Skip to content

Διαμεσολαβητές: Τι έφερε στ’ αλήθεια η μείωση των εισφορών

Η συγκεκριμένη μείωση είναι προφανώς σημαντική, έρχεται, όμως, σε πολλές περιπτώσεις να εξισορροπήσει μια νέα επιβάρυνση, η οποία θα είχε ισχύ από 01.01.2019. 

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μη- μισθωτών, ένα νομοσχέδιο που αφορά ιδιαίτερα την αγορά μας, δεδομένου ότι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, που καλούνται να δηλώνουν το 100% των εισοδημάτων τους, έχουν επιβαρυνθεί υπέρογκα από την ψήφιση του Νόμου Κατρούγκαλου μέχρι σήμερα.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει τη μείωση της συνταξιοδοτικής ισφοράς από 20% στο 13,33% δηλαδή μείωση κατά το 1/3. Αυτή η μείωση φαινομενικά δείχνει μια πάρα πολύ σημαντική παρέμβαση. Είναι όμως πραγματικά έτσι;

Στην πραγματικότητα αυτή η μείωση έρχεται σε κάποιο βαθμό να εξισορροπήσει μία σημαντική αλλαγή, η οποία ξεκίνησε με διάταξη το Μάιο του 2017 και η οποία αλλάζει σταδιακά το 2018 και οριστικά το 2019, τη βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.

Πιο απλά, ήδη από το 2018 (κατά 80%) και οριστικά από το 2019 (100%), παρότι το ποσοστό της εισφοράς θα ήταν 20%, θα ανέβαινε η πραγματική επιβάρυνση των επαγγελματιών μιας και η εισφορά θα υπολογιζόταν, όχι στα καθαρά κέρδη της επιχείρησης, όπως αυτά προκύπτουν από την αφαίρεση των εξόδων, (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών) από τα έσοδα, αλλά από τα καθαρά κέρδη προσαυξανόμενα κατά το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών του προηγούμενου έτους, μιας και πλέον αυτά, δεν θα λογίζονταν ως έξοδο!

Εν ολίγοις, θα σταματούσαν οι ασφαλιστικές εισφορές να θεωρούνται έξοδο, και θα συμπεριλαμβάνονταν στα κέρδη με βάση τα οποία θα υπολογιζόταν η εισφορά.

Η συγκεκριμένη σημαντική επιβάρυνση θα ήταν βεβαίως διαφοροποιημένη για κάθε επαγγελματία ανάλογα με το τι ποσοστό των εξόδων του ήταν μέχρι σήμερα οι ασφαλιστικές εισφορές. Εάν δηλαδή οι ασφαλιστικές εισφορές του ήταν ένα μεγάλο κομμάτι των εξόδων που είχε «βάλει» το 2017,  τότε και αυτή η επιβάρυνση θα ήταν σημαντική στη δικιά του περίπτωση.
Άλλωστε, τότε, τόσο οι ελεύθεροι επαγγελματίες όσο και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές είχαν διαμαρτυρηθεί με ανακοινώσεις τους για τη συγκεκριμένη τροποποίηση του ήδη πολύ κακού για αυτούς Νόμου Κατρούγκαλου.

Κατά συνέπεια η συγκεκριμένη μείωση είναι προφανώς σημαντική, έρχεται, όμως, σε πολλές περιπτώσεις να εξισορροπήσει μια νέα επιβάρυνση, η οποία θα είχε ισχύ από 01.01.2019. Αυτοί που θα ωφεληθούν περισσότερο είναι οι επαγγελματίες, οι οποίοι τα έξοδά τους είναι σε μεγάλο βαθμό έξοδα άλλα, πλην των ασφαλιστικών εισφορών.

Ωστόσο, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές είναι μια κατηγορία που δύσκολα μπορεί να «βάλει» πολλά παραστατικά ως έξοδα και σίγουρα ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών του προηγούμενου έτους ως έξοδο ήταν για αυτούς μια σημαντική ανακούφιση.

Το Underwriter απευθύνθηκε στον κ. Δημήτρη Γαβαλάκη, Γενικό Γραμματέα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο οποίος είχε αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα με δήλωσή του τον Σεπτέμβριο, αμέσως μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα.

[box]Πώς κρίνετε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με το επικείμενο νομοσχέδιο μιας και είχατε αναδείξει από την πρώτη στιγμή το πρόβλημα της αλλαγής του υπολογισμού βάσης των ασφαλιστικών εισφορών για το 2019;

«Όπως σωστά θίγετε και όπως είχα αναδείξει και στη δήλωσή μου μετά τις εξαγγελίες, από 01.01 2019 οι ασφαλιστικές εισφορές για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές θα ήταν ακόμα πιο μεγάλες επειδή άλλαζε η βάση του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Ιδιαίτερα για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές είναι σημαντικό κομμάτι των εξόδων τους, η συγκεκριμένη παρέμβαση για την οποία είχαμε διαμαρτυρηθεί και τότε, θα ήταν δυσβάσταχτη. Σίγουρα λοιπόν η μείωση αυτή βοηθά, αλλά έρχεται να εξισορροπήσει μια σημαντική επιβάρυνση, η οποία θα έμπαινε σε ισχύ και κατά συνέπεια δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το πρόβλημα λύνεται. Για αυτό και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να αποδείξουμε στην Πολιτεία, όπως κάναμε όλα αυτά τα χρόνια, ότι το άθροισμα ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών επιβαρύνσεων είναι εκτός λογικής και φτωχοποιεί τους επαγγελματίες, ιδιαίτερα δε τους ανθρώπους που τα καταφέρνουν να είναι δημιουργικοί. [/box]

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *