Skip to content

Εθνική: Ξεκινά μέσα στον Οκτώβριο η διαδικασία πώλησης με το άνοιγμα του Data Room

Ανοίγει το Data Room της Εθνικής Ασφαλιστικής προκειμένου να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να ελέγξουν στα στοιχεία της εταιρείας και να επεξεργαστούν όσοι ενδιαφέρονται την πρόταση τους για την εξαγορά.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Ο χρονικός ορίζοντας για την πώληση προσδιορίζεται στο τέλος του α’ τριμήνου 2020 αλλά με βάση το σημερινό χρονοδιάγραμμα φαίνεται ότι δύσκολα η ΕΤΕ θα προλάβει να ολοκληρώσει την πώληση μέχρι την ημερομηνία εκείνη. Ήδη η Τράπεζα (Εθνική) έχει κάνει συζητήσει για μικρή χρονική παράταση στη διαδικασία (πιθανότατα θα ζητήσει ένα 6μηνο , δηλαδή μέχρι Σεπτέμβριο 2020) από τον SSM και την DG Com, χωρίς να υπάρξει πρόστιμο ή άλλη επιβάρυνση. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη ένα πρόστιμο για την καθυστέρηση της διαδικασίας κατά την προηγούμενη περίοδο.

Το πρόβλημα είναι ότι φερόμενοι ως ενδιαφερόμενοι (funds, CVC, Fosun κλπ) δεν είναι στρατηγικοί επενδυτές και ο καθένας έχει τους δικούς του λόγους για να κατεβάσει πρόταση. Για τη Fosun, οι πληροφορίες λένε ότι το ενδιαφέρον πλέον είναι να “κατεβάσει” χαμηλή πρόταση. Η Fosun στην Ελλάδα έχει πληγεί από την υπόθεση της Folli-Follie, αλλά και από  την προηγούμενη προσπάθεια για την Εθνική Ασφαλιστική και πλέον θα ενδιαφερθεί μόνο εάν οι όροι της ΕΤΕ είναι πολύ δελεαστικοί. Το fund της CVC δραστηριοποιείται κυρίως στο χώρο της υγείας και η διεκδίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα δημιουργήσει ένα τεράστιο όμιλο συμπληρωματικών εργασιών σε υγεία και ασφάλιση. Ωστόσο, είναι άγνωστο εάν και πως θα αντιδράσουν οι άλλες ασφαλιστικές που συνεργάζονται ήδη με τις κλινικές που έχει το fund στην Ελλάδα και εάν η Επιτροπή Ανταγωνισμού δώσει το “πράσινο φως” στην υπερσυγκέντρωση. Τα υπόλοιπα private equities, ακόμα και εάν έχουν τα λεφτά που ζητά η Εθνική Τράπεζα, είναι δύσκολο να καταθέσουν ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισης της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στην Ελλάδα. Ο στρατηγικός επενδυτής δεν έχει φανεί ακόμη, παρά το γεγονός ότι στον Τύπο το προηγούμενο διάστημα είχε διαχυθεί το πιθανολογούμενο ενδιαφέρον της Eurolife. Ο όμιλος Fairfax και η Eurolife ενδιαφέρονται για εξαγορές, αλλά τηρούν διακριτική στάση στο θέμα της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Πρόβλημα η διεθνής οικονομική συγκυρία

Στην περίπτωση της  πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη συγκυρία είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διεθνείς αγορές. Μπορεί τα επιτόκια να είναι χαμηλά (άρα και το κόστος χρήματος φθηνό για εξαγορές) ωστόσο σε μία περίοδο «οικονομικής κόπωσης» στην Ευρωζώνη, ανησυχιών για το Brexit και άγνωστης πορείας στην Αμερική οι εξαγορές γίνονται προσεκτικά και με ιδιαίτερα διαπραγματεύσιμους όρους.  Το ατού της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι η κυρίαρχη θέση της στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, αλλά μειονέκτημα είναι ότι βρίσκεται στην Ελλάδα και φέρει συνεπώς τον πιστοληπτικό κίνδυνο της ελληνικής οικονομίας.

Θετικά τα αποτελέσματα στο εξάμηνο και ακόμη καλύτερα στο εννεάμηνο 2019

Για την Εθνική Ασφαλιστική, τα αποτελέσματα 9μηνου, μαθαίνουμε ότι θα είναι πολύ καλά με μεγάλη διψήφια αύξηση τόσο σε παραγωγή όσο και σε κερδοφορία προ φόρων. Η εταιρεία καταγράφει σημαντικά κέρδη από τις ασφαλίσεις υγείας (συνεχίζει να πουλάει πολύ το FULL) αλλά και από τις Γενικές Ασφαλίσεις (Αυτοκίνητο, Περιουσία και λοιπούς κλάδους).

Κατά το α’ εξάμηνο 2019 κατέγραψε ανοδική πορεία, σημειώνοντας αύξηση παραγωγής κατά 14,8% έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου της προηγούμενης χρήσης. Τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα του Κλάδου Ζωής παρουσίασαν σημαντική αύξηση κατά 26,0% ανερχόμενα σε 286,5 εκατ. ευρώ έναντι 227,4 εκατ. ευρώ  το α’ εξάμηνο 2018. Η μείωση των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων των Γενικών Κλάδων σε 68,8 εκατ. ευρώ έναντι 82,0 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2018 αποδίδεται στο μεγαλύτερο τμήμα της σε ανανεώσεις συμβολαίων που είχαν πραγματοποιηθεί το α’ εξάμηνο του 2018 και είχαν διάρκεια άνω του ενός έτους. Οι εν λόγω ανανεώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός του β’ εξαμήνου του 2019 και θα ανεβάσουν σημαντικά την παραγωγή.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *