Skip to content

Διαμεσολάβηση: Σταθερό ασφαλιστικό καθεστώς ζητά ο κλάδος

“Σωσίβιο” για τον κλάδο της διαμεσολάβησης οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων που θα έρθουν για εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία

Του Νίκου Σακελλαρίου

Διευκρινιστική εγκύκλιο αναμένεται να στείλει ο ΕΦΚΑ για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Η εγκύκλιος θα διευκρινίζει εάν θα ισχύσει τελικά το ασφαλιστικό καθεστώς του Ν. 4578/2018 από 1/1/2019 ή θα καθιερωθούν οι εισφορές ύψους 27,10% επί των εισοδημάτων τους, με τις νέες ρυθμίσεις που θα ψηφισθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα και θα ισχύουν για όλους όσους εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Με την τελευταία ρύθμιση που έχει ισχύ από 1/1/2019, το ποσοστό της μηνιαίας συνταξιοδοτικής εισφοράς που καταβάλλουν Ελεύθεροι Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενοι μειώνεται από 20% σε 13,33%. Το ποσοστό της μηνιαίας εισφοράς Κλάδου Σύνταξης που καταβάλλουν ασφαλισμένοι του πρώην ΕΤΑΑ και αυτοαπασχολούμενοι απόφοιτοι Σχολών Ανώτατης Εκπαίδευσης που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή επιμελητήρια που έχουν τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου προερχόμενοι από τον πρώην ΟΑΕΕ, μειώνεται και διαμορφώνεται στο 13,33% καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας από την υπαγωγή τους στην ασφάλιση.

Η ελάχιστη μηνιαία εισφορά κλάδου σύνταξης Ελεύθερων Επαγγελματιών και Αυτοαπασχολούμενων δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% επί του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών και διαμορφώνεται σε 117,22 ευρώ (586,08 ευρώ * 20%). Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση παράλληλης ασφάλισης (άσκηση πολλαπλών μη μισθωτών δραστηριοτήτων) και άσκηση μισθωτής και μη μισθωτής δραστηριότητας.

Πάντως ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν κατά καιρούς κατατεθεί προς την Πολιτεία από φορείς του κλάδου είναι να υπάρχει δυνατότητα μείωσης στις εισφορές από τη στιγμή που θα υπάρχει κάποια αντίστοιχη ιδιωτική ασφάλιση σύνταξης ή υγείας. Η πρόταση αυτή είχε γίνει προ κρίσης (περίοδο 2008-2010) και φαίνεται ότι κάποιοι θέλουν να την επαναφέρουν τόσο προς την παρούσα κυβέρνηση όσο και προς τη μελλοντική.

Να προχωρήσουν οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων

Το ζητούμενο για τον κλάδο της διαμεσολάβησης είναι να προχωρήσει η ρύθμιση των 120 δόσεων των εισφορών καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία από τα προηγούμενα χρόνια. Οι περισσότεροι επαγγελματίες της διαμεσολάβησης έχουν μικρές ή μεγάλες οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία καθώς τα εισοδήματά τους επηρεάστηκαν έντονα από την οικονομική κρίση και τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό επάγγελμα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι εκ των διαμεσολαβητών βρίσκονται ήδη σε φάση ρύθμισης, θα συνεχίσουν να πληρώνουν τις προηγούμενες εισφορές τους.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *