Skip to content
ESI

Δικαίωμα να ιδιωτεύουν δόθηκε στους γιατρούς του ΕΣΥ

Υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους υπέγραψαν στις 4 Ιουλίου την Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της δυνατότητας άσκησης ιδιωτικού έργου των γιατρών, οδοντιάτρων και ειδικευόμενων γιατρών του ΕΣΥ. Ο κ. Γεωργιάδης μία ημέρα νωρίτερα κατά την ομιλία του στο πλαίσιο του 28ου Economist Government Roundtable, την χαρακτήρισε ως “τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ από την ίδρυσή του”.

Η παροχή δυνατότητας στους γιατρούς του ΕΣΥ να απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής θα αξιοποιήσει την κλινική εμπειρία τους, θα ενισχύσει πραγματικά το εισόδημά τους και αναμένεται ταυτοχρόνως να προσελκύσει περισσότερους γιατρούς στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, γιατροί, οδοντίατροι του ΕΣΥ και ειδικευόμενοι γιατροί μπορούν να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου ή εμπειρογνώμονος / τεχνικού συμβούλου και για θέματα εκπαίδευσης / επιμόρφωσης / εποπτείας των επαγγελματιών υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων υγείας για νοσολογικές οντότητες, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, υπό την προϋπόθεση χορήγησης σε αυτούς σχετικής άδειας.

Από την Υπουργική Απόφαση εξαιρούνται οι προσωπικοί γιατροί του ΕΣΥ, δηλαδή οι γιατροί των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ, οι οποίοι δεν θα μπορούν να παρέχουν ιδιωτικό έργο προς τον εγγεγραμμένο σε αυτούς πληθυσμό.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων γιατρών για χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου θα υποβάλλονται στον διοικητή ή τον πρόεδρο του νοσοκομείου ή τον διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας κατά τη διάρκεια του δεύτερου 15νθήμερου του Δεκεμβρίου και του Μαΐου.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, για να χορηγηθεί άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου θα πρέπει να τηρούνται μεταξύ άλλων οι εξής προϋποθέσεις:

-Η μη άσκηση κλινικού έργου σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του Νοσοκομείου ή στο Κέντρο Υγείας και κάθε διασυνδεόμενη με αυτό Μονάδας Υγείας, από τον ίδιο γιατρό ή σε όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου.

-Η μη διατάραξη, διαφοροποίηση ή παραβίαση της εύρυθμης ολοήμερης, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργίας του νοσοκομείου, καθώς και της ομαλής κατάρτισης του προγράμματος εφημεριών ή της αντίστοιχης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

-Η μη διατάραξη, διαφοροποίηση ή παραβίαση του αριθμού των ανά κλινική χειρουργικών επεμβάσεων, του αριθμού των ιατρικών επισκέψεων, των διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων και των παρακλινικών εξετάσεων, κατά το εξάμηνο που προηγείται της υποβολής της αιτήσεως. Ειδικότερα, λαμβάνονται υπόψη: α) για τους γιατρούς του παθολογικού τομέα ο αριθμός των τακτικών ιατρείων που έχουν διενεργηθεί από το σύνολο των υπηρετούντων ιατρών της κλινικής/ή του Κέντρου Υγείας, β) για τους γιατρούς του χειρουργικού τομέα ο αριθμός και η βαρύτητα των χειρουργικών πράξεων στο σύνολο των γιατρών της κλινικής και γ) για τους γιατρούς του εργαστηριακού τομέα το σύνολο των πράξεων του τμήματος.

-Η κατ’ ελάχιστον διατήρηση των δεικτών παραγωγικότητας των κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου στα ποσοστά που καταγράφονται κατά το εξάμηνο που προηγείται της υποβολής της αιτήσεως, με μέγιστη επιτρεπόμενη απόκλιση 10%.

-Ο αιτών να μη συνεργάζεται με τις προμηθεύτριες εταιρείες των δημόσιων νοσοκομείων.

Η δεύτερη Υπουργική Απόφαση που προανήγγειλε ο Υπουργός Υγείας αφορά μία δέσμη κινήτρων για την προσέλκυση γιατρών σε άγονες περιοχές, καθώς παρουσιάζονται σημαντικές ελλείψεις σε γιατρούς και το ενδιαφέρον για κάλυψη των θέσεων όταν προκηρύσσονται διαγωνισμοί είναι μηδαμινό. Αφ’ ενός θα εμπλουτιστεί ο κατάλογος με τις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως άγονες και αφ’ ετέρου θα αυξηθεί το οικονομικό κίνητρο που ήδη δίνεται. Παράλληλα θα δοθούν επιπλέον οικονομικά κίνητρα στις άγονες περιοχές για συγκεκριμένες ειδικότητες, μεταξύ των οποίων η αναισθησιολογία, η παθολογία και η ακτινολογία. Σημειώνεται ότι ήδη βρίσκεται σε ισχύ διάταξη που προβλέπει την παροχή μπόνους 2.100 ευρώ πλέον των απολαβών τους σε γιατρούς, για μετακίνηση σε τουριστικούς κυρίως προορισμούς, προκειμένου ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες που τα νησιά κατακλύζονται από τουρίστες να υπάρχει επαρκής κάλυψη των υγειονομικών αναγκών.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε επίσης στον περιορισμό των δαπανών του ΕΣΥ κατά 1,5% το πρώτο πεντάμηνο του έτους, όταν τις προηγούμενες χρονιές οι δαπάνες ακολουθούσαν σταθερά ανοδική πορεία, καθώς και στον μεγαλύτερο αριθμό διενεργηθεισών χειρουργικών επεμβάσεων στην ιστορία, υπογραμμίζοντας πως η μείωση των δαπανών δε λειτουργεί εις βάρος της παραγωγικότητας. Όσον αφορά το φάρμακο, δήλωσε αισιόδοξος ότι ο στόχος για μείωση των συνολικών επιστροφών κατά 200-300 εκ. ευρώ εντός του 2024 θα επιτευχθεί, ενώ μέσω της νέας πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι σε θέση να παρακολουθούν τις δαπάνες και να υπολογίζουν το clawback.

Στόχος για το 2025 είναι το ΕΣΥ να αρχίσει να λειτουργεί με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο σε όλα τα επίπεδα: εφημερίες, επείγοντα, τρόπος υπολογισμού και καταβολής clawback στο φάρμακο, περιορισμός δαπανών, προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων «Σπύρος Δοξιάδης», δεδομένου ότι για την ηγεσία του Υπουργείου η πρόληψη τίθεται ως προτεραιότητα.

Τέλος ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν αυξήσεις τιμών σε ορισμένα «φτηνά» φάρμακα, καθώς λόγω των συνεχών πιέσεων για μειώσεις των τιμών, κάποια από αυτά πλέον πωλούνται κάτω του κόστους, με αποτέλεσμα να αποσύρονται από την αγορά και να δημιουργούνται ελλείψεις.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *