Skip to content

«Εικονικές και Διαδικτυακές» οι μεγαλύτερες απειλές αλλά και ευκαιρίες για την ιδιωτική ασφάλιση

Γράφει: Βάσω Βεγίρη

v.vegiri@underwriter.gr

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά πολλαπλές είναι οι προκλήσεις που ανατέλλουν για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης από την επερχόμενη «καταιγίδα» των τεχνολογικών εξελίξεων, όχι στο απώτερο μέλλον, αλλά ήδη στην επόμενη πενταετία και ιδιαίτερα από το «μέτωπο» του «Internet of things». Διαβάστε τα όσα είπε στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση του στο Συνέδριο του Economist ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, Σταύρος Κωνσταντάς.

Οι μεγαλύτεροι καταστροφικοί κίνδυνοι που θα κληθεί, όπως κρίνουν οι ειδικοί, να αντιμετωπίσει ο ασφαλιστικός κλάδος στο αμέσως προσεχές μέλλον θα είναι πλέον όχι φυσικοί, αλλά «εικονικοί»-διαδικτυακοί.

Πρόκειται για ενα από τα πιο βασικά και πιο πρακτικής και χρηστικής σημασίας για τον ασφαλιστικό κλάδο συμπεράσματα του 1ου Ασφαλιστικού Συνεδρίου του Economist στην Αθήνα, με τίτλο «Η μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας και ο ρόλος της ασφαλιστικής αγοράς – Θεματοφύλακες του μέλλοντος;», που πραγματοποιήθηκε στις 30 και 31 Μαρτίου με ευρύτατη συμμετοχή. Την σχετική ενότητα με θέμα,  «Ένας γενναίος νέος κόσμος για τη διαχείριση κινδύνου», συντόνισε ο γενικός διευθυντής της «Ναυτεμπορικής», κ.Γιάννης Περλεπές.

Ο θαυμαστός νέος κόσμος της τέταρτης τεχνολογικής επανάστασης, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, κ.Σταύρος Κωνσταντάς,  από το βήμα του Συνεδρίου, «φέρνει μαζί του πάρα πολλές προκλήσεις και θα αλλάξει σε βάθος τον τρόπο που  θα παρέχουμε και θα κατοχυρώνουμε ασφαλιστικές και αποταμιευτικές λύσεις στο μέλλον.  Οι προκλήσεις της εποχής γίνονται ολοένα πιο πιεστικές, πιο επιτακτικές, πιο αμείλικτες και επιβάλλουν την ενσωμάτωση της αλλαγής».

Οι   εξελίξεις στην τεχνολογία, στην ιατρική τεχνολογία και εν κατακλείδι στον τρόπο που αυτές υπεισέρχονται και προσδιορίζουν την καθημερινότητά μας αποτελεί κατά την άποψη του κ.Κωνσταντά και το μεγάλο στοίχημα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Επίσης, ο αυξανόμενος αριθμός των cyber attacks (κυβερνοεπιθέσεων)  μας προειδοποιεί ότι οι μεγαλύτεροι καταστροφικοί κίνδυνοι, που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε θα είναι ενδεχομένων εικονικοί και όχι φυσικοί.

Κατά δεύτερον- σύμφωνα πάντοτε με τον αναπληρωτή CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής – οι διαστάσεις που έχει λάβει ο προσχεδιασμός των λογισμικών μαζικών δεδομένων (big data) και η ανάπτυξη του Internet of things έχουν αρχίσει να επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο λειτουργίας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Σε ότι αφορά τα big data, ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον τεράστιο όγκο των διαφοροποιημένων και χωρίς συγκεκριμένη δομή δεδομένων, και περιλαμβάνει πληροφόρηση που θα προέρχεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από αισθητήρες ενδεχομένως τοποθετημένους σε αυτοκίνητα, σε σπίτια κοκ. Η νέα εποχή, κατευθύνεται αναμφίβολα από το internet of things, από την τεχνητή νοημοσύνη, τα drones, την εναέρια απεικόνιση και στη συνέχεια την λεγόμενη «παιχνιδοποίηση».

Η ταχύτητα με την οποία ο ασφαλιστικός κλάδος προσαρμόζεται και τα ποσά που θα επενδύει σε technological start ups που προάγουν την τεχνολογία είναι εντυπωσιακά. Οι αναδυόμενες προ των πυλών τεχνολγικές εξελίξεις εκτός από τα παραπάνω περιλαμβάνουν 3D printing-τρισδιάστατη εκτύπωση, τα αυτοκινούμενα οχήματα, τις “φορετές” συσκευές παρακολούθησης δραστηριοτήτων (wearable devices) και τη βιοτεχνολογία.

Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια όλες αυτές οι τεχνολογίες όπως ακριβώς οι προκάτοχοί τους, δηλαδή το internet, τα smart phones και τα social media θα καθορίσουν τα νέα επιχειρησιακά μοντέλα και θα αναπτύξουν νέους απροσδόκητους συσχετισμούς μεταξύ εταιρειών και κλάδων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ασφαλιστικός κλάδος καλείται να απαντήσει σε νέες προκλήσεις, όπως:

-Πώς θα πρέπει να επανασχεδιαστεί η αστική ευθύνη των αυτοοδηγούμενων οχημάτων; Αν οι ιδιώτες ή οι επιχειρήσεις δεν θα έχουν πλέον ανάγκη αυτής της ασφαλιστικής κάλυψης, ποιές θα έιναι οι επιπτώσεις στα υπόλοιπα ασφαλιστικά προίόντα;

-Πώς εμείς οι ασφαλιστές θα κάνουμε εκτίμηση κινδύνου για μια κατασκευή, που προέρχεται από 3D εκτύπωση;

-Πώς η αγροτική παραγωγή, που βασίζεται στη βιοτεχνολογία, θα αλλάξει τις παραμέτρους επικυνδυνότητας;

-Πώς τα drones μπορούν να βοηθήσουν στην ανάληψη κινδύνων και στις αποζημιώσεις; Μπορούν άραγε να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια μιας φυσικής καταστροφής, ώστε να παρέχει ο ασφαλιστικός κλάδος νέες υπηρεσίες  προστιθέμενης αξίας;

«Όπως αντιλαμβάνεστε – κατέληξε ο κ.Κωνσταντάς –  η ενσωμάτωση των τεχνολογικών αυτών εξελίξεων αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για τους ασφαλιστές να αποκωδικοποιήσουν τα νέα δεδομένα, που αποτυπώνουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών, τον τρόπο που αντιδρούν  κατά περίπτωση, τον τρόπο που συμπεριφέρονται και βέβαια πώς τα παραπάνω μεταφράζονται σε επίπεδο δυνητικής αποζημίωσης.

Στις ασφαλίσεις αυτοκινήτων ένας συνδυασμός λογισμικού μοντέλου-αναλυτή, που λαμβάνει υπόψη τον τρόπο ζωής του ασφαλισμένου και η ολοένα και πιο προηγμένη τηλεματική πληροφόρηση, θα δώσουν στους ασφαλιστές πλήρη κα ξεκάθαρη εικόνα γα το ποιοί είναι τελικά οι ασφαλισμένοι με τις πλέον επικίνδυνες οδηγικές συμπεριφορές

[box]Όλες αυτές οι εξελίξεις που αλλάζουν άρδην τη σχέση και δίνουν νέα θέση στον Ασφαλιστή σίγουρα θα τις δούμε μπροστά μας: τα εξυπνα αυτοκίνητα, η τηλεματική, τα έξυπνα σπίτια, η on line παρακολούθηση της υγείας ενός ασθενή, οι mobile εφαρμογές και οι ενδεχόμενες επενδυτικές πλατφόρμες που θα δέχονται εντολές 24 ώρες το 24ωρο , όλα αυτά θα αποτελέσουν ευκαιρίες για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις να προσαρμόσουν τα επιχειρηματκά τους μοντέλα, είπε ο κ. Κωνσταντάς.[/box]

Oι στατιστικές άλλωστε που ανέφερε,  είναι εκκωφαντικές: “Μέχρι σήμερα οι συνδεδεμένες έξυπνες συσκευές είναι περίπου 8 δισεκατομμύρια, μέχρι το 2020 θα είναι 50 δισεκατ. και το 2030 θα έχουν ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο. Όλη αυτή η πληροφορία, που μας παρέχεται από το internet of things, όλες αυτές οι λεγόμενες «insurance techs» θα μας επηρεάσουν ριζικά και θα πρέπει όλοι εμείς να ανταποκριθούμε. Θα μας δώσουν την δυνατότητα να δώσουμε υπεραξία στους ασφαλισμένους και να εισπράξουμε αφοσίωση”.   

Ο Χάρης Θεοχάρης στο Συνέδριο του Economist
Ο Χάρης Θεοχάρης στο Συνέδριο του Economist

Τεράστιες προκλήσεις τόσο στο επιχειρηματικό επίπεδο – συμπεριλαμβανομένου του ασφαλιστικου κλάδου – όσο και στο πολιτικό, ελέω της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας βλέπει και ο ανεξάρτητος βουλευτής, κ.Χάρης Θεοχάρης. Γι’ αυτό και από το βήμα του συνεδρίου επεσήμανε την επιτακτική σημασία της ανάπτυξης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα, τονίζοντας πως πρόκειται για  ένα θέμα «για το οποίο έχουν ακουστεί πολλά, αλλά έχουν γίνει λίγα».

Σε 20 χρόνια τα μισά  από τα επαγγέλματα που θα υπάρχουν – όπως ανέφερε χαρακτηριστικά – δεν έχουν καν εμφανιστεί σήμερα. Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα και αυτό γεννά ελπίδες αλλά και ανασφάλεια. Η αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων έρχεται να συμπληρώσει  το εκρηκτικό κοκτέιλ της τρομοκρατίας, του λαϊκισμού και της πολιτικής αστάθειεας.

«Οι εχθροί για τις επιχειρήσεις είναι οι χάκερς και οι πολιτικοί», σημείωσε σχετικά και έθεσε επί τάπητος το κρίσιμο ερώτημα:

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλους αυτούς τους κινδύνους; Πολύ φοβάμαι ότι στην περίπτωση της χώρας μας η απάντηση είναι αρνητική. Το δημόσιο έχει αρκετά προβλήματα, άλυτα ακόμα, σε σχέση με τις κυβερνοεπιθέσεις, σε σχέση με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι η οδηγία της ΕΕ για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων δεν έχει ακόμα ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο. Είναι μια οδηγία η οποία βρίσκει και τον ιδιωτικό τομέα και τον δημόσιο απροετοίμαστο και συνεπώς έχουμε πάρα πολλά να αλλάξουμε στον τρόπο, με τον οποίον λειτουργούμε».

Παραδοσιακά οι ασφαλιστικές εταιρείες, υπογράμμισε ο κ.Θεοχάρης, έχουν να παίξουν έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη συνείδησης και κουλτούρας διαχείρισης κινδύνων.  Το έχουν κάνει σε πολλούς τομείς, λ.χ. στο αυτοκίνητο και στην πυρκαγιά, δημιουργώντας την κουλτούρα της αποφυγής των κινδύνων, μέσω της χρήσης των όρων των συμβολαίων.  Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τις κυβερνοεπιθέσεις. Η ασφάλιση έναντι των κυβερνοκινδύνων,  παρά το ότι αποτελεί ένα μικρό κομμάτι – μόλις το 5% – της παγκόσμιας αγοράς των εμπορικών ασφαλίσεων  προσελκύει μεγάλο αριθμό ασφαλιστικών εταιρειών κυρίως επειδή υπάρχουν ακόμη υψηλά premium, είναι μια νέα αγορά.  Το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς αφορά παραβιάσεις δεδομένων, που προκαλούν ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων.

Η τέταρτη τεχνολογική επανάσταση, λ.χ. το internet of things, δημιουργεί όλο και νέες τρύπες για, δυνητικά, νέα προβλήματα. Πρόσφατα το twitter και άλλα κοινωνικά δίκτυα έπεσαν επειδή τους «επιτέθηκαν» τοστιέρες και ψυγεία (συνδεδεμένα με το Internet of Things).

Ανατέλλουν συνέχεια νέοι κίνδυνοι με τις παραβιάσεις συστημάτων κλπ, γεγονός που δημιουργεί προκλήσεις για την ασφαλιστική αγορά και νομίζω ότι το επόμενο διάστημα ο τρόπος τιμολόγησης και ο τρόπος που θα μπορέσει η ασφαλιστική αγορά να αντιμετωπίσει αυτούς τους κινδύνους είναι πολύ σημαντικός, είπε ο Χάρης Θεοχάρης.

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι το δημόσιο, συνέχισε, στην κατάσταση που είναι στη χώρα μας, δεν μπορεί να επιτρέψει ούτε στο μίνιμουμ του ιδιωτικού να λειτουργήσει κανονικά. Οι λαθρέμποροι, οι φοροφυγάδες είναι αυτοί που τελικά καταφέρνουν και επιβιώνουν σε αυτη τη χώρα. Αν λοιπόν δεν καταφέρουμε να έχουμε ένα μίνιμουμ λειτουργίας του δημοσίου τομέα δεν μπορύμε να μιλήσουμε για τον ιδιωτικό.

«Πρέπει γρήγορα να προχωρήσουμε στη δημιουργία των εθνικών μητρώων, με τον τρόπο που το έκανε η αστυνομία, αλλά και να δημιουργήσουμε μια «λεωφόρο» δεδομένων, τα οποία να μπορούν να ανταλλάξουν οι υπηρεσίες μεταξύ τους για να σταματήσουν την ταλαιπωρία του πολίτη», κατέληξε.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *