Skip to content

Εθνική: Μέχρι αρχές του 2020 οι διαδικασίες πώλησης

Του Νίκου Σακελλαρίου

Οι πιέσεις από τον Eνιαίο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών (SSM) για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής έχουν επισπεύσει το χρονικό ορίζοντα της διαδικασίας μέσα στο 2019 ή μέχρι τις αρχές του 2020. Η ΕΤΕ εμφανίζεται έτοιμη να πουλήσει τη θυγατρική της, αλλά ωστόσο δεν έχει αρχίσει ακόμη η νέα διαδικασία πώλησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Ασφαλιστική θα δημιουργήσει τον αναθεωρημένο φάκελο (με τα νέα χρηματοοικονομικά στοιχεία) μέσα στο επόμενο δίμηνο και θα τον παραδώσει στη διοίκηση της ΕΤΕ προκειμένου ως πωλητής να ανοίξει το Data Room για να το επισκεφτούν οι ενδιαφερόμενοι. Προς το παρόν, το όποιο ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική εκδηλώνεται προς τους τραπεζίτες εντάσσεται στο πλαίσιο θεωρητικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος αφού δεν έχει ανοίξει ακόμη η διαδικασία.

Τα έσοδα επενδύσεων (από ελληνικές μετοχές και ομόλογα) που πιέστηκαν  το 2018 και επηρέασαν τα τελικά αποτελέσματα (κέρδη 63,1 εκατ. Ευρώ το 2018 έναντι 74,2 εκατ. Ευρώ το 2017) έχουν ανακάμψει περαιτέρω κατά το α’ τρίμηνο 2019  βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο και τα Ίδια Κεφάλαια που το 2018 επηρεάστηκαν από την πορεία των ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία έκλεισε τη χρήση 2018 με σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων ύψους 735,882 εκατ. ευρώ και επιλέξιμα ίδια κεφάλαια 625,887 εκατ. ευρώ που σε σχέση με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της διαμόρφωσαν δείκτη Φερεγγυότητας (SCR) της τάξης του 194% χωρίς μεταβατικά μέτρα.

Κατά τη διαδικασία της πώλησης, οι σύμβουλοι πώλησης θα εστιάσουν ιδιαίτερα σε θέματα κεφαλαιακής ευρωστίας της Εθνικής Ασφαλιστικής, της κυρίαρχης θέσης στην ασφαλιστική αγορά (με μερίδιο άνω του 15%)  και σε διάφορα σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένα στην Εθνική Ασφαλιστική (πχ. δίκτυα πωλήσεων).

Τα θετικά αποτελέσματα του 2018 οφείλονται κυρίως στις επιδόσεις των παραγωγικών δικτύων της Εθνικής Ασφαλιστικής, με την παραγωγή του εταιρικού δικτύου συνεργατών να σημειώνει αύξηση το 2018 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση κατά 1,5% στα 227,2 εκατ. ευρώ και την παραγωγή του δικτύου πρακτόρων να σημειώνει αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση κατά 6,9% στα 134,4 εκατ. ευρώ. Σημαντική ήταν και η παραγωγή του τραπεζικού δικτύου, που το 2018 ανήλθε σε 158,4 εκατ. ευρώ, ενώ μεγάλο μέρος της παραγωγής έγινε μέσω απευθείας πωλήσεων από την εταιρεία.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *