Οι αποφάσεις του αμερικανού προέδρου που αφορούν το εμπόριο, την κλιματική κρίση και τις εταιρείες τεχνολογίας, δημιουργούν συρρίκνωση της “ασφαλίσιμης ύλης”. Ήδη ορισμένες ασφαλιστικές αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για τα οικονομικά αποτελέσματα της χρονιάς, ιδίως αυτές που παρέχουν πολυεθνικές καλύψεις.
Γράφει η Κατερίνα Πετρίδη
Λίγες μόνον ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει καταφέρει να προκαλέσει απανωτά σοκ στη διεθνή κοινή γνώμη, γεννώντας αγωνιώδη ερωτηματικά τόσο σε επίπεδο γεωπολιτικών ισορροπιών όσο και σε επίπεδο οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Κάθε ημέρα του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία συνοδεύεται από καινούργιες ανακοινώσεις, απρόσμενες ή αναμενόμενες κινήσεις, δημιουργώντας έντονες αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία.
Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία προκειμένου να λήξει ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, αγνοώντας επιδεικτικά το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και την ίδια την Ουκρανία, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια πλήρη ανατροπή του γεωπολιτικού σκηνικού, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μία ευρύτερη σύμπλευση ΗΠΑ και Ρωσίας. Κανείς δεν ξέρει ως πού μπορεί να φτάσει η κυβέρνηση Τραμπ για να «χτυπήσει» τον μεγάλο αντίπαλό της, την Κίνα. Μουδιασμένη η Ευρώπη ψάχνει να βρει τρόπο να αντιδράσει.
Σε τέτοιους ταραγμένους καιρούς οι επιπτώσεις είναι αλυσιδωτές. Οι κλυδωνισμοί φέρνουν αναταραχή στις κεφαλαιαγορές, προβληματισμό στον επιχειρηματικό κόσμο, επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Αναπόφευκτα επηρεάζεται και η ασφαλιστική αγορά. Και μπορεί η επίδραση των γεωπολιτικών ανακατατάξεων να φανεί περισσότερο σε βάθος χρόνου, υπάρχουν όμως άλλοι παράγοντες με πολύ πιο άμεσες συνέπειες. Για παράδειγμα οι δασμοί που επέβαλε ή σκοπεύει να επιβάλει ο Τραμπ σε πολλά εισαγόμενα προϊόντα πυροδοτούν έναν εμπορικό πόλεμο, με απρόβλεπτες επιπτώσεις. Ήδη επικρατούν πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται. Αναλογικά αντίμετρα ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ως απάντηση στους δασμούς 25% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, οι οποίοι πλήττουν κυρίως τη Γερμανία. Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει σοβαρή διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και διακυμάνσεις στο ΑΕΠ των πληττόμενων χωρών -συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης- και ως γνωστόν η ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς είναι ανέκαθεν στενά συνδεδεμένη με το ΑΕΠ. Ο περιορισμός της εμπορικής δραστηριότητας λόγω της επιβολής των δασμών θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και αυτό σημαίνει συρρίκνωση της ασφαλίσιμης ύλης, κυρίως στους κλάδους που σχετίζονται με το εμπόριο. Ήδη ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για τα οικονομικά αποτελέσματα της χρονιάς, ιδίως αυτές που παρέχουν πολυεθνικές καλύψεις.
Δεν είναι όμως μόνο οι δασμοί που θα δυσχεράνουν τις εμπορικές σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και προτίθενται να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της για απεξάρτηση από τον άνθρακα και ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ νομοθετήματα για τη συμμόρφωση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων με τα κριτήρια ESG, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξουν συνεργασίες με επιχειρήσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ειδικότερα για τις ασφαλιστικές εταιρείες, αυτές θα πρέπει να επιλέγουν τους προμηθευτές τους, τους πελάτες τους, αλλά και τις επενδύσεις τους λαμβάνοντας υπόψη το κατά πόσο επιβαρύνουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα, οπότε η αμερικανική αγορά δεν θα είναι ιδιαίτερα ελκυστική γι’ αυτές.
Ένας κλάδος που αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά από τις κινήσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ είναι και η κυβερνοασφάλιση. Η παρουσία των τριών γιγάντων της τεχνολογίας -Elon Mask, Mark Zuckerberg και Jeff Bezos- στην ορκωμοσία του ήταν απολύτως ενδεικτική της εύνοιάς του για τον συγκεκριμένο κλάδο, ο οποίος φαίνεται ότι έρχεται να πάρει τα ηνία της αμερικανικής οικονομίας από τον τραπεζικό κλάδο. Προκειμένου να τους δώσει τη δυνατότητα να αναπτύσσουν τις δραστηριότητές τους με τις λιγότερες δυνατές «ενοχλήσεις», έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του να περιορίσει την κανονιστική ρύθμιση του κλάδου, κάτι που υπαγορεύουν άλλωστε οι βασικές αρχές του ρεπουμπλικανικού κόμματος. Άλλωστε και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, στη διάρκεια της Συνόδου για την τεχνητή νοημοσύνη στο Παρίσι δήλωσε ότι «η υπερβολική ρυθμιστική πλαισίωση μπορεί να σκοτώσει μία βιομηχανία που βρίσκεται σε ταχεία άνθηση, καθώς αποθαρρύνει τους καινοτόμους να πάρουν τα αναγκαία ρίσκα και να προωθήσουν την μπάλα στο τέρμα»! Η λογική αυτή μπορεί να λύνει τα χέρια των τεχνολογικών κολοσσών, αλλά φέρνει πονοκέφαλο στους ασφαλιστές, που καλούνται να λειτουργήσουν και να καλύψουν κινδύνους κινούμενοι σε ένα χαοτικό σκοτάδι.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει αφήσει άναυδο τον πλανήτη, καθώς σπεύδει “to make America great again”! Σε αυτό το περιβάλλον της απόλυτης αβεβαιότητας οι ασφαλιστές καλούνται να κάνουν αυτό που ξέρουν καλά: να περιφρουρήσουν τη φερεγγυότητά τους και να εγγυηθούν στους πελάτες τους σταθερότητα και ασφάλεια. Άλλωστε ο CEO της Munich Re, Joachim Wenning, δήλωσε πρόσφατα πως τα διατάγματα και οι ανακοινώσεις του Τραμπ δεν επηρεάζουν με οποιοδήποτε τρόπο τους ασφαλιστές και τους αντασφαλιστές. Κοινώς, business as usual!
1 Comment
Κυρία Πετρίδη επιτρέψετε μου να σας συγχαρώ για το άρθρο σας.
Είναι από τα λίγα άρθρα που ο συντάξας διατηρεί τη βασική αρχή να έχει αρχή, μέση και τέλος.
Και το κυριότερο να αντιλαμβάνεται ο ίδιος τι γράφει και ότι να κάνει επικόλληση αυτά που του υπαγόρευσαν !