Δυσφορία στον κλάδο Υγείας για τις τιμολογιακές πιέσεις μετά την είσοδο funds στις κλινικές

25 Οκτωβρίου 2019

Σημαντική αύξηση του ιατρικού πληθωρισμού εξαιτίας αναπροσαρμογής των τιμολογίων των κλινικών θα αναγγείλει ο ΙΟΒΕ για το 2018

Του Νίκου Σακελλαρίου

Μεγάλες αυξήσεις τιμολογίων και εκτίναξη του ιατρικού πληθωρισμού για τις ασφαλιστικές δημιουργεί η νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις ιδιωτικές κλινικές με την αλλαγή τιμολογίων και την συγκέντρωση σε μεγάλα funds.  Την κατάσταση αυτή θέλουν να ελέγξουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και έχει εκφραστεί η δυσφορία των εταιρειών  προς την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ)  προκειμένου να γίνει κάποια αντίδραση.

Κάποια στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς εκτιμούν ότι η ασφαλιστική αγορά μπορεί να απευθυνθεί συλλογικά  προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού και το υπουργείο Υγείας με γνωμοδοτήσεις από τον ΙΟΒΕ (χρησιμοποιώντας τον γνωστό δείκτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα) για να δείξει ότι οι αυξήσεις που ζητούν στα τιμολόγια οι διοικήσεις και οι μέτοχοι των ιδιωτικών κλινικών είναι υπέρογκες για μία χρονική συγκυρία που ο πληθωρισμός  είναι πολύ χαμηλός και το κόστος χρήματος (σε επίπεδο επιτοκίων) κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.  Μάλιστα, μέσα στον επόμενο μήνα θα παρουσιαστεί ο Ιατρικός Δείκτης του ΙΟΒΕ ο οποίος θα δείχνει και τις αυξήσεις στον ιατρικό πληθωρισμό που έγιναν το 2018 από τις αναπροσαρμογές των τιμολογίων.

Σε ασφαλιστικές με μεγάλη παρουσία στον κλάδο υγείας,  ο μέσος όρος αύξησης τιμολογίων στις κλινικές ξεπερνά το 5%  μέσα στο 2018- 2019 και αυτό οδηγεί τις ασφαλιστικές να πραγματοποιήσουν αντίστοιχες ή και μεγαλύτερες αυξήσεις ασφαλίστρων στις ανανεώσεις των συμβολαίων.

Το πρόβλημα είναι ότι η υπερσυγκέντρωση των κλινικών σε funds κάνει την ιδιωτική υγεία ένα κερδοσκοπικό εργαλείο τόσο απέναντι στις ασφαλιστικές όσο και απέναντι στους ασφαλισμένους. Επίσης, Γενική Προστασία Καταναλωτή έχει κατά καιρούς εκφραστεί αρνητικά απέναντι στις μεγάλες αυξήσεις και στις αλλαγές στα ασφαλιστήρια υγείας και έχει ζητήσει να παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Όπως χαρακτηριστικά λένε στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς που διαπραγματεύονται με funds, το γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί ένα ολιγοπωλιακό καθεστώς στην ιδιωτική υγεία δεν επιτρέπει ιδιαίτερες διαπραγματεύσεις. Οι επαφές των κλινικών με τις ασφαλιστικές κινούνται πλέον στο πνεύμα του take it  of leave it στη λογική ότι η προσφορά ιατρικών υπηρεσιών είναι ανελαστική.

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Μία απάντηση στο Δυσφορία στον κλάδο Υγείας για τις τιμολογιακές πιέσεις μετά την είσοδο funds στις κλινικές

  1. Ο/Η Κ. στεργιόπουλος λέει:

    Έχει ο καιρός γυρίσματα.
    Η πλειονότητα των ασφαλιστικών εταιρειών στερούμενες δικής τους ιατρικής υπηρεσίας συνεργάζονται καλύτερα, είναι προσδεδεμένες στο άρμα της MedNet, η οποία, μεταξύ των άλλων, τους παρέχει υπηρεσίες ιατρικού ελέγχου, διενέργειας πραγματογνωμοσύνης κλπ. και την αμείβουν για τις υπηρεσίες της. Η ίδια στο εταιρικό της προφίλ αναφέρει: «MedNet Based on in-depth knowledge of up-to-date tools and technologies and a clearly solution-oriented approach, we work to achieve better healthcare outcomes, cost containment and outstanding customer satisfaction. At the same time, our managed care services contribute to securing the future viability of healthcare schemes». Δηλαδή η MedNet υπόσχεται: περιορισμό του κόστους των παροχών υγείας και τη βιωσιμότητα των προγραμμάτων υγείας των ασφαλιστικών εταιρειών με τις οποίες συνεργάζεται, και τούτο με κάνει σκεπτικό.
    Δηλαδή οι ασφαλιστικές εταιρείες που πρώτες δημιούργησαν καρτέλ και συνεργάστηκαν κάτω από τους όρους που υπαγορεύει η MedNet διαμαρτύρονται τώρα για την υπερσυγκέντρωση των κλινικών σε funds που «κάνει την ιδιωτική υγεία ένα κερδοσκοπικό εργαλείο τόσο απέναντι στις ασφαλιστικές όσο και απέναντι στους ασφαλισμένους» Τώρα το θυμήθηκαν. «Επίσης, η Γενική Προστασία Καταναλωτή έχει κατά καιρούς εκφραστεί αρνητικά απέναντι στις μεγάλες αυξήσεις και στις αλλαγές στα ασφαλιστήρια υγείας και έχει ζητήσει να παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού». Όψιμη αντίδραση μόνο για να μη θιγούν τα κεκτημένα των ασφαλιστικών εταιρειών.

    Όπως χαρακτηριστικά λένε στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς που διαπραγματεύονται με funds, το γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί ένα ολιγοπωλιακό καθεστώς στην ιδιωτική υγεία δεν επιτρέπει ιδιαίτερες διαπραγματεύσεις. Οι επαφές των κλινικών με τις ασφαλιστικές κινούνται πλέον στο πνεύμα του take it or leave it, στη λογική ότι η προσφορά ιατρικών υπηρεσιών είναι ανελαστική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Groupama: Σημαντικές κοινωνικές δράσεις μαζί με Ι.Ο.ΑΣ. "Πάνος Μυλωνάς"

Η Groupama Ασφαλιστική, συνεχίζοντας με συνέπεια τις δράσεις Κοινωνικής Υπευθυνότητας για τους εργαζόμενους της και όχι μόνο, διοργάνωσε τo -τελευταίο...

Close