Skip to content
εθνικη ασφαλιστικη

Εθνική Ασφαλιστική:To Legacy χαρτοφυλάκιο και τα IFRS 17

Του  Νίκου Σακελλαρίου 

Η εφαρμογή των λογιστικών προτύπων  IFRS 17 στην μέτρηση της αξίας των χαρτοφυλακίων φανέρωσε ‘σκελετούς’ στα παλιά χαρτοφυλάκια υγείας (τα λεγόμενα legacy) της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Πιο συγκεκριμένα, η εφαρμογή των IFRS 17 αποτιμά την αξία κάθε συμβολαίου σε τρέχουσες τιμές οι οποίες αποτυπώνονται στον ισολογισμό μειώνοντας κέρδη ή και Ίδια Κεφάλαια. Έτσι σύμφωνα με την εφαρμογή των IFRS 17, οι ζημιές από το legacy χαρτοφυλάκιο υγείας και τα παλιά  συνταξιοδοτικά εγγυημένου κεφαλαίου  ξεπερνούν τα 85 εκατ. ευρώ το 2023. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξει μέρισμα για το CVC αλλά εάν ξεπεράσουν τα αποθεματικά Ίδια Κεφάλαια (αυτά που υπολογίζονται στα solvency II) αυξάνεται ο κίνδυνος  να ενεργοποιηθεί, στο μέλλον, η ρήτρα που  προβλέπει καταβολή αποζημίωσης από την Εθνική Τράπεζα, στην περίπτωση που απαιτηθεί σχηματισμός πρόσθετων αποθεματικών. 

Μία από αυτές τις αποζημιώσεις αφορά ορισμένα μακροπρόθεσμα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας, για τα οποία υπάρχει περιορισμένη ή καμιά δυνατότητα αύξησης των ασφαλίστρων («Παλαιό Χαρτοφυλάκιο Υγείας»). Η ΕΤΕ δεσμεύεται να αποζημιώσει τον Αγοραστή για επιδείνωση των αποθεματικών, ήτοι για Ευθύνες Βέλτιστης Εκτίμησης από το Παλαιό Χαρτοφυλάκιο Υγείας. Το ανώτατο όριο της αποζημίωσης για το Παλαιό Χαρτοφυλάκιο Υγείας είναι περιορισμένο χρονικά (5 έως 10 χρόνια από την ολοκλήρωση της Συναλλαγής), και ποσοτικά σε ορισμένες ταμειακές ροές προερχόμενες από το Παλαιό Χαρτοφυλάκιο Υγείας, στο βαθμό που υπερβαίνουν τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, όπως προσδιορίζονται για την πενταετία μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Επιπλέον, προβλέπονται, ένας μηχανισμός κατανομής κινδύνου σύμφωνα με τον οποίο ο Αγοραστής συμμετέχει στον ανωτέρω κίνδυνο με ποσοστό 22,5%,καθώς και προσαρμογές σε περίπτωση αποκλινουσών αυξήσεων νοσηλίων.

Eάν κληθεί να πληρώσει η ΕΤΕ, αυτό θα σημαίνει ότι αυτόματα η τιμή κτήσης από τα 340-350 εκατ. ευρώ κατεβαίνει κάτω από 270 εκατ. ευρώ δημιουργώντας μείζον ζήτημα για την Τράπεζα (ΕΤΕ).

Ζημιές και από τις αποζημιώσεις για τον DANIEL 

Ταυτόχρονα εκτός από τις ζημιές αποτίμησης ήταν μεγάλες οι αποζημιώσεις στον κλάδο Γενικών Ασφαλίσεων που έφτασαν στα 170 εκατ. ευρώ.  Ωστόσο τα αυξημένα επενδυτικά έσοδα που προήλθαν από αναπροσαρμογή των τιμολογίων στον κλάδο υγείας (πάνω από 10% μεσοσταθμικά) και τα κεφαλαιακά έσοδα από μετοχές, ομόλογα και ακίνητα μειώνουν τις ζημιές προ φόρων στα 38,4 εκατ. ευρώ για την εταιρεία και στα 36,12 εκατ. ευρώ στον όμιλο.  

Η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής εξετάζει το ενδεχόμενο εσπευσμένης- μέσα στο 2024- πώλησης του κτιρίου στη Λεωφόρο Συγγρού και τη μετακόμιση στα γραφεία της Καραγιώργης Σερβίας με ταυτόχρονη εκμετάλλευση άλλων ακινήτων που έχει στην διάθεσή της.  Με την πώληση του ακινήτου στη Λεωφόρου Συγγρού, η Εθνική Ασφαλιστική αναμένει να αυξήσει τα έκτακτα έσοδά της κατά αρκετά εκατομμύρια ευρώ και να κλείσει τα θέματα που έχουν ανοίξει.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *