Skip to content

Γιατί το ασφαλιστήριο πρέπει οπωσδήποτε να έχει τυπωμένο το όνομα του διαμεσολαβητή

Βασική φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Οδηγίας IDD, αλλά και του ελληνικού νόμου που την ενσωματώνει, είναι η εξασφάλιση της διαφάνειας για τον καταναλωτή υποψήφιο ασφαλισμένο όσον αφορά την πιστοποίηση της ταυτότητας, αλλά και τον τρόπο που ασκεί τη διαμεσολάβηση ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής που έχει απέναντί του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ελληνικός νόμος προβλέπει, επιπλέον του ευρωπαϊκού, την υποχρέωση να αναγράφεται τυπωμένο τόσο στην αίτηση ασφάλισης όσο και στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο το όνομα και ο αριθμός μητρώου του διαμεσολαβητή που βρίσκεται μπροστά στον πελάτη.

Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και σύμφωνα με τις επιταγές της εταιρικής διακυβέρνησης που ισχύουν πλέον για τις ασφαλιστικές, πρέπει να γνωστοποιούνται και να εγκρίνονται από τις εταιρίες, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές οι οποίοι δεν συμβάλλονται απευθείας με αυτές, αλλά δραστηριοποιούνται μέσω άλλου διαμεσολαβητή (Πράκτορα, Μεσίτη, Συντονιστή).

Πράγματι, από τον πρώτο κιόλας μήνα της εφαρμογής του νέου νόμου αρκετές εταιρείες έχουν ζητήσει τις αντίστοιχες δηλώσεις από τα συνεργαζόμενα γραφεία ή εταιρείες διαμεσολάβησης.

Αυτό όμως που παρατηρήθηκε από το ρεπορτάζ που έκανε το Underwriter, είναι ότι τη συγκεκριμένη ενημέρωση δεν την έχουν ζητήσει ακόμα όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Επίσης, κάτι άλλο που έγινε αντιληπτό είναι ότι παρά τις πολλαπλές ενημερώσεις από τα Σωματεία και από τα Επιμελητήρια, την υποχρέωση αυτή δεν την έχουν συνειδητοποιήσει ούτε όλοι στη διαμεσολάβηση και κυρίως οι μη αποκλειστικοί διαμεσολαβητές.

Ότι δηλαδή, η αίτηση που υπογράφουν μαζί με τον πελάτη πρέπει οπωσδήποτε να αναγράφει τα δικά τους στοιχεία – αυτών δηλαδή που βρίσκονται μπροστά στον πελάτη. Δίπλα, μπορούν να δίνονται επιπλέον, τα στοιχεία είτε του Συντονιστή στου οποίου την ομάδα ανήκουν, είτε του άλλου Πράκτορα ή Μεσίτη με τον οποίο συμβάλλονται και μέσω του οποίου ασκείται η ασφαλιστική τoυς διαμεσολάβηση.

Διότι, αξίζει να επισημανθεί, αν οι αιτήσεις ασφάλισης υπογράφονται μόνο από τους επικεφαλής των ασφαλιστικών γραφείων, οι οποίοι έχουν τη σύμβαση με τις ασφαλιστικές και διαθέτουν το δίκτυο διαμεσολαβητών, τότε αυτόματα θεωρείται ότι αυτοί ήταν μπροστά στον πελάτη και άρα, έχουν την πλήρη ευθύνη της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Επιπλέον, αν σε περίπτωση π.χ. καταγγελίας της σύμβασης για οποιοδήποτε λόγο από τον πελάτη, αποκαλυφθεί ότι άλλο πρόσωπο βρισκόταν μπροστά του και άσκησε τη διαμεσολάβηση και άλλο πρόσωπο έβαλε τα στοιχεία του στη σύμβαση, τότε, θεωρείται ότι τελέστηκε παράβαση και επιβάλλονται πρόστιμα – και σε αυτόν που δεν ήταν μπροστά, αλλά σφράγισε τη σύμβαση με την επωνυμία του και σε αυτόν που ήταν μπροστά, αλλά δεν έβαλε τα στοιχεία του.

Εκείνος ο οποίος δε θα υποστεί καμία συνέπεια, είναι η ασφαλιστική εταιρεία. Πολύ εύκολα μπορεί να αποποιηθεί οποιαδήποτε ευθύνη λέγοντας ότι δεν μπορούσε να γνωρίζει ποιός ήταν τελικά μπροστά στον πελάτη !

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι πρέπει η αγορά και πιο συγκεκριμένα οι ασφαλιστικές εταιρείες κατ’ αρχήν καθολικά να εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση προς όφελος της αξιοπιστίας και της διαφάνειας και βέβαια, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που διαθέτουν δίκτυο άλλων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, να είναι προσεκτικοί στην εφαρμογή των συγκεκριμένων απαιτήσεων, ώστε να μη χρεωθούν ευθύνες που δεν τους αναλογούν, αλλά και να συνδράμουν με τη σειρά τους στη βελτίωση της αξιοπιστίας της ασφαλιστικής αγοράς.

3 Comments

  1. Avatar

    Στις περιπτώσεις που βγάζω ασφαλιστήριο μέσω ΙΝΤΕΡΝΕΤ, πως εφαρμόζεται ο Ελληνικός Νόμος ???

    • Avatar

      Δεν υπάρχει διαμεσολάβηση στην περίπτωση που αναφέρεις “Ιάσων” επομένως ούτε διαμεσολαβητής – ασφαλιστής..
      Αυτή η οδηγία έχει να κάνει με την εφαρμογή του κανονισμού IDD..

  2. Avatar

    Υπάρχει σύγχυση στην ίδια την ασφαλιστική αγορά. Πόσο μάλλον στους Καταναλωτές.
    Η ευρωπαϊκή πρακτική εμπειρία είναι ξεκάθαρη. Όχι όμως η εγχώρια, που θέλει το θέμα στα μέτρα της και στις συνήθειές της. Ας ελπίσουμε πως οι εξελίξεις θα είναι καταλυτικές και για το συγκεκριμένο θέμα. Η πρόοδος πάντως θα επέλθει όταν η ίδια η αγορά (Ασφαλιστικές Εταιρείες, Ασφαλιστές, Δικηγόροι, Καταναλωτές) κατανοήσουν την έννοια της Επαγγελματικής Ευθύνης του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή.


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *