Skip to content
linkedin-network-1940x1122

LinkedIn: το πολυ-εργαλείο των ασφαλιστών

Ο τρόπος που επικοινωνούμε, έχει αλλάξει περισσότερο τα τελευταία δέκα χρόνια απ’ ότι τα προηγούμενα 2.000 χρόνια μαζί! Οι φορητές συσκευές, η επικοινωνία 24/7, η πρόσβαση στην πληροφορία 24/7, έχουν, τελικά, αλλάξει τον τρόπο που ζούμε.

Έτσι λοιπόν και η εξεύρεση είναι πολύ διαφορετική από ότι ήταν 10 ή 15 χρόνια πριν. Παλιά περιοριζόταν μόνο στην συγκέντρωση επαγγελματικών καρτών και στις αγγελίες που έβαζαν τα υποκαταστήματα και τα πρακτορεία στις εφημερίδες.

Σήμερα, η εξεύρεση έχει περάσει σε άλλο επίπεδο: Σήμερα η εξεύρεση γίνεται μέσω της δημιουργίας επαφών και του χτισίματος σχέσεων.

Και όταν λέμε επαφές εννοούμε επαφές με την σημερινή έννοια του όρου: ψηφιακές επαφές, αυτές που γίνονται μέσω των κοινωνικών δικτύων ή αλλιώς των περιβόητων «social media».

Το εργαλείο με το οποίο χτίζονται στις μέρες μας οι σχέσεις είναι τα social media. Αν όχι σε μεγάλη (ακόμη) κλίμακα στη χώρα μας, το σίγουρο είναι ότι στο άμεσο μέλλον θα κυριαρχήσουν και εδώ.

Σε έρευνα για τη χρήση των social media που διεξήγαγε πρόσφατα η Gama στις ΗΠΑ, το 86% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι χρησιμοποιεί τα social media για στρατολόγηση ενώ από το υπόλοιπο 14%, το 89% δήλωσε ότι σχεδιάζει να τα χρησιμοποιήσει.

Με τον όρο «social media» συνήθως εννοούνται τα τα 3 μεγάλα: Facebook, LinkedIn και Twitter. Αυτές οι πλατφόρμες χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, κάθε λεπτό της κάθε μέρας. Άλλες δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είναι τα Google+, Pinterest, & Tumblr.

Όμως αυτή που μας αφορά εδώ και αυτή που αφορά αμιγώς την επαγγελματική δικτύωση παγκοσμίως -άρα αυτή που αφορά και και την ασφαλιστική βιομηχανία παγκοσμίως, είναι το LinkedIn.

Αμιγώς επαγγελματικό κανάλι επικοινωνίας, το LinkedIn χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή από περίπου 330 εκατ. επαγγελματίες σε περισσότερες από 200 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Μέσω αυτού αναπτύσσουν γνωριμίες και δημόσιες σχέσεις διευρύνοντας το δίκτυο επιρροής τους, το πελατολόγιό τους, τις συνεργασίες τους και τέλος την ενημέρωσή τους για τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται.

Στις ΗΠΑ το LinkedIn είναι το πιο δημοφιλές κανάλι εξεύρεσης υποψηφίων Διαμεσολαβητών

Γιατί δίνει τις εξής πολύτιμες δυνατότητες στους στρατολόγους :

1)την δυνατότητα να εντοπίζουν ποιοτικούς υποψηφίους και

2) την δυνατότητα να έρχονται σε επαφή μαζί τους.

Το ίδιο ισχύει για την εξεύρεση υποψηφίων πελατών.

Στο LinkedIn ο κόσμος με το ονοματεπώνυμο και τη φωτογραφία του αν επιθυμεί, ανεβάζει το βιογραφικό του, πληροφορίες για την επαγγελματική του εξειδίκευση και παρελθόν, τις αγορές στις οποίες έχει δραστηριοποιηθεί ή για τις οποίες ενδιαφέρεται επαγγελματικά.

Μπορεί ακόμη να γράψει κάποιο μήνυμα, να εκφράσει την άποψή του ή την επιθυμία του για κάτι, να κοινοποιήσει τα επαγγελματικά του σχέδια, γενικότερα να ανεβάσει υλικό πάνω κάτω με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και στο facebook, όμως με πολύ πιο αυστηρό και σοβαρό τόνο και περιεχόμενο.

Όλα αυτά δίνουν μια πολύ καλή εικόνα για το προφίλ του καθενός στους επίδοξους εργοδότες ή πωλητές.

Το LinkedIn προσφέρει και την δυνατότητα αποστολής προσωπικών μηνυμάτων, το λεγόμενο «InMail”.

Το InMail είναι στην ουσία το e-mail των επαγγελματιών, αυτό μέσα από το οποίο επικοινωνούν και το οποίο θεωρείται λιγότερο «εμπορικό» από τα κανονικά e – mail. Έχει μάλιστα παρατηρηθεί ότι πιο γρήγορα απαντά ο κόσμος σε αυτό από ότι στο προσωπικό του mail.

Το LinkedIn έχει και κουτάκι αναζήτησης όπου μπορεί κανείς γράφοντας λέξεις κλειδιά να εντοπίσει ομάδες με τα χαρακτηριστικά που τον ενδιαφέρουν.

Δηλαδή η διαδρομή είναι η εξής: Εντοπίζεις τα άτομα που σε ενδιαφέρουν και μετά τους στέλνεις μήνυμα το οποίο προετοιμάζει το έδαφος για το τηλεφώνημα.

Αν ο Διαμεσολαβητής έχει να κάνει 20 τηλέφωνα την ημέρα, είναι καλύτερο αυτά τα τηλέφωνα να γίνουν σε άτομα τα οποία γνωρίζει και έχει και κάποιες πληροφορίες για αυτά, ή σε άτομα τα οποία επέλεξε με βάση μια λέξη κλειδί ας πούμε, από ότι σε άτομα που του είναι παντελώς άγνωστα.

Τα κοινωνικά δίκτυα είναι χρυσάφι για τον Διαμεσολαβητή – του δίνουν την ευκαιρία να πλησιάσει ανθρώπους με τους οποίους υπό κανονικές συνθήκες οι δρόμοι τους δεν θα διασταυρώνονταν ποτέ!

Πρακτικά ο κοινωνικός κύκλος κάθε ανθρώπου φτάνει μέχρι ενός σημείου, είναι εκ των πραγμάτων οριοθετημένος.

Όμως τα κοινωνικά δίκτυα δεν έχουν γεωγραφικούς ή άλλους προορισμούς.

Στον μάνατζερ που στρατολογεί, το LinkedIn δίνει περισσότερες πληροφορίες από ένα βιογραφικό και βοηθάει να γίνει καλύτερη επιλογή υποψήφιων προς προσέγγιση.

Οι παραδοσιακές μέθοδοι στρατολόγησης, όπως οι Ημέρες Καριέρας, τα βιογραφικά, οι επαφές με την τοπική κοινωνία, όλα αυτά συνεχίζουν να φέρνουν αποτελέσματα.

Ο συνδυασμός αυτών με στρατηγικές εξεύρεσης στα social media αυξάνει τη δεξαμενή υποψηφίων αλλά και την αντίληψη και επίγνωση των νεο-εισαγόμενων στην αγορά εργασίας για τον ασφαλιστικό χώρο.

Όπως και να έχει, προς το παρόν είναι για να υποστηρίζουν την διαδικασία της στρατολόγησης και εξεύρεσης όχι να την αντικαθιστούν εξ’ ολοκλήρου στην καθημερινότητα ενός μάνατζερ ή διαμεσολαβούντα.

Για να είναι κανείς αποτελεσματικός πρέπει να χρησιμοποιεί και τα δύο.

Μην χάσετε το β’ μέρος: Μέθοδοι εξεύρεσης υποψήφιων πελατών και διαμεσολαβητών από το LinkedIn

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *