Skip to content

Γνώμων Experts: Πραγματογνωμοσύνη με διπλή σφραγίδα

Η Ιωάννα Κάππη, Γενική Διευθύντρια της “Γνώμων Experts”, μιλά στο Underwriter.gr για το δύσκολο έργο της πραγματογνωμοσύνης αλλά και για όσα κάνουν την συγκεκριμένη εταιρεία να ξεχωρίζει απο τις υπόλοιπες.

Ποια είναι τα απαραίτητα εφόδια ενός πραγματογνώμονα – εκτιμητή ζημιών; Ποιος ο ρόλος του στη διαχείριση ζημιών;

Ιωάννα Κάππη, Διευθύντρια Γνώμων Experts AE

Τεχνικές γνώσεις και εμπειρία, εφ’ όσον μιλάμε για επίκτητα εφόδια. Η εντιμότητα, το ήθος, η ακεραιότητα, η ευγένεια, η υπομονή και η εργατικότητα είναι τα αυτονόητα απαραίτητα στοιχεία χαρακτήρα. Οι συνεργάτες της Γνώμων Experts πανελλαδικά, αλλά και τα στελέχη της, επιλέχθηκαν μ’ αυτά τα κριτήρια και ανταποκρίνονται με μεγάλη επιτυχία σε κάθε απαίτηση της εταιρίας.
Πέρα από τα παραπάνω όμως, η Γνώμων Experts έχει οργανωθεί έτσι, ώστε την τελική ευθύνη για το αποτέλεσμα της πραγματογνωμοσύνης την έχει η εταιρία και όχι ο εκάστοτε συνεργάτης της. Υπάρχει γι’ αυτό το σκοπό τμήμα Τεχνικού Ελέγχου των εκθέσεων, που αποτελείται από Πτυχιούχους με μεγάλη εμπειρία, οι οποίοι ελέγχουν συνολικά τη ζημία. Δηλαδή, πέραν του προφανούς ελέγχου του κόστους επισκευής και αποκατάστασης, κρίνεται η αναγκαιότητα αντικατάστασης ή επισκευής και ελέγχεται επίσης η συνάφεια ζημιών των εμπλεκομένων.
Παρόμοια διαδικασία ακολουθείται και στις ζημίες λοιπών κλάδων, είτε πρόκειται για ζημίες στην περιουσία του ασφαλισμένου, είτε πρόκειται για απώλειες. Αυτή η αναλυτική έκθεση λοιπόν, είναι πανίσχυρο εργαλείο στα χέρια του διακανονιστή της ζημίας, για να επιτύχει την σωστή αποζημίωση του αποζημιούμενου.

Ποια είναι η Γνώμων Εxperts Πραγματογνώμονες ΑΕ και που δραστηριοποιείται;

Η Γνώμων Experts A.E. είναι εταιρία πραγματογνωμόνων με παρουσία σε όλη την Ελλάδα. Είναι μια εταιρία εντελώς ανεξάρτητη και μοναδική στο είδος της αφού οργανώθηκε με ευρωπαϊκά πρότυπα, διαθέτοντας εκτός του μόνιμου προσωπικού της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δίκτυο επιλεγμένων συνεργατών, πάνω από 150, πανελλαδικά. Έτσι, εξυπηρετεί ανάγκες άμεσα και ποιοτικά σε όλη τη χώρα. Το μόνιμο προσωπικό της αποτελείται από εξειδικευμένους πτυχιούχους Ανώτερων και Ανώτατων Σχολών με μεγάλη εμπειρία. Η εταιρία διαθέτει πιστοποιητικό ISO και πρόσφατα το αναβάθμισε με την TUV σε ISO 9001:2015.

Ποιες είναι οι συνήθεις δυσκολίες που προκύπτουν κατά τη διενέργεια μιας πραγματογνωμοσύνης;

Δυσκολία στον εντοπισμό των εμπλεκόμενων, αντιδράσεις τους, εμμονές των ιδιοκτητών ως προς τις αντικαταστάσεις, προσπάθεια επιρροής του πραγματογνώμονα, ανάγκη έρευνας αγοράς για την τεκμηρίωση τιμών, επανεπιθεωρήσεις για την τεκμηρίωση των επισκευών και το κυριότερο: Η ανίχνευση και ο εντοπισμός των «στημένων» ζημιών, που πρέπει να αποκαλυφθούν και να καταγγελθούν.
Η Γνώμων Experts με το εξειδικευμένο προσωπικό, όπως επίσης με τη χρήση της τεχνολογίας και του σύγχρονου εξοπλισμού της αμβλύνει, κατά το δυνατόν, τις δυσκολίες και ανταπεξέρχεται στις προκλήσεις.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα της πραγματογνωμοσύνης;

Η πραγματογνωμοσύνη είναι απόλυτα τεκμηριωμένη, με πλήρη φωτογραφική αποτύπωση των πραγματικών ζημιών, με έλεγχο τιμών, με έρευνα αγοράς και αναλυτικό σχολιασμό. Δύσκολα αμφισβητούνται όλα αυτά. Όπου απαιτείται, συγκροτείται ειδική ομάδα που επιλαμβάνεται της υπόθεσης και αναλύει όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες. Από κει και πέρα, οι άνθρωποι της εταιρίας με ευγένεια και σταθερότητα αναλύουν τα δεδομένα στους ιδιοκτήτες. Σκοπός μας είναι να μην αδικηθεί ούτε ο ζημιωθείς, ούτε η ασφαλιστική, αλλά να υπάρξει δίκαιη αποζημίωση. Λόγω όλης της παραπάνω περιγραφείσας εργασίας, προσέγγισης, αλλά και των διαδικασιών της εταιρίας, σπάνια υπάρχουν επίμονες αντιδράσεις ιδιοκτητών. Αν παρ’ όλ’ αυτά φτάσει η υπόθεση στα δικαστήρια, η δικαστική παράσταση της Γνώμων Experts είναι καθοριστική.

Ποια είναι τα «πρέπει» και ποια τα «δεν πρέπει» μιας ολοκληρωμένης έκθεσης πραγματογνωμοσύνης; Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που εσείς ακολουθείτε;

Κάθε κοστολόγηση – διερεύνηση ζημίας ή προασφαλιστικός έλεγχος είναι ξεχωριστή περίπτωση και έτσι αντιμετωπίζεται. Πάντως κάποιες γενικές κατευθύνσεις, κάποια γενικά «πρέπει», είναι:
• Στους προσφαλιστικούς ελέγχους να αποτυπώνεται καθαρά στην έκθεση η εικόνα του προς ασφάλιση κινδύνου και οι προϋπάρχουσες ζημίες ή ελλείψεις, εφ’ όσον υπάρχουν
• Στις ζημίες, να αποδεικνύεται η συνάφεια, να τεκμηριώνεται η έκθεση με μετρήσεις, φωτογραφικό αποδεικτικό υλικό και έρευνα αγοράς
• Δεν πρέπει να μένει ερωτηματικό για την παραμικρή λεπτομέρεια
• Δεν πρέπει να μεροληπτεί ο πραγματογνώμονας είτε υπέρ της ασφαλιστικής, είτε υπέρ του ζημιωθέντα
• Στη Γνώμων Experts σημαντικό ρόλο παίζει ο Τεχνικός ελεγκτής, ο οποίος έχει την ευθύνη να διασφαλίσει όλα τα παραπάνω, δίνοντας κατευθύνσεις στους κατά τόπους συνεργάτες και προσθέτοντας τα δικά του αναλυτικά σχόλια στην έκθεση

Ποιο θα λέγατε ότι είναι αυτό που διαφοροποιεί τη Γνώμων Experts από άλλες εταιρίες πραγματογνωμοσύνης στην ελληνική ασφαλιστική αγορά;

Η Γνώμων Experts είναι μοναδική στο είδος της στην Ελλάδα. Μοναδική, πρώτα-πρώτα ως προς την οργάνωσή της. Όπως προανέφερα την ευθύνη της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης για το τελικό αποτέλεσμα δεν την έχει ο συνεργάτης πραγματογνώμονας αλλά η ίδια η Γνώμων Experts. Η έκθεση στο πλαίσιο της τήρησης των διαδικασιών του ISO, υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον Τεχνικό ελεγκτή της εταιρίας και φέρει και την υπογραφή του. Το Πανελλαδικό μας δίκτυο επιτρέπει να έχουμε άμεση εικόνα της ζημίας οπουδήποτε στην Ελλάδα. Το διαδικτυακό μας πρόγραμμα, ειδικά διαμορφωμένο για την εταιρία, είναι εύκολο και φιλικό στη χρήση του. Επιτρέπει δε την άμεση γνωστοποίηση όλης της εικόνας στην ασφαλιστική εταιρία, αλλά και την ύπαρξη αρχείου οποιαδήποτε στιγμή το χρειαστεί κάποιος.
Τέλος, οι τιμές μας είναι προσαρμοσμένες στο δύσκολο κλίμα της αγοράς και κάνουν την ποιοτική πραγματογνωμοσύνη προσιτή.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *