Διεθνή ΜΜΕ: Επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα

17 Νοεμβρίου 2014

Στον θετικό ρυθμό ανάπτυξης που κατέγραψε η ελληνική οικονομία και την έξοδό της από την ύφεση αναφέρονται με εκτενή δημοσιεύματά τους διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η «Νιου Γιορκ Τάιμς», σε ανταπόκριση από το Παρίσι για τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, αναφέρει ότι «στην Ελλάδα, όπου η οικονομία έχει καταστραφεί από μια πενταετή ύφεση, η ανάπτυξη αυξήθηκε κατά 0,7%. Η χώρα φέτος επέστρεψε στο δανεισμό από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και έχει αισθητά βελτιώσει τις δημοσιονομικές επιδόσεις της».

Επίσης, επισημαίνει ότι «η οικονομία της ευρωζώνης βελτιώθηκε ελαφρά από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ένα από τα «φωτεινά σημεία στον ορίζοντα» που υπάρχουν στην έκθεση (της Eurostat) είναι η περίπτωση της Ελλάδας.

Η «Ουάσιγκτον Ποστ», σε ανταπόκριση από το Λονδίνο, ξεχωρίζει την «έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση», προσθέτοντας ότι η οικονομία της ευρωζώνης «έχει αποτύχει» να πάρει οποιαδήποτε πραγματική δυναμική, παρά την «καλή είδηση», όπως τονίζεται, ότι η Ελλάδα «θεραπεύει την παράλυση» που της προκάλεσε η εξαετής ύφεση.

Με βάση τη δημοσιοποίηση των στατιστικών στοιχείων για τις 18 χώρες-μέλη της ευρωζώνης, τονίζεται ότι «ίσως, το πιο βαρυσήμαντο στοιχείο είναι ότι η Ελλάδα εξήλθε από την ύφεση, για πρώτη φορά σε έξι χρόνια».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η Ελλάδα είναι σήμερα μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην ευρωζώνη, έχοντας σημειώσει ανάπτυξη σε κάθε περίοδο του τρέχοντος έτους».

Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», σε ανταπόκριση από την Αθήνα, αναφέρεται στο ίδιο θέμα, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σημειώνοντας το τέλος σε μια από τις πιο απότομες και μεγαλύτερες οικονομικές συσπάσεις στη μεταπολεμική ευρωπαϊκή ιστορία». Όπως αναφέρεται, για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνέτεινε σε «μεγάλο βαθμό» η αύξηση του τουρισμού.

Με τίτλο «Η ελληνική οικονομία βγήκε από την ύφεση στο πρώτο τρίμηνο», το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σημειώνει ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν δείχνουν ότι αυτό αυξήθηκε κατά 0,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2014 (σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο) και ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που η οικονομία αναπτύχθηκε μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2009. Στη συνέχεια, σημειώνει το δημοσίευμα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 και κατά 0,7% στο τρίτο τρίμηνο. Με βάση εποχικά, μη διορθωμένα στοιχεία, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,7% σε σχέση με ένα έτος πριν, περισσότερο από τη μέση πρόβλεψη 1,3% που είχαν κάνει οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Ρόιτερς, σημειώνει ακόμη το πρακτορείο.

Με τίτλο: «Η ανάπτυξη επανέρχεται στην Ελλάδα και είναι ταχύτερη από ό,τι στη Γερμανία», δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Financial Times αναφέρει ότι τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως η Ελλάδα τελικά βγήκε από τη μακρά και επώδυνη ύφεσή της νωρίτερα φέτος και έχει ανακάμψει με τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων επτά ετών. Τα ισχυρά στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο -οι αναλυτές περίμεναν έναν τριμηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης 0,4% αντί του 0,7%- αύξησαν τον εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στο 1,4% (σ.σ.: στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat), υψηλότερα από το 1,2% της Γερμανίας και ταχύτερα από τον μεγαλύτερο αριθμό των χωρών της Ευρωζώνης, για πρώτη φορά από το 2007, προσθέτει το δημοσίευμα. Στην πραγματικότητα, συνεχίζει, η ανάπτυξη κατά 0,7% στο τρίτο τρίμηνο ήταν η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη, ενώ και μεταξύ των χωρών της ΕΕ ήταν η υψηλότερη, με εξαίρεση τη Ρουμανία και τη Βρετανία (που σημείωσε την ίδια επίδοση με την Ελλάδα). Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στην πρόβλεψη του ΔΝΤ για ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 0,6% φέτος και 2,9% το 2015.

Με τίτλο «η ελληνική οικονομία ανακάμπτει μετά από έξι έτη», η εφημερίδα Wall Street Journal σημειώνει σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοσή της ότι ο μεγαλύτερος του αναμενόμενου ρυθμός ανάπτυξης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ρεκόρ που κατέγραψε φέτος ο τομέας του τουρισμού. Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα είναι εντός τροχιάς για να επιτύχει φέτος ανάπτυξη για το σύνολο του έτους, μετά από έξι χρόνια. «Λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης του πρώτου 9μήνου, η οικονομία είναι σε τροχιά να επιτύχει τον στόχο 0,6% για το σύνολο του έτους. Το τέλος της ύφεσης προήλθε κυρίως από τον τουρισμό, αλλά η ιδιωτική κατανάλωση εισήλθε επίσης σε θετικό έδαφος στο δεύτερο τρίμηνο του έτους», δήλωσε στην εφημερίδα ο υψηλόβαθμος οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας Νίκος Μαγγίνας.

Η Ελλάδα τερμάτισε τη χειρότερη ύφεσή της εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg με τίτλο: «Η Ελλάδα βγαίνει από την ύφεση μετά την κρίση που έθετε σε κίνδυνο το ευρώ». Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η επιβεβαίωση πως η Ελλάδα βγήκε από την ύφεση μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να ακολουθήσει την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία όσον αφορά την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης.

Την επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα, με αναφορές στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, επισημαίνουν σήμερα στις ιστοσελίδες τους, γαλλικά έντυπα:

«Επανασύνδεση της Ελλάδας με την ανάπτυξη» γράφει η «Μοντ», «Επίσημη έξοδος της Ελλάδας από την ύφεση, ήδη από το πρώτο τρίμηνο» υπογραμμίζεται στον ιστότοπο «Capital.fr», «Επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα, για πρώτη φορά από το 2008» τιτλοφορεί η οικονομική «Challanges».

Σε όλα τα δημοσιεύματα επισημαίνεται η αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 1,7% το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2013.

«Η ρεβάνς της Αθήνας: + 0,7%το ΑΕΠ, το καλύτερο της ευρωζώνης» τιτλοφορεί σημερινό της άρθρο η ιταλική οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore», ιδιοκτησίας της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων.

«Είναι η ρεβάνς της Αθήνας, με άνοδο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος 0,7% κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, που είναι και η καλύτερη επίδοση της ευρωζώνης» γράφει ο δημοσιογράφος Βιτόριο Ντα Ρολντ, σύμφωνα με τον οποίο «η Ελλάδα βγήκε από τη μακρότερη ύφεση της σύγχρονης ιστορίας της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Πώς να αφανίσετε τα...χασμουρητά στα meeting

Η συμμετοχή, η συμμετοχή, …και η συμμετοχή αποτελεί το στοιχείο κλειδί για ένα επιτυχημένο meeting, σε όλα τα επίπεδα. Πάρα...

Close