Skip to content
mplokakia49263

Διαμεσολαβητές τριών ταχυτήτων δημιούργησε ο ΕΦΚΑ

Ο ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) είναι πλέον μια πραγματικότητα. Για την οποία  γίνονται και θα γίνουν προσπάθειες να ανατραπεί, όπως προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Όμως κακά τα ψέμματα, δείχνει σε μεγάλο βαθμό να ήρθε για να μείνει. Τα ειδοποιητήρια, τουλάχιστον των πρώην ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ είναι αναρτημένα και οι περισσότεροι Διαμεσολαβητές γνωρίζουν τη νέα τους εισφορά.

Όπως και στο παρελθόν έχει αναφέρει το Underwriter.gr, πριν δηλαδή αλλά και μετά την ψήφιση του, ο νόμος, όπως δείχνουν τα νούμερα, αλλά και το ίδιο το ρεπορτάζ, έχει δημιουργήσει τρεις μεγάλες κατηγορίες στην Διαμεσολάβηση.

Η πρώτη είναι οι κερδισμένοι. Κυρίως πιο νέοι στο επάγγελμα, οι οποίοι δεν έχουν διαμορφώσει ακόμη μεγάλο χαρτοφυλάκιο και το όφελός τους,  ανάλογα με το πόσα χρόνια έτυχε να βρίσκονται στον ΟΑΕΕ πριν γίνουν Διαμεσολαβητές, και άρα ανάλογα με το αν βρίσκονταν σε χαμηλότερη ή υψηλότερη κατηγορία ασφάλισης, μπορεί να φτάνει και τα 150 ευρώ το μήνα. 

Πρόκειται ως επι το πλείστον για επαγγελματίες των οποίων τα μεικτά εισοδήματα, τα εκκαθαριστικά τους δηλαδή από τις εταιρείες ή απο γραφεία Διαμεσολάβησης,  μπορεί να είναι της τάξεως των 20.000-25.000 ευρώ,  αλλά να έχουν καταφέρει να έχουν συγκεντρώσει τιμολόγια εξόδων ώστε να έχουν ένα καθαρό κέρδος 7.000 – 12.000 ετησίως.

Η άλλη σημαντική κατηγορία είναι όσοι “μετρούν” λίγο περισσότερα χρόνια στο επάγγελμα, με μεσαίου επιπέδου χαρτοφυλάκια και άρα έσοδα. Εδώ παρατηρούνται ίδιες ή λίγο αυξημένες εισφορές, ανάμεσα δηλαδή στις 4.000-5.500 ευρώ περίπου το χρόνο, με καθαρό εισόδημα λίγο πάνω από τις 15.000 και περίπου έως τις 20.000 ευρώ. Εισόδημα δηλαδή που προέρχεται απο εκκαθαριστικά που φτάνουν περίπου έως τις 30.000 ευρώ.

Τέλος, υπάρχει και η κατηγορία των επαγγελματιών με κέρδη άνω των 30.000 ευρώ. Εδώ οι εισφορές πραγματικά γίνονται δυσβάσταχτες, έως και αδύνατον να καταβληθούν γιατί μπορεί να είναι αυξημένες κατά 100%, 200% ή ακόμη και 300% σε κάποια μεγαλύτερα εισοδήματα.

Αυτό για ανθρώπους που μέχρι πρότινος κατέβαλαν ανά μέσο όρο 350-450 ευρώ το μήνα και σήμερα καλούνται να καταβάλουν 1000 ή έως και 1500 ευρώ το μήνα!

Και αυτό μόλις με 8 μήνες περιθώριο προσαρμογής – απο την ψήφιση δηλαδή, του νόμου, έως την ημερομηνία έναρξης της ισχύος.

Στην συγκεκριμένη κατηγορία ανήκουν όσοι έχουν ατομικές επιχειρήσεις ή και κάποιες προσωπικές επιχειρήσεις.  Η κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο για αυτούς που έχουν έδρα το σπίτι τους και άρα δεν είναι σε θέση να δείξουν υψηλό ποσό εξόδων της επιχείρησής τους.

Σε επίπεδο νομικών προσώπων ή πιο σύνθετων εταιρειών τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. Οι εισφορές διαφέρουν ανάλογα με το αν η εταιρεία έχει διανομή κερδών ή όχι, αν πραγματοποιήθηκε διανομή τη συγκεκριμένη χρονιά  και ποιό ήταν το εισόδημα που πέρασε στους μετόχους.

Σε καλύτερη θέση φαίνεται να είναι όσοι προέβλεψαν αυτό που θα ερχόταν και έχοντας την δυνατότητα, έκριναν ότι η ίδρυση ΙΚΕ μέσα στο 2016 θα τους συνέφερε. Αυτοί θα πάρουν τα πρώτα “ραβασάκια” το δεύτερο εξάμηνο του 2017, για τον προσδιορισμό των εισφορών τους σε επίπεδο εισοδημάτων 2016.

Εκτός των άνω, υφίσταται και το μεγάλο ερώτημα για το ποιός πληρώνει τις εισφορές όταν υπάρχει ένας εργοδότης, το οποίο βεβαίως ταλανίζει τα Δίκτυα. Οι διευκρινίσεις της Ένωσης δεν αρκούν και το Υπουργείο Εργασίας δεν δίνει ξεκάθαρη απάντηση – το θέμα άλλωστε είναι ιδιαίτερο και δύσκολο.

Ακόμη και αν ίσχυε για τους ανθρώπους του Agency να καταβάλουν τα 2/3 των εισφορών τους οι εργοδότες, ποιός δεν λέει ότι δεν θα γινόταν ότι γίνεται σήμερα σε όλη την αγορά, η αλλαγή δηλαδή των όρων των συμβάσεων!

Αλαλούμ λοιπόν σε ένα αποδεδειγμένα κακώς σχεδιασμένο νόμο, με πολλές άδικες παραμέτρους, ιδιαίτερα για τους Διαμεσολαβητές που δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα. Βεβαίως η απάντηση της Πολιτείας σε αυτό ήταν εύκολη: Πώς μπορεί να ξεχωρίσεις ένα επάγγελμα, με κριτήριο αν φοροδιαφεύγει ή όχι…

Το σίγουρο είναι ότι αν δεν γίνει κάτι, ώστε στο επόμενο διάστημα να υπάρξει πιθανότητα να προβλεφθεί μείωση του ποσοστού των εισφορών, από το 2018 και μετά, κάθε επαγγελματίας, όσο χαμηλά έσοδα και αν έχει, ακόμη και στα πιο χαμηλά νούμερα, θα πρέπει να καταβάλει τουλάχιστον το 45% των καθαρών του κερδών σε εισφορές και φόρο και ανάλογα το ύψος των εισοδημάτων, έως και σχεδόν 60% των καθαρών του κερδών…

1 Comment

  1. Avatar

    καλιμερα εχω εδρα το σπιτι και πληρωνω στ τεβε μονο το συνταξυμω ασφαλιστρω το εισωδιμα ειναι γυρω στα 9000 χιλ ευρω τη θα πληρωνω μετο νεο συστημα


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *