κάνουμε και έχουνε το θράσος να κρίνουν αποτελέσματα μάλιστα και να κουνάνε το δάκτυλο με απειλές καταγγελίας συμβάσεων…αλλά στο φασιστοκομμουνιστικο Ελλαδιστάν δεν περιμένεις κάτι άλλο…
Τα έξοδα αυτά δεν εκπτίπτουν ως φορολογικές δαπάνες??????????????
που το είδατε αυτό γραμμένο
Τι εννοείται δεν εκπίπτουν τα έξοδα των ασφαλιστικών πρακτόρων; Πέραν τούτου όποιος είναι έξι χρόνια και πάνω στη δουλειά αυτή (για να εφαρμόζεται πλήρως το τεκμαρτό εισόδημα) και δεν βγάζει τα 10.000€ το χρόνο καθαρά (ως κυρίως επαγγελματική ενασχόληση φυσικά) δεν είναι βιώσιμος ούτως ή άλλως….