Skip to content
giannis-kantwros-the-total-business

Γ. Καντώρος: «Oι ασφαλιστικές έχουν ζημίες 50-100 εκατ. το χρόνο από τον κλάδο υγείας»

ΣΔΙΤ, περισσότερα νοσηλευτήρια και καλά οργανωμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι ο μόνος τρόπος να ανακάμψει ο κλάδος και να σταματήσει να χρηματοδοτείται από τους επενδυτές για να υπάρχει

Γράφει: Κατερίνα Πετρίδη

«Xρέος όλων μας είναι οι Έλληνες πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές και καλά κοστολογημένες υπηρεσίες υγείας» τόνισε ο κ. Γιάννης Καντώρος, Πρόεδρος Επιτροπής Υγείας της ΕΑΕΕ και Διευθύνων Σύμβουλος της Interamerican, κατά το ξεκίνημα της τοποθέτησής του στο πλαίσιο της 6ης Εθνικής Συνδιάσκεψης των Εκλεγμένων στα Επιμελητήρια Διαμεσολαβούντων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στον Πειραιά. Για να γίνει αυτό εφικτό θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι -δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, ασφαλιστικές εταιρείες και διαμεσολαβούντες- να συμβάλουν ώστε να δοθούν λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου της υγείας.

Άλλωστε η ανάγκη για λύσεις, για αλλαγές γίνεται πλέον ακόμη πιο επιτακτική, λόγω του δημογραφικού. Το ποσοστό των πολιτών που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 65+ διαρκώς μεγαλώνει, καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται και οι γεννήσεις μειώνονται. Η μεταβολή αυτή θα επιβαρύνει ιδιαίτερα τον τομέα της υγείας, δεδομένου ότι η μεγαλύτερη χρήση υπηρεσιών υγείας γίνεται από αυτή την ηλικιακή ομάδα, οπότε προβλέπεται τα επόμενα 10-20 χρόνια η κατάσταση να επιδεινωθεί σημαντικά και το υπάρχον σύστημα δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει.

Στη συνέχεια ο κ. Καντώρος εστίασε σε τρία κρίσιμα ζητήματα, τα οποία απασχολούν τις ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο υγείας: στο ότι ο κλάδος υγείας είναι ζημιογόνος, στην ανάγκη για δημιουργία περισσότερων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και στη σπουδαιότητα της ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Ως τον «ελέφαντα στο δωμάτιο» χαρακτήρισε το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ζημιές που ανέρχονται σε 50-100 εκατομμύρια το χρόνο από τη δραστηριοποίησή τους στον κλάδο υγείας. Ως εκ τούτου οι μέτοχοί τους ουσιαστικά επιλέγουν να χρηματοδοτούν έναν κοινωνικά ευαίσθητο κλάδο, αυτό όμως δεν μπορεί να συμβαίνει επ’ άπειρον. Για να καταστεί βιώσιμος ο κλάδος υγείας, θα πρέπει οι ασφαλιστικές εταιρείες να έχουν τουλάχιστον ένα κέρδος της τάξης του 2-4%.

Για τον λόγο αυτόν αντιμετωπίζεται πολύ θετικά από την ασφαλιστική αγορά η προσπάθεια που γίνεται από το Υπουργείο Υγείας για συμπράξεις μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς θα δοθεί η δυνατότητα για μεγαλύτερο εύρος προϊόντων και επιλογών για τους πολίτες, καλύπτοντας ουσιαστικά το κενό ανάμεσα στη δωρεάν περίθαλψη σε ένα δημόσιο νοσοκομείο και στην ακριβή περίθαλψη σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο. Τα χαμηλότερου κόστους ασφαλιστικά προϊόντα που θα δίνουν την επιλογή νοσηλείας στις καλύτερες κλινικές του ΕΣΥ θα καθιστούν εφικτή την παροχή αξιοπρεπών υπηρεσιών υγείας ακόμη και σε πολίτες με πιο περιορισμένα εισοδήματα. «Μπορεί π.χ. το Ιατρικό Κέντρο να βρίσκεται στην κορυφή της ποιότητας και να τιμολογεί αντίστοιχα, αλλά πρέπει να υπάρχουν και ενδιάμεσες λύσεις, ώστε κι εμείς να δημιουργούμε κλιμακωτά διαφορετικούς τύπους προϊόντων ανάλογα με την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται. Δεν μπορούν όλοι να πάνε στο Ιατρικό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πέραν αυτού όμως, για να επιτευχθεί εξορθολογισμός του κόστους των υπηρεσιών υγείας και κατ’ επέκταση των ασφαλίστρων είναι αναγκαίο να αυξηθεί ο αριθμός των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και των διαθέσιμων κρεβατιών, ιδίως στην Αττική, καθώς όταν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που συνεργάζονται με τις ασφαλιστικές εταιρείες έχουν πληρότητα που αγγίζει το 90%, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για διαπραγμάτευση στις τιμές. Άρα θα πρέπει να πραγματοποιηθούν περισσότερες επενδύσεις, είτε από τους υφιστάμενους παίκτες της αγοράς είτε από καινούργιους. Βέβαια, όπως επισημάνθηκε τόσο από τον κ. Καντώρο όσο και από άλλους ομιλητές, το νομοθετικό πλαίσιο αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν απαγορευτικό για τους επενδυτές, γιατί οι διαδικασίες είναι πολύπλοκες και εξαιρετικά μακροχρόνιες και γι’ αυτό δεν έχει δημιουργηθεί κάποια καινούργια ιδιωτική μονάδα εδώ και πολλά χρόνια.

«Όσα νοσοκομεία και να κάνουμε όμως, εάν δεν φροντίσουμε να υπάρχει καλά οργανωμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη, η οποία θα αποτρέπει τις μη απαραίτητες νοσηλείες στα νοσοκομεία, δεν κάνουμε τίποτα» τόνισε στη συνέχεια, αναφέροντας το παράδειγμα της Interamerican, η οποία έχει δημιουργήσει το δικό της δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας και έχει καταφέρει από τις 100 επισκέψεις ασθενών μόλις οι 1,2 να καταλήγουν σε νοσηλεία, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που ισχύει ευρύτερα. Άλλωστε σε παγκόσμιο επίπεδο όλα τα συστήματα υγείας που θέλουν να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες και ταυτόχρονα να κρατούν το κόστος χαμηλά, βασίζονται σε ένα πολύ καλά οργανωμένο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας. Αυτό συμβαίνει αφ’ ενός διότι μία μεγάλη σειρά ιατρικών πράξεων κοστίζει δύο και τρεις φορές λιγότερο εάν γίνει εκτός νοσοκομείου και αφ’ ετέρου επειδή κατ’ αυτόν τον τρόπο αποσυμφορούνται τα νοσοκομεία. Ιδιαίτερα λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, αλλά και των εξελίξεων στις διαθέσιμες θεραπείες, τα περισσότερα νοσήματα είναι πλέον χρόνια, οπότε ο ασθενής μπορεί να τα αντιμετωπίσει παραμένοντας στο σπίτι του ή σε ελαφριές δομές. 

Κλείνοντας, ο κ. Καντώρος αναφέρθηκε και στο φλέγον ζήτημα της φορολόγησης, τονίζοντας πως με 24% ΦΠΑ στις αποζημιώσεις των νοσηλειών και 15% στα ασφάλιστρα, συγκεντρώνεται μία φορολογία της τάξεως του 40-45%, η οποία αποτελεί έναν εξαιρετικά επιβαρυντικό και ανασχετικό παράγοντα για την ασφαλιστική αγορά.

1 Comment

  1. Avatar

    1. Όσα νέα ιδιωτικά νοσοκομεία και να γίνουν, δεν είναι ο αριθμός τους το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι τα ΚΑΡΤΕΛ που θα ελέγξουν και τα καινούργια και θα χρεώνουν Ο,ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ, χωρίς κανέναν έλεγχο βέβαια αισχροκέρδειας από το ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ κράτος.

    2. Καλό για όσους έχουν ιδιωτικά ασφαλιστήρια το ότι θα μπει ο ιδιωτικός τομέας και στα δημόσια νοσοκομεία. Είναι όμως δίκαιο…; Για ρωτήστε κι αυτούς που ΔΕΝ έχουν την δυνατότητα για ασφαλιστήρια, αλλά έχουν πληρώσει με το αίμα τους το ΕΣΥ και θα παραγκωνίζονται σε ΑΚΟΜΗ χειρότερες κλίνες, έναντι αυτών που έχουν. Αν θέλουν χρήση δημόσιων νοσοκομείων ιδιωτικά, ας βάλουν το χέρι στην τσέπη οι ασφαλιστικές από κοινού με το κράτος να φτιάξουν ΝΕΑ δημόσια νοσοκομεία (επί Υπουργείας Άδωνι Γεωργιάδη, αυτού δηλαδή που κοκορευόταν πως “εγώ κλείνω τα νοσοκομεία, δεν θα μου πάρει την δόξα ο Τόμσεν κι η Τρόικα”, να θυμίσω.

    Έτσι, για να μην κοιτάμε μόνο ότι βολεύει ΤΗΝ ΠΑΡΤΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.

    Ασφαλιστικός Σύμβουλος


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *