Skip to content

Εθνική Ασφαλιστική: Ο ρόλος του ΤΧΣ, το άγρυπνο βλέμμα της… αμέτοχης Κομισιόν και το νέο ΔΣ

Στο… γήπεδο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βρίσκεται πλέον η μπάλα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital Partners.

Βεβαίως, αυτή είναι και μια συνηθισμένη αλληλουχία κινήσεων από τη στιγμή που το ΤΧΣ αποτελεί τον βασικό μέτοχο της Εθνικής Τράπεζας με ποσοστό λίγο άνω του 40%.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, οι εξελίξεις τοποθετούνται χρονικά στα τέλη του τρέχοντος μήνα με τον στόχο της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο  CVC να παραμένει στο τραπέζι και να φαίνεται πως προκρίνεται, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, σε σχέση με την λύση της δημόσιας εγγραφής του 51%.

Και αυτό γιατί τουλάχιστον στην παρούσα φάση εκτιμάται ότι η τιμή διάθεσής της σε αυτό το σενάριο θα ήταν χαμηλότερη.

Αναφορικά με το CVC ο στόχος είναι να πωληθεί το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής σε τίμημα που θα φθάνει αυτό το οποίο έχει καταγραφεί στα βιβλία της και το οποίο θα ανέρχεται -κατά πληροφορίες- στα 440 εκατομμύρια ευρώ.

Η προσφορά όμως που έχει υποβάλει το CVC θα πρέπει να αξιολογηθεί και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι αυτή η αξιολόγηση, που θα τεκμηριωθεί και με τη συμβολή εξωτερικού συμβούλου, δεν πρέπει να συγχέεται με ενδεχόμενο ευρωπαϊκής παρέμβασης στο θέμα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, παρά μόνο να εξηγηθεί ως απόρροια της μετοχικής σύνθεσης της ΕΤΕ.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ελληνικό CNN, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσαφήνισε ότι η διαδικασία πώλησης είναι ευθύνη των ελληνικών Αρχών και της Εθνικής Τράπεζας και πως η ίδια δεν έχει την παραμικρή εμπλοκή.

Ουσιαστικά, η απάντηση που έδωσε η Κομισιόν δια του εκπροσώπου της ξεκαθαρίζει ότι αυτό που πρέπει να κάνουν οι ελληνικές αρχές είναι να εφαρμόσουν απλά τις δεσμεύσεις βάση των οποίων η Επιτροπή είχε εγκρίνει το 2014 και το 2015 το τροποποιημένο πλάνο κρατικών ενισχύσεων προς την Ελλάδα.

Το Ελληνικό Δημόσιο είχε στηρίξει την Εθνική Τράπεζα εκείνη τη διετία, ωστόσο η Επιτροπή το επέτρεψε υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρούσε σε κάποιες κινήσεις εξορθολογισμού δραστηριοτήτων, μια από τις οποίες ήταν και η εκποίηση των ασφαλιστικών της δραστηριοτήτων.

Το 2019 οι ελληνικές αρχές ζήτησαν από την Κομισιόν να εγκρίνει ένα νέο πακέτο δεσμεύσεων το οποίο και περιείχε την παράταση της προθεσμίας πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, κάτι το οποίο επίσης έγινε δεκτό.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής λαμβάνει -όσο πλησιάζουμε στο τέλος του θρίλερ της πώλησής της- και πολιτικές διαστάσεις με τον βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκο Φλαμπουράρη να στέλνει επιστολή στον Πρόεδρο της ΕΤΕ, ζητώντας του να ενημερωθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις προθέσεις του.

Επισημαίνει ο υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ότι το κόμμα έχει ως πάγια θέση του τη διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζόμενων, του Ελληνικού Δημοσίου, των συνεργατών και των ασφαλισμένων της Εθνικής Ασφαλιστικής και δεδομένου ότι η διαδικασία πώλησης της όπως λέει χαρακτηριστικά, βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, είναι επιβεβλημένη η άμεση ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων μερών για τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

Συμφωνα με άλλες πληροφορίες πάντως η κρίσιμη ημερομηνία πλέον φαίνεται αυτή τη φορά πως είναι η ερχόμενη Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσει  πιθανότατα το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, για να εξετάσει εκ νέου όλα τα ενδεχόμενα και να αποφανθεί οριστικά για το μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστικής.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *