Skip to content

Εθνική Ασφαλιστική: Παράταση στη διαδικασία της πώλησης

«Υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται και πράγματα που δεν γίνονται και λέγονται» είχε πει κάποτε ένας πολιτικός

Του Νίκου Σακελλαρίου

Η κατάρρευση των αγορών αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στην πώληση

Για την Εθνική Ασφαλιστική, η διαδικασία πώλησης συνεχίζεται μεν, αλλά αυτό που δεν λέγεται είναι ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η Εθνική Τράπεζα δεν θα ήθελε να την πουλήσει.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕ, κ. Μυλωνάς σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τράπεζας επεσήμανε ότι η διαδικασία της πώλησης έχει παγώσει, αλλά συνεχίζεται. Η μοναδική προσφορά που υπήρχε, της CVC ήταν τελικά κάτω από τα 600 εκατ. ευρώ στα οποία θα μπορούσε η τράπεζα να αρχίσει την διαπραγμάτευση και έτσι κηρύχθηκε άγονη.

Από τις συνομιλίες της διοίκησης της τράπεζας με τον SSM προκύπτει ότι ανεξάρτητα συγκυρίας και οικονομικής κατάστασης της τράπεζας, η Εθνική Ασφαλιστική θα πρέπει να πωληθεί. Εντάσσεται μέσα στις υποχρεώσεις της «Βασιλείας ΙΙ» που ακολουθούν όλες οι τράπεζες της Ευρώπης. Το ζητούμενο για την Τράπεζα είναι να προσδιορίσει χρονικά τη νέα περίοδο που θα ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης ή να διαπραγματευθεί με την CVC ένα υψηλότερο τίμημα. Το δεύτερο ενδεχόμενο (διαπραγμάτευσης με την CVC) μοιάζει πλέον απόμακρο γιατί η CVC επ’ ουδενί δεν πρόκειται να ανεβάσει το τίμημα μέσα στην κρίση. Ενδεχομένως να προτείνει ακόμη χαμηλότερο τίμημα.

Στις λογιστικές καταστάσεις της ΕΤΕ, υπολογίστηκε για τη χρήση 2019 μία απομείωση της λογιστικής της αξίας κατά 500 εκατ. ευρώ λόγω της μη πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Αυτό σημαίνει ότι το χαμηλότερο επίπεδο που ορίζει λογιστικά η ΕΤΕ για την τιμή της Εθνικής Ασφαλιστικής διαμορφώνεται τουλάχιστον στα 500 εκατ. ευρώ. Στελέχη της τραπεζικής αγοράς θεωρούν ότι η τράπεζα θα έπρεπε να προσμετρήσει με συντελεστές και τις διαδοχικές 5 τελευταίες χρήσεις κατά τις οποίες ενσωμάτωσε στους ισολογισμούς της τα κέρδη της Εθνικής Ασφαλιστικής για να απαιτήσει ένα μεγαλύτερο τίμημα από τα 500 εκατ. ευρώ. Όπως είχαμε γράψει στο Undewriter, η CVC ήταν κοντά στην προσφορά των 600 εκατ. ευρώ και θα έκλεινε τη συμφωνία, αλλά ουσιαστικά η κρίση οδήγησε σε χαμηλότερο τίμημα.

Ρεκόρ κερδοφορίας

H Εθνική Ασφαλιστική σημείωσε κέρδη προ φόρων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κόστος του προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης του προσωπικού, διαμορφώθηκαν 96,7 εκατ. ευρώ (ή σε 81,6 εκατ. ευρώ, αν ληφθεί υπόψη το παραπάνω κόστος) έναντι 63,1 εκατ. ευρώ το 12μηνο του 2018, σημειώνοντας αύξηση κατά 53,1%. Τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα και δικαιώματα του Κλάδου Ζωής, αυξήθηκαν κατά 31,3% ανερχόμενα σε €572,6 εκατ. έναντι €436,0 εκατ. το 12μηνο του 2018, αύξηση που οφείλεται κυρίως στο έντονο ενδιαφέρον για το προϊόν εφάπαξ καταβολής, αλλά και στην πολύ καλή πορεία των Κλασικών Ατομικών προϊόντων περιοδικών και εφάπαξ καταβολών Ζωής και Υγείας. Σταθερή παρέμεινε η παραγωγή των Κλάδων Γενικών Ασφαλίσεων με τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα και δικαιώματα να ανέρχονται σε €168,0 εκατ. έναντι €168,9 εκατ. το 12μηνο του 2018.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *