Εθνική: "Απειροελάχιστη έως μηδενική η πιθανότητα να ακυρωθεί η πώληση"

12 Μαρτίου 2018

Ο Γιάννης Περιστέρης, Αναλογιστής και ο άνθρωπος που ανέλαβε να "ρυμουλκήσει" με ασφάλεια στην ακτή το "ναυάγιο" της International Life, έμπειρο στέλεχος και "φωνή της λογικής",  βάζει κάποια πράγματα στη θέση τους - όχι για την Ιnternational Life, για την οποία απαγορεύεται δια νόμου να πει το παραμικρό μέχρι την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, αλλά, μεταξύ άλλων, και για το περίφημο deal πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.  

Συνέντευξη στον Κοσμά Ζακυνθινό

 • Το μείζον ζήτημα της Εθνικής Ασφαλιστικής επανέρχεται στη Βουλή εγείροντας σοβαρά και πολυεπίπεδα ερωτήματα. Από την εμπειρία σας, πότε εκτιμάται ότι θα κλείσει η υπόθεση με την Exin;

Η Εθνική ΑΕΕΓΑ είναι η αρχαιότερη ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα, ιδρύθηκε το 1891 και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να είναι μια εύρωστη Ασφαλιστική Εταιρεία.

Κάθε εκκολαπτόμενο deal μεταβίβασης (ή ανταλλαγής) μετοχών που επιχειρεί ο σημερινός και μοναδικός της Μέτοχος (ΕΤΕ) σε καμιά περίπτωση δεν επηρεάζει την ευρωστία της, αρκεί οι εκάστοτε μέτοχοί της να μεριμνούν τουλάχιστον για την συνέχιση της επιτυχημένης πορείας της και τα επόμενα 126 χρόνια, σύμφωνα με τα όσα επιτάσσει η εκάστοτε Ασφαλιστική Νομοθεσία της χώρας (προς το παρόν Solvency II και ενδεχομένως σε μερικά χρόνια Solvency III, IV, V κλπ).

Ακόμα και αν το εκκολαπτόμενο deal τερματιστεί με οποιονδήποτε τρόπο στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες ή αρκετά αργότερα, η ΕΤΕ έχει την δυνατότητα να βρει σύντομα την καταλληλότερη λύση, τόσο για την ίδια όσο και για την Εθνική ΑΕΕΓΑ, αλλά και για την Εποπτεύουσα Κρατική Αρχή (ΤτΕ).
Θυμηθείτε τα 2 προηγούμενα και εκκολαπτόμενα επί μεγάλα χρονικά διαστήματα deals ανταλλαγής μετοχών μεταξύ της ETE και της Alpha Bank και θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι κανένα από αυτά δεν εμπόδισε τις 2 τράπεζες να συνεχίσουν την πορεία τους στην ελληνική αγορά, χωρίς κλυδωνισμούς λόγω της ματαίωσής τους.

Καλό θα είναι οι δημοσιογραφικές πληροφορίες για το επίμαχο deal να καταλήγουν μεν ή να τιτλοφορούνται ως "ανησυχίες για το συγκεκριμένο deal", αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνουν και δημοσιογραφικές πληροφορίες που να λένε σε απλή γλώσσα εάν και πόσο θα επηρεαστούν οι λειτουργίες των ενδιαφερόμενων μερών (ΕΤΕ, Εθνική ΑΕΕΓΑ και Όμιλος Exin) εάν αυτό το deal ακυρωθεί, συναινετικά ή μη.

 • Ο φάκελος που κατατέθηκε από την Exin στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι "εξαιρετικά ανεπαρκής" σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς. Πόσο ορατός είναι ο κίνδυνος να ακυρωθεί η πώληση της;

Παρακαλείται η "αγορά" να μην αναμεταδίδει πληροφορίες τις οποίες δεν μπορεί να αποδείξει, χωρίς δηλαδή να τις συνοδεύει από κάποιο ανάλογο έγγραφο που να συμπεριλαμβάνεται στα του συγκεκριμένου deal.
Η "αγορά" οφείλει να γνωρίζει ότι τα έγγραφα που αφορούν το συγκεκριμένο deal έχουν συνταχθεί κάτω από αυστηρές confidentiality agreements μεταξύ των εμπλεκομένων μερών και κυκλοφορούν αποκλειστικά και μόνο μεταξύ τους.

Όμως, όλοι μας γνωρίζουμε ότι τόσο το Exin Group όσο και η ΕΤΕ συνεχίζουν τις προσπάθειες για την επιτυχή ολοκλήρωση του deal και κατά την γνώμη μου μόνο οι επικεφαλείς των Exin Group & ΕΤΕ καθορίζουν το χρονοδιάγραμμα μέχρι την ολοκλήρωσή του, με αίσιο ή όχι τέλος ως προς το συγκεκριμένο deal.

Προσωπικά διαφωνώ στην διατύπωση του ερωτήματος "πόσο ορατός είναι ο κίνδυνος" μια και δεν πρόκειται για "κίνδυνο" αλλά για "πιθανότητα".

Η πιθανότητα να ακυρωθεί η πώληση του 75% των μετοχών της Εθνικής ΑΕΕΓΑ είναι κατά τη γνώμη μου από απειροελάχιστη έως μηδενική.
Η πιθανότητα να μην καταφέρουν οι επικεφαλείς των Exin Group & ΕΤΕ και οι σύμβουλοι τους Goldman Sachs & Morgan Stanley να βρουν, αποδεκτές από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, λύσεις στα κεφάλαια που απαιτούνται, είναι και αυτή κατά τη γνώμη μου πολύ μικρή.
Το μόνο που δεν μπορώ να μαντέψω είναι το πόσο χρόνο θα τους πάρει ακόμα, μια και η αναζήτηση λύσεων για το τελικό μετοχικό σχήμα απαιτεί αρκετό ακόμα χρόνο.

 • Όσον αφορά τα θεσμικά θέματα, το αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας που επιφέρει η σχετική Οδηγία "Solvency II" κατά πόσο ενισχύει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην ασφαλιστική αγορά;

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην εγχώρια ασφαλιστική βιομηχανία εξαρτάται διαχρονικά από αρκετούς παράγοντες, με κυριότερους τις εποπτικές αρχές, τους μετόχους και τα ΔΣ των ασφαλιστικών εταιριών και τα στελέχη τους που υλοποιούν τις αποφάσεις τους, την ΕΑΕΕ & τις λοιπές εμπλεκόμενες ενώσεις, τα ΜΜΕ, τις μεθόδους επικοινωνίας κάθε ασφαλιστικής εταιρείας με τους καταναλωτές και την δυνατότητα και διάθεση των καταναλωτών να ενημερώνονται υπεύθυνα.

Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια η εγχώρια ασφαλιστική αγορά δεν έχει υποστεί τριγμούς της μορφής Ασπίς Πρόνοια και ακόμα πιο ευτυχώς οι εποπτικές αρχές, οι μέτοχοι και τα ΔΣ των ασφαλιστικών εταιρειών, η ΕΑΕΕ και οι λοιπές εμπλεκόμενες ενώσεις και τα ΜΜΕ έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι μονόδρομος η ανάκτηση της πλήρους εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην εγχώρια αλλά και στην παγκόσμια ασφαλιστική βιομηχανία.

 • Πόσο σύντομα θα υπάρξει ανάκαμψη μετά τις πιέσεις που έχει δεχτεί η ασφαλιστική αγορά στα χρόνια της οικονομικής κρίσης;

Εδώ μου ζητάτε να γίνω "μάντης", αλλά υποθέτω όχι τύπου "Πυθία του Μαντείου των Δελφών". Κατά τους πλέον απαισιόδοξους "η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν έχει πιάσει ακόμα πάτο", κάτι που προσωπικά με ενοχλεί, όχι βάσει των πολιτικών μου πεποιθήσεων αλλά βάσει των "πιστεύω μου" για τις ικανότητες των περισσοτέρων Ελλήνων κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Ανάκαμψη σε τζίρο (ασφάλιστρα) δεν προβλέπω για τουλάχιστον τα επόμενα 3 χρόνια.

Αντίθετα προβλέπω συνεχή αύξηση της κερδοφορίας μόνο εκείνων των ασφαλιστικών εταιρειών που εκμεταλλεύονται όσο μπορούν περισσότερο τα εργαλεία που τους προσφέρει η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, η οποία αναμένεται να βελτιώνεται/ εξελίσσεται/ αναπτύσσεται στο εγγύς μέλλον με τουλάχιστον εκθετικούς ρυθμούς.

Για να βοηθήσετε, αρχίστε σιγά - σιγά να ψάχνετε και να θίγετε πολύ προσεκτικά τα παρακάτω θέματα :
1) του "προσδόκιμου ζωής" (π.χ. για τα νεογέννητα του 2020 και κυρίως για τους 70αριδες και 80αριδες που θα ζουν το 2050),
2) της μη δυνάμενης να προβλεφθεί πλέον ραγδαίας εξέλιξης της ιατρικής & φαρμακευτικής επιστήμης και των επιπτώσεών της όχι μόνο στο "προσδόκιμο ζωής" αλλά και στην ικανότητα των μελλοντικών ατόμων της σημερινής 3ης ηλικίας να παραμένουν παραγωγικοί μέχρι την 4η ηλικία (δηλαδή άτομα που όταν θα αρχίσει να συζητείται η 4η ηλικία, θα είναι άνω των 90 ετών) και
3) της συνεχιζόμενης υπογεννητικότητας στην Ελλάδα

Διαβάστε "ανάμεσα στις γραμμές" τα όσα είπαν στις αρχές Μαρτίου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ΙΙΙ η υπουργός εργασίας κυρία Έφη Αχτσιόγλου και ο κύριος Δημήτρης Μαζαράκης, ο οποίος εκτός από Πρόεδρος της ΕΑΕΕ είναι και Αναλογιστής και CEO της ασφαλιστικής εταιρείας Metlife AEAZ και προσπαθήστε να αποκωδικοποιήσετε μερικές τους λέξεις όπως "εθνική σύνταξη", "αντιμετώπιση της φτώχιας", "κρυφό αναλογιστικό χρέος" κλπ.
Ήδη έχουμε αργήσει μερικές 10ετίες στην Ελλάδα να συζητάμε και δημόσια τα παραπάνω θέματα, τα οποία για να αντιμετωπισθούν απαιτούν χρόνο που ξεπερνά όχι μόνο την επόμενη 4ετία αλλά αρκετές ακόμα 4ετίες.

 • Πώς θα χαρακτηρίζατε την προσέγγιση της ΕΑΕΕ για το άνοιγμα στις νέες τεχνολογίες, social media κτλ, μέσω του οποίου επιχειρεί να διεισδύσει στα "δυναμικά" καταναλωτικά κοινά;

Από εξαιρετική έως ….. "κάλιο αργά παρά ποτέ". Όλοι γνωρίζουμε ότι η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σε θέματα που οφείλουν να τους ενδιαφέρουν άμεσα, δεν γίνεται με αποφάσεις της Πολιτείας ή με εγκυκλίους ή με δημοσιογραφικές πληροφορίες και απόψεις.

Δυστυχώς ή ευτυχώς η TV, τα Smart Phones, τα Laptops & τα Tablets έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας και ευτυχώς η καταιγίδα των νέων τεχνολογιών ήδη είναι παρούσα, αναμένοντας την εκμετάλλευσή της και από την εγχώρια ασφαλιστική βιομηχανία.

Ενεργοποιείστε την εφαρμογή Google Maps Timeline και θα καταλάβετε τι εννοώ.

Ήδη εδώ και αρκετό καιρό δέχομαι καθημερινά ερεθίσματα στο email μου, τόσο από το newsletter του "Underwriter" όσο και από αρκετές άλλες "έξυπνες" εφαρμογές ή ιστοσελίδες και αυξάνω συνεχώς τις γνώσεις μου για το τι συμβαίνει γύρω μου.

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

6 απαντήσεις στο Εθνική: "Απειροελάχιστη έως μηδενική η πιθανότητα να ακυρωθεί η πώληση"

 1. συγχαρητήρια για τον τρόπο προσέγγισης του θέματος από τον εξαίρετο Γ.Περιστέρη

  • Ο/Η Γκαραγκάνη Καίτη λέει:

   Σε ευχαριστούμε για την ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και χαίρομαι που υπάρχεις στον ασφαλιστικό χώρο που οι περισσότεροι από εμάς εμάς εγκαταλείψαμε.

 2. Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. λέει:

  ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ Κ.ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ.

 3. Ο/Η ASFALISTIKOS SIMBOULOS λέει:

  ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ Κ.ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ.

 4. Ο/Η Νότης ΒΑΓΙΑΚΑΚΟΣ λέει:

  Εξαιρετική έκφραση καθαρού λόγου, με διεισδυτική ματιά και καίρια στόχευση. Εύγε στον κ Περιστέρη.

 5. Ο/Η Βούλα Κομποτιατη Παπαβασιλειου λέει:

  Θερμά συγχαρητήρια Γιάννη μας εξαίρετες εκφράσεις και απόψεις με βαθιά γνώση των ασφαλιστικών θεμάτων είμαστε περήφανοι που υπήρξαμε συνάδελφοι σου στην μεγάλη μας Εταιρία μας να είσαι πάντα καλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Από σήμερα υποχρεωτικά τα POS στις Ασφαλιστικές Εταιρείες - 1500 ευρώ το πρόστιμο

Αντιμέτωπος με τσουχτερά πρόστιμα αναμένεται να βρεθεί από τη Δευτέρα, 12 Μαρτίου, ο ασφαλιστικός κλάδος για την μη τήρηση της...

Close