Skip to content

ΕΑΣΚ για το νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας

Ανακοίνωση της Ενιαίας Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης των εργαζόμενων στις Ασφαλιστικές Εταιρίες:

Η κυβέρνηση παρουσίασε το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο τελικά είναι ακόμα χειρότερο από όσες διαρροές είχε κάνει τις προηγούμενες εβδομάδες.

Το νομοσχέδιο ενσωματώνει τις κατευθύνσεις της ΕΕ για «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» και των αντίστοιχων νομοθετημάτων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Έτσι προχωρά σε συντριπτικό χτύπημα του 8ωρου. Παράλληλα επιβάλλεται 10ωρη απλήρωτη δουλειά με ατομικές συμβάσεις, αυξάνονται και φθηναίνουν οι υπερωρίες, επεκτείνεται και μονιμοποιείται η τηλεργασία, καταργείται σε ακόμα περισσότερους κλάδους η Κυριακή αργία, χτυπιέται παραπέρα το δικαίωμα της απεργίας, τίθεται υπό διωγμό η συνδικαλιστική δράση.

                              Τι σημαίνει η εφαρμογή του νομοσχεδίου στον κλάδο μας

θα δουλεύουμε πάνω από 10 ώρες, αφού και το διάλειμμα δεν θα λογίζεται στον εργάσιμο χρόνο. Για πολλούς αυτό δεν φαντάζει και μεγάλη αλλαγή αφού ήδη κάποιοι εργοδότες το εφαρμόζουν. 

Ας σκεφτούμε όμως, με άλλη απαίτηση θα επιβάλει η εργοδοσία την τήρηση του 10ωρου αφού πλέον δεν θα είναι κάποιος έξτρα χρόνος που θα δουλεύουμε αλλά ο κανονικός εργάσιμος χρόνος. Πλέον δεν θα μπορούμε να αρνηθούμε να δουλέψουμε υπερωρία όταν δεν αντέχουμε άλλο τα συνεχόμενα 9ωρα και 10ωρα ή όταν θα έχουμε μια οικογενειακή υποχρέωση. Ακόμα δεν θα μπορούμε να διεκδικήσουμε να πληρωθούμε τις υπερωρίες που έχουμε κάνει γιατί δεν θα είναι πλέον υπερωρίες αλλά εργάσιμος χρόνος.

Η κυβέρνηση μας λέει ότι δουλεύοντας 10ωρο οι εργαζόμενοι θα μπορούν να πάρουν ρεπό όταν έχουν ανάγκη ή μια υποχρέωση, αρκεί να μην υπάρχει αυξημένη δουλειά. Αυτό με τα σημερινά δεδομένα στον κλάδο σημαίνει συνεχόμενα 10ωρα και κάποια στιγμή ΌΤΑΝ μειωθεί η δουλειά ένα ρεπό. Ακόμα, ο υπουργός εργασίας φτάνει στο σημείο να λέει ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ονειρεύονται 3ημερα, την ίδια στιγμή που δουλεύουμε ακόμα και τα σαββατοκύριακα για να βγει η δουλειά ή την ίδια στιγμή που η καλοκαιρινή άδεια είναι σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

Μονιμοποιείται η τηλεργασία με απεχθείς όρους. Μιλάνε για ελευθερία του εργαζομένου και συνεννόηση εργαζομένου με εργοδότη ενώ την ίδια στιγμή δουλεύουμε με τηλεργασία χωρίς να έχουμε καν ερωτηθεί! Εδώ και μήνες προσπαθούμε να χωρέσουμε το γραφείο μας στα λίγα τετραγωνικά του διαμερίσματος που μένουμε. Η τηλεργασία αξιοποιείται ως νέα μορφή ευέλικτης εργασίας για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η εντατικοποίηση και ο εργάσιμος χρόνος, αφού πολλές φορές δουλεύουμε και μετά το ωράριο μας ακόμα και σαββατοκύριακα. Έχουμε φορτωθεί όλο το κόστος λειτουργίας του εξοπλισμού, έχουμε αγοράσει έπιπλα, πληρώνουμε την θέρμανση και το ρεύμα τις ώρες που θα έπρεπε να ήμασταν στο γραφείο. Όλα εκείνα τα έξοδα δηλαδή που θα έπρεπε να αναλαμβάνει η εταιρία αλλά έχει καταφέρει να απαλλαχθεί. 

Εργαζόμενοι σε ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο. Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι ο εργοδότης υποχρεούται να ενημερώνει τον τηλεργαζόμενο για τυχόν συμφωνημένη τηλε-ετοιμότητα! Αυτό σημαίνει φυσικά ότι 24 ώρες το 24ωρο θα έχει «συμφωνήσει» ο εργαζόμενος  ότι θα είναι υπ’ ατμόν να περιμένει υπηρεσιακό mail, τηλέφωνο, επιπρόσθετη εργασία! Και να τα αφήσουν αυτά τα «έξυπνα» περί δικαιώματος του εργαζόμενου στην αποσύνδεση. Αν ήθελε η Κυβέρνηση να μπορεί ο εργαζόμενος να αποσυνδέεται, θα υποχρέωνε τον εργοδότη να το κάνει και δεν θα άφηνε ανυπεράσπιστο τον εργαζόμενο να το ζητήσει όταν και αν του επιτραπεί! Η τηλεργασία πρέπει να καταργηθεί όχι επειδή δεν υπάρχει νόμος που θεσπίζει τους όρους της όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και διάφορες συνδικαλιστικές παρατάξεις, αλλά επειδή αποτελεί άλλη μία μορφή εκμετάλλευσης των εργαζόμενων!

                                          Βέβαια όλα αυτά μόνο αν το θέλει ο εργαζόμενος

Οι εξυπνάδες του υπουργού ότι όλα θα γίνονται μόνο αν το θέλει ο εργαζόμενος είναι παραμύθια για μικρά παιδιά, αφού όλοι γνωρίζουν ότι στον χώρο δουλειάς δεν κυριαρχεί η ελεύθερη βούληση αλλά η εντολή της εργοδοσίας. Οι αναφορές στη δήθεν εθελοντική επιλογή της 10ωρης εργασίας αποτελούν «ανέκδοτο». Το διευθυντικό δικαίωμα έχει ήδη τα χαρακτηριστικά των εκβιασμών, των απειλών και της απόλυσης. Σε συνθήκες πλέον που ο εργαζόμενος ατομικά θα προσπαθεί να βρει το δίκιο του ή να αρνηθεί τις εργοδοτικές αξιώσεις, η κάθε αναφορά σε εθελοντική συναίνεση του εργαζόμενου αποτελεί πρόκληση και γεννά οργή.

                        Με την ψηφιακή κάρτα θα μπει τέλος στην μαύρη και αδήλωτη εργασία

Πρόκειται για σκέτη κοροϊδία! Η κυβέρνηση πρώτα θεσμοθετεί το 10ωρο και μετά έρχεται και λέει ότι με την «ψηφιακή κάρτα» θα ελέγχει τα ωράρια! Πρώτα επεκτείνει την «ευελιξία» στα ωράρια και στον χρόνο εργασίας, σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, και μετά αναγγέλλει τον «έλεγχο» δήθεν αυτής της ζούγκλας. Πρώτα καταργεί την προσαύξηση του μισθού στις υπερωρίες και μετά λέει ότι θα ελέγχει την τήρηση των υπερωριών για να τις πληρώνονται οι εργαζόμενοι! Αν η κυβέρνηση ήθελε να βάλει φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία θα έπαιρνε υπόψη τις καταγγελίες των σωματείων, θα ενίσχυε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς αντί να καταργεί το ΣΕΠΕ. Θα καταργούσε την τηλεργασία, εκεί που η ασυδοσία χτυπάει κόκκινο, αντί να την μονιμοποιεί με χειρότερους όρους!

                                                   Τι προβλέπεται για τους εργαζόμενους γονείς 

Παρουσιάζουν ως ευκαιρία για τους εργαζόμενους γονείς τη δυνατότητα να διευθετούν το ωράριο τους, να δουλεύουν 4 μέρες 10ωρο και την Παρασκευή να κάθονται και να βλέπουν τα παιδιά τους που τις προηγούμενες μέρες θα τα βλέπουν μόνο όταν κοιμούνται, ενώ την Παρασκευή θα κοιμούνται ξεθεωμένοι οι ίδιοι. Παράλληλα βέβαια θα δέχονται πιέσεις να δουλεύουν τηλεργασία στο ρεπό τους λόγο αυξημένης δουλειάς… 

Αλήθεια ποιος θα έχει την διάθεση και το κουράγιο να περάσει ποιοτικό χρόνο με το παιδί του ενώ έχει δουλέψει 40 ώρες σε 4 μέρες; 

Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη να ξεκουράζονται την ίδια μέρα για να μπορούν να ανταπεξέλθουν την επόμενη και όχι μετά από μήνες. Έχουν ανάγκη από έναν συγκεκριμένο οικογενειακό προγραμματισμό, να βλέπουν τα παιδιά τους, να τα πάνε στις δραστηριότητές τους και όχι να γυρνάνε στο σπίτι στις 7 και 8 το απόγευμα. 

                         Κατάργηση Κυριακάτικης αργίας για πολλούς κλάδους και ειδικότητες

Παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση, που νομιμοποίησε τη δουλειά 32 Κυριακές τον χρόνο για το εμπόριο, η ΝΔ χτυπά αδυσώπητα την κυριακάτικη αργία, τη μοναδική μέρα που μένει ελεύθερη στην εργατική οικογένεια. Δίπλα στους μέχρι τώρα εργαζόμενους που ξέχασαν τι σημαίνει ξεκούραση την Κυριακή, προστίθενται επιπλέον κλάδοι και ειδικότητες, μεταξύ αυτών και πολλές που αφορούν τον κλάδο μας ( τηλεφωνικά κέντρα, λογιστήρια, μηχανογραφικά, τμήμα μισθοδοσίας, τμήμα ανθρώπινου δυναμικού). Τόσο πολύ νοιάζονται για τον ελεύθερο χρόνο των γονιών, που καταργούν την Κυριακάτικη αργία.

                   Μεγαλύτερα εμπόδια στο απεργιακό δικαίωμα και στην συνδικαλιστική δράση

Η κυβέρνηση φέρνει τις ανατροπές του αιώνα και μας λέει να μην μιλάμε κιόλας. Ακριβώς επειδή η εφαρμογή τέτοιων μέτρων φέρνει εκ βάθρων ανατροπές όχι μόνο στις συνθήκες και στους όρους εργασίας αλλά στην ίδια τη ζωή μας, η κυβέρνηση σπεύδει να τα θωρακίσει, προωθώντας για ψήφιση νέο συνδικαλιστικό νόμο.

Πλέον είναι σχεδόν ακατόρθωτο ένα σωματείο να καταφέρει να πάρει απόφαση για απεργία που ο νομοθέτης θα την θεωρήσει νόμιμη! Κι αν αυτό ποτέ θα το πετύχει, θα απαγορεύονται οι απεργιακές φρουρές, θα επιτρέπονται οι απολύσεις συνδικαλιστών «για σπουδαίο λόγο» όπως λέει, μέσα σε αυτό είναι και η «ψυχολογική βία που ασκεί» δήθεν το σωματείο σε αυτούς που «επιθυμούν» να εργαστούν τη μέρα απεργίας!

Επιπλέον, στο υπάρχον αντιδραστικό πλαίσιο, προκειμένου ένα σωματείο «να λειτουργεί νόμιμα», να υπογράφει συλλογικές συμβάσεις ή να μπορεί να πάρει απόφαση για απεργία, προστίθενται με το νομοσχέδιο οι εξής όροι: Εγγραφή στα μητρώα της κυβέρνησης όπως και σε μια σειρά βιβλία και στοιχεία, που πρέπει να είναι διαθέσιμα ψηφιακά, σαν να πρόκειται για επιχείρηση. Τροποποίηση του καταστατικού κάθε σωματείου, ώστε να προβλέπεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας! Υποχρεωτική δυνατότητα ηλεκτρονικής – εξ αποστάσεως ψηφοφορίας για την εκλογή ΔΣ ή για την απόφαση για απεργία, στρώνοντας το έδαφος της νομιμοποίησης των εκβιασμών από κυβέρνηση και εργοδότες. Θέλουν σωματεία χωρίς ζωντανές συλλογικές διαδικασίες αλλά αποκλειστικά με ψηφιακές διαβουλεύσεις και “likes”, με φακελωμένα τα μέλη τους απέναντι σε κράτος κι εργοδοσία, που η μόνη «δράση» τους θα είναι να σέρνονται σε κοινωνικούς διαλόγους και να λειτουργούν ουσιαστικά σαν κρατικές υπηρεσίες.

                 Μπροστά σε αυτές τις ανατροπές της ζωής μας δεν μπορούμε να μένουμε θεατές!

Δεν πρέπει να κατατεθεί αυτό το άθλιο νομοσχέδιο που τσακίζει τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, που στην κυριολεξία τους «ξεμοναχιάζει» και τα παραπέμπει όλα σε ατομική διαπραγμάτευση (ωράριο, τηλεργασία, νέα εμπόδια στα συνδικάτα).

Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ. Είναι τεράστιες οι ευθύνες και όλων των προηγούμενων Κυβερνήσεων. Η διευθέτηση του ωραρίου έχει εισαχθεί από την δεκαετία του ’90 με Οδηγία της ΕΕ και στη χώρα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ , που τάχα τώρα χύνει κροκοδείλια δάκρυα, καθιέρωσε την δουλειά 32 Κυριακές το χρόνο και την 12ωρη δουλειά στους νοσοκομειακούς γιατρούς. 

Συμφωνούν ΟΛΟΙ τους με την κατάργηση του 8ωρου. Η ψευτοαντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ αλλά και του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού είναι αν το 8ωρο θα καταργηθεί με ατομική ή συλλογική Σύμβαση. Η κυβέρνηση επιδιώκει να καταστήσει τα σωματεία συνένοχους στο έγκλημα αξιοποιώντας ως παραδείγματα ΣΣΕ που έχουν υπογράψει οι εργατοπατέρες (π.χ. τουρισμός). Όμως η ουσία δεν αλλάζει γιατί το νομοσχέδιο επιβάλλει την διευθέτηση είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει Σωματείο. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *