Skip to content

“Εκτίναξη” unit linked προϊόντων & συνταξιοδοτικών κεφαλαίων στο 9μηνο

Αλλάζει η μορφή της ασφαλιστικής αγοράς προς όφελος του κλάδου ζωής και συνταξιοδοτικών επενδύσεων

Του Νίκου Σακελλαρίου

Θεαματική ήταν η άνοδος της παραγωγής των ασφαλίσεων ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις (unit linked) και των κεφαλαίων διαχείρισης συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων (περιλαμβάνουν και τις ομαδικές ασφαλίσεις) κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου και ειδικά κατά το Σεπτέμβριο 2019 μετά την άρση των capital controls.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή των ασφαλίσεων ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις διαμορφώθηκε στα 188,6 εκατ. ευρώ αυξημένη κατά 26,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Η εκτίναξη αυτή προέρχεται κατά κύριο λόγο από την άρση των capital controls που έφερε νέο χρήμα στον κλάδο, αλλά και από την θεαματική αύξηση (καθόλη τη διάρκεια 2019) του ενεργητικού των επενδυτικών προϊόντων (κυρίως αμοιβαίων κεφαλαίων) στα οποία επενδύουν τα συγκεκριμένα αμοιβαία κεφάλαια.

Για παρεμφερείς λόγους, σημαντική άνοδο παραγωγής καταγράφει ο κλάδος διαχείρισης συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων που αυξήθηκε κατά 43,1% στο εννεάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η παραγωγή του κλάδου έχει διαμορφωθεί στα 180,694 εκατ. ευρώ και είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 5 ετών.

Οι δύο κλάδοι μαζί (unit linked και ομαδικά συνταξιοδοτικά) ανέρχονται σε 370 εκατ. ευρώ περίπου και αποτελούν το 25% περίπου των ασφαλίσεων ζωής και το 12% της συνολικής ασφαλιστικής αγοράς όταν πριν από 5 χρόνια αποτελούσαν μόλις το 10% των ασφαλίσεων ζωής και το 5% επί του συνόλου της ασφαλιστικής αγοράς.

Από αυτή την άνοδο παραγωγής, κερδισμένες βγαίνουν οι εταιρείες που έχουν ισχυρά προϊόντα ζωής και παρουσία στο bancassurance. Για παράδειγμα, από τους πρωτεργάτες στα προϊόντα αυτά και στα unit-linked προϊόντα είναι η Interamerican, ενώ σημαντικά ενισχυμένη, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η Eurolife στον κλάδο unit linked και η Metlife στα ομαδικά. Ισχυρή παρουσία και στους δύο κλάδους έχουν η Εθνική Ασφαλιστική, η Groupama και η AXA ενώ παραμένει με παρουσία στον κλάδο και η Ergo λόγω παλαιότερων χαρτοφυλακίων (Αγροτικής Ασφαλιστικής) και η ΑΧΑ με τις συνεργασίες της με την Alpha Bank. H Allianz ετοιμάζεται να κάνει τη μεγάλη αντεπίθεση στον κλάδο προσφέροντας νέα προϊόντα (target for life) τα οποία θα βασίζονται στο τεράστιο επενδυτικό “οπλοστάσιο” του γερμανικού ομίλου που είναι ο 5ος μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο.

To μέλλον προμηνύεται θετικό 

Η αισθητή αυτή αύξηση των δύο κλάδων κατά το 2019 αποτελεί ουσιαστικά μία πρώτη ένδειξη αλλαγής της τάσης και αύξησης του ενδιαφέροντος των καταναλωτών για προϊόντα ζωής. Σε αυτό συντελεί το γεγονός ότι πλέον αλλάζει και το νομοθετικό καθεστώς (νέο ασφαλιστικό) αλλά και το ενδιαφέρον νομικών και φυσικών προσώπων για ασφαλίσεις και επενδύσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων που απ’ ότι διαφαίνεται θα διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *