Δικαίωση ασφαλισμένων στη Βρετανία: Μόνο επικουρικά θα μπορούσε να την επικαλεστεί κάποιος σε ελληνικό δικαστήριο

22 Φεβρουαρίου 2021

Για επικουρικό επιχείρημα που θα μπορούσε από εδώ και στο εξής να χρησιμοποιήσει κάποιος δικηγόρος χωρίς ωστόσο να παράγει έννομο αποτέλεσμα σε ελληνικό δικαστήριο έκανε λόγο ο managing director της HDI Global στην Ελλάδα, Νότης Βαγιακάκος αναφερόμενος την απόφαση σταθμό που πάρθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας και η οποία δικαίωσε το αίτημα επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορωνοϊό για αποζημιώσεις, χωρίς να έχουν υπάρξει φανερές υλικές ζημιές.

Του Χρήστου Γαβαλά

Μιλώντας στο underwriter.gr εξέφρασε την άποψη ότι «οι δικηγόροι προσπαθούν να κάνουν θόρυβο γύρω από το συγκεκριμένο θέμα» καθώς εάν κάποιος την διαβάσει θα αντιληφθεί ότι ένα κομμάτι της αφορά μόνο το δημόσιο αίσθημα στην Βρετανία, όπου τέτοιου είδους επεκτάσεις ήταν συνηθισμένες στο δικό τους όμως νομικό πλαίσιο. «Στο δικό μας δίκαιο τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, χρειάζονται ορισμοί», υπογράμμισε με έμφαση.

Και συνέχισε: «Στις ζημιές η κάθε περίπτωση κρίνεται υπό τη δική της οπτική. Δεν υπάρχει γενική ερμηνεία. Πολύ περισσότερο στο δικό μας δίκαιο όπου το τι ακριβώς συνιστά υλική ζημία οπότε ενεργοποιείται το τμήμα δυο που καλύπτει την επακόλουθη οικονομική απώλεια το οποίο τμήμα δυο επεκτείνεται σε μια ειδική περίπτωση. Αυτά τα πράγματα σε ελληνικό δικαστήριο δεν στέκονται».

Ο κ. Βαγιακάκος επισήμανε πως κάποιος Έλληνας δικηγόρος την απόφαση αυτή «θα μπορούσε να την αναφέρει κανείς επικουρικά ως επιχείρημα στις προτάσεις του και να δημιουργήσει πελατεία αγωγών που θα κατατεθούν».

«Από νομική διαστροφή είναι ωραίο να δεις το πως το πήγαν οι Άγγλοι δικαστές. Αλλά πρέπει να δεις σε τι πλαίσιο λειτουργούσαν οι Άγγλοι δικαστές και πως λειτουργεί το δικό τους δικαστικό σύστημα, νομικό περιβάλλον», κατέληξε.

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Ετήσιο insurancemarket.gr Report: Πώς η πανδημία επηρέασε τα ασφάλιστρα την χρονιά που πέρασε

Πόσο κόστισε η ασφάλιση στους οδηγούς αυτοκινήτου και μηχανής το 2020; Τι οδήγησε στην μείωσή των ασφαλίστρων; Σε ποια περιοχή της...

Close