Διαμεσολάβηση: Επιθυμεί την επανεκπαίδευση, αντιδρά στη φιλοσοφία της "επαναπιστοποίησης"

22 Οκτωβρίου 2018

Του Νίκου Σακελλαρίου

Λύση στο πρόβλημα της αναγκαστικής επαναπιστοποίησης των... βετεράνων της διαμεσολάβησης, αυτών δηλαδή που βρίσκονται πολλές δεκαετίες στο επάγγελμα, καλείται να δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος. Η διαδικασία επαναπιστοποίησης -όχι η επανεκπαίδευση, που όλοι την επιζητούν- έχει φτάσει να αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ των διαμεσολαβητών και της ΤτΕ.

Οι Διαμεσολαβητές αντιδρούν γιατί αισθάνονται ότι είναι ίσως ο μοναδικός κλάδος που πρέπει συχνά να δίνει εξετάσεις για να παίρνει άδεια να ασκήσει το επάγγελμά του: “Δουλεύω 25 χρόνια στη διαμεσολάβηση και πρέπει πλέον να δίνω συνέχεια εξετάσεις για να έχω την πιστοποίηση για να συνεχίσω. Κανένας κλάδος και κανένα επάγγελμα δεν υπόκεινται σ’ αυτή τη διαδικασία. Είναι τουλάχιστον εξοργιστικό” μας είπε ασφαλιστικός πράκτορας που για ευνόητους λόγους θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. Στελέχη του κλάδου επισημαίνουν ότι εκτός από τον κίνδυνο να βρεθούν ξαφνικά εκτός επαγγέλματος, υφίστανται και απώλεια εσόδων από χαμένες εργατοώρες, τις οποίες απορροφά αναγκαστικά η όλη διαδικασία.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουν, είναι ελάχιστοι οι τραπεζοϋπάλληλοι που πουλούν μέσα στα τραπεζικά καταστήματα έχουν πιστοποιηθεί μέχρι σήμερα, αλλά η Τράπεζα της Ελλάδος μάλλον τους αφήνει στο απυρόβλητο.

Nα απομονωθούν οι “μαύροι κωδικοί” και “αλεξιπτωτιστές” της διαμεσολάβησης

Η επίσημη θέση της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως έχει δημοσιευτεί στο παρελθόν, είναι ότι ακολουθεί οδηγίες από την ΕΚΤ και την EIOPA σχετικά με την επαναπιστοποίηση των διαμεσολαβητών.

Ωστόσο σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με στελέχη της ΔΕΙΑ, έχει επισημανθεί ότι η επαναπιστοποίηση έρχεται ως θεσμός να θέσει τέρμα σε παλαιές πρακτικές της διαμεσολάβησης βάσει των οποίων οποιοσδήποτε μπορούσε να εισέλθει ως “αλεξιπτωτιστής” στον κλάδο, αλλά και να βγει από τον κλάδο αιφνιδιαστικά χωρίς ποτέ να εξεταστούν οι γνώσεις του.

Ταυτόχρονα η επαναπιστοποίηση σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελεί δικλείδα ασφαλείας έναντι των “μαύρων κωδικών”. Παραδέχονται ωστόσο εμμέσως ότι είναι δύσκολο να ζητάς από επαγγελματίες που έχουν πολλά χρόνια στο επάγγελμα να καλούνται να αποδείξουν την επάρκειά τους.

“Στην επανεκπαίδευση λέμε ναι”

Το πρόβλημα εστιάζεται στην αναγκαιότητα της διαδικασίας επαναπιστοποίησης. Ο θεσμός της επανεκπαίδευσης γνωρίζει καθολική αποδοχή και από τη Διαμεσολάβηση και από την εποπτική αρχή. Η λογική είναι κοινή. Οι επαγγελματίες της ασφαλιστικής αγοράς πρέπει να ενημερώνονται για τις εξελίξεις, αλλά και να αποκτούν νέες γνώσεις και δεξιότητες στην επίλυση των επαγγελματικών τους προβλημάτων. Δεν μπορεί ο επαγγελματίας ασφαλιστής να έχει τις ίδιες γνώσεις που είχε πριν από 10-20-30 χρόνια χωρίς να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Η επανεκπαίδευση κάνει καλό και στον ίδιο προσωπικά. Η διαφωνία των διαμεσολαβούντων έγκειται στην αναγκαιότητα της επαναπιστοποίησης. “Δε γίνεται να αποδεικνύουμε συνέχεια τον επαγγελματισμό μας” είναι η αντίδραση της αγοράς.

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Μία απάντηση στο Διαμεσολάβηση: Επιθυμεί την επανεκπαίδευση, αντιδρά στη φιλοσοφία της "επαναπιστοποίησης"

  1. Ο/Η ΑΡΓΥΡΩ ΚΟΥΚΟΥΛΑ λέει:

    ᾽᾽είναι ελάχιστοι οι τραπεζοϋπάλληλοι που πουλούν μέσα στα τραπεζικά καταστήματα έχουν πιστοποιηθεί μέχρι σήμερα, αλλά η Τράπεζα της Ελλάδος μάλλον τους αφήνει στο απυρόβλητο᾽᾽.
    Αὐτό καί μόνο κάνει τήν ἐπαναπιστοποίηση ἀναγκαία.

    Οἱ νέες γνώσεις καί δεξιότητες πρέπει να πιστοποιοῦνται και να ἐπαναπιστοποιοῦνται.Τίποτα δέν εἶναι δεδομένο καί ἡ ἀσφαλιστική ἀγορά ἔχει μακρύ δρόμο μέχρι τήν πλήρη ἐξορθολόγιση. Τό ὄτι τά ἄλλα ἐπαγγέλματα ἔχουν μείνει πίσω σέ θέματα ἐπαναπιστοποίησης δέν εἶναι λόγος νά γίνουν οὐρά τους καί οἰ ἀσφαλιστές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Νομική Προστασία: η ενημέρωση θα φέρει την ανάπτυξη

Εμμανουήλ Κάλλης, CEO της D.A.S. Hellas: Ζητούμενό μας, κάθε σπίτι και κάθε επιχείρηση να διαθέτει Νομική Προστασία Οδεύοντας προς την 6η...

Close