Skip to content

Εθνική Ασφαλιστική : “Σπάει νεύρα” η παρατεταμένη αβεβαιότητα

Είναι τρία χρόνια τώρα που “πωλείται” η Εθνική Ασφαλιστική και όλο “δεν πωλείται” – το  γενναίο ανθρώπινο δυναμικό στέκεται ακλόνητο στις επάλξεις, αλλά όπως είναι φυσικό, μια κόπωση αρχίζει και γίνεται αισθητή.

του Νίκου Σακελλαρίου

Η παρατεταμένη καθυστέρηση στην πώληση ή έστω στη λήψη εναλλακτικών αποφάσεων για την Εθνική Ασφαλιστική έχει δημιουργήσει κλίμα αβεβαιότητας και ανάμεσα στους εργαζομένους και φυσικά, ανάμεσα στο δίκτυο. Το γεγονός ότι η εταιρεία οδεύει προς τον τρίτο χρόνο προετοιμασίας για την πώληση, σε συνδυασμό με τις προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες,  έχει αρχίσει να επηρεάζει, φανερά πλέον, το ανθρώπινο δυναμικό της, που η αλήθεια  είναι, “στάθηκε σπαθί” όλο αυτό το διάστημα. Όσο όμως το θέμα παραμένει επ’ αόριστον τελείως “ανοιχτό” είναι φυσικό να αρχίζουν και αυτοί να φτάνουν στα όριά τους:

“Το ηθικό είναι πεσμένο καθώς παρατείνεται η αβεβαιότητα όχι μόνο για το μέλλον της εταιρείας και τους νέους μετόχους της, αλλά και για την ίδια την προσωπική εξέλιξη και διαβίωση των εργαζομένων” μας είπε εργαζόμενος σε μεσαία κλιμάκια. «Έχει πάει πίσω χρονικά η εθελουσία έξοδος ενώ δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις ούτε για τις προαγωγές όσων παραμείνουν, μέχρι “εάν και όταν” προχωρήσει η πώληση. Αυτή η καθυστέρηση έχει σπάσει τα νεύρα των εργαζομένων που δεν γνωρίζουν “τι θα ξημερώσει η επόμενη ημέρα”.

Σε επίπεδο παραγωγής πάντως, τα νούμερα καλά κρατούν – σε αυτό βοήθησε για παράδειγμα η ασφάλιση των ΕΛΠΕ. Ωστόσο, εργαζόμενοι μας επισήμαναν ότι εάν συνεχιστεί η αβεβαιότητα αυτή και μετά το 2018,  είναι αναμενόμενο η κόπωση να φανεί και στην παραγωγή. Προς το παρόν η εταιρεία καταφέρνει να διατηρεί ρυθμούς ανάπτυξης εξαιτίας της ποιότητας των προϊόντων της και της ικανότητας του δυναμικού της και του δικτύου της. Για πόσο όμως ακόμη; Για πόσο ακόμη, υποψήφιοι ασφαλισμένοι, ασφαλισμένοι και εργαζόμενοι, θα συνεχίσουν να αγνοούν τις φήμες, τις διαψεύσεις, τις αναβολές, αυτό το “σκωτσέζικο ντους” στο οποίο υποβάλλονται;

Αμέσως μετά το καλοκαίρι, φούντωσαν τα δημοσιεύματα για μια “περίεργη” συνάντηση του εκπροσώπου της  Gongbao με την ΕΤΕ,  κατά τη διάρκεια της οποίας η κινεζική εταιρεία τόνισε κατηγορηματικά ότι ενδιαφέρεται για την Εθνική Ασφαλιστική – κάτι που ήταν ήδη γνωστό. Από τότε, σιγή.  Σύμφωνα με πληροφορίες που καταφθάνουν στο Underwriter.gr, απο τη μια ο φάκελος στην Τράπεζα της Ελλάδος παραμένει σε εκκρεμότητα, και από την άλλη η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας  ζητά συνεχώς παράταση, για την οποία η ΤτΕ την παραπέμπει στον SSM και την DGCom στις Βρυξέλλες.

Εν ολίγοις- “δεν γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά” στην υπόθεση αυτή.

Η ΕΤΕ έχει προϋπολογίσει τα έσοδα από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στις λογιστικές της καταστάσεις (και του 2017 αλλά και του 2018 απ’ ότι μαθαίνουμε), ξεπέρασε τα δύο “ναυάγια” της πώλησης από την EXIN και την FOSUN αλλά εάν προκύψει και νέο (τρίτο) πρόβλημα με την Gongbao αυτή τη φορά , η τράπεζα θα κληθεί να αντιλογίσει τα διαφυγόντα έσοδα με άλλες πηγές εσόδων που απ’ ότι φαίνεται δεν είναι ορατές αυτή την περίοδο. Η πρόσφατη άτυπη (και επιλεκτική) συνέντευξη τύπου του κ. Μυλωνά είχε ως στόχο να καθησυχαστούν οι ξένοι μέτοχοι και το ΤΧΣ, αλλά είναι αμφίβολο αν αυτοί καθησυχάστηκαν – οι εργαζόμενοι πάντως, καθόλου.

Σώζουν οι προμήθειες

Αν μη τι άλλο πάντως, η πολιτική της Εθνικής Ασφαλιστικής σε ότι αφορά τις προμήθειες, δεν άφησε ανικανοποίητους τους συνεργάτες και τα δίκτυα διαμεσολάβησης. Η μέση προμήθεια κυμαίνεται στο 25% περίπου αυτή την περίοδο ενώ σε μεγάλα δίκτυα διαμεσολαβητών αυξάνεται στο 28%. “Κανείς δεν μπορεί να είναι δυσαρεστημένος για την πολιτική αυτή” μας είπε γνωστός μεσίτης της αγοράς. Ωστόσο ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και ποιές θα είναι οι προθέσεις των Κινέζων της Gongbao. “Οι συνεργασίες της Εθνικής Ασφαλιστικής με τους διαμεσολαβούντες δεν έχουν διαταραχθεί εξαιτίας της ποιότητας του management. Όμως κανείς δεν ξέρει ακόμη ποιες θα είναι οι προθέσεις των νέων μετόχων και της νέας διοίκησης εάν και όταν προκύψει αυτή”, τόνισε.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *