Skip to content

Ελληνική μεσιτική αναδεικνύεται σε πρωτοπόρο της αγροτικής ασφάλισης

Ανατροπή στις γεωργικές ασφαλίσεις σε όλη την Ευρώπη αναμένεται να φέρει μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα εκτίμησης κινδύνου, στη δημιουργία της οποίας πρωτοστατεί μια ελληνική ασφαλιστική επιχείρηση, η Karavias Underwriting Agency! 

Γράφει: Χριστίνα Μωράκη

Η ψηφιακή αυτή πλατφόρμα, που πολύ σύντομα θα αρχίσει να χρησιμοποιείται πιλοτικά από διάφορες ασφαλιστικές σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και μια ελληνική, επιτρέπει την εκτίμηση κινδύνου ξεχωριστά ανά χωράφι, με βάση το είδος της καλλιέργειας, το ιστορικό του, τη γεωγραφική του θέση, την τωρινή του κατάσταση και τις συνήθεις καιρικές του συνθήκες. Τα άνω στοιχεία θα συνδυάζονται ψηφιακά και θα καταλήγουν σε πιθανότητα έλευσης, αλλά και πρόληψης ζημίας.

Τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία του συγκεκριμένου έργου, λογισμικό πρόγραμμα στην ουσία, το οποίο έχει τίτλο “Χρήση δεδομένων δορυφορικής παρατήρησης και αγροτική ασφάλιση” και φτάνει τα 1.700.000 ευρώ, έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Για να βρεθεί το σχήμα το οποίο θα αναλάμβανε την υλοποίηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση προκήρυξε διαγωνισμό. Κοινοπραξίες με φορείς διαφόρων χωρών υπέβαλαν τις προτάσεις τους και τελικά την ανάληψη του έργου κέρδισε η “ελληνική” συμμετοχή, επικεφαλής της οποίας ήταν η Karavias Underwriting Agency!

Έχοντας ανέκαθεν  ιδιαίτερη “κλίση” προς τους εξειδικευμένους κινδύνους και τα tailor-made προϊόντα, η Karavias εντόπισε τον διαγωνισμό και γνωρίζοντας τις ελλείψεις και τις δυσκολίες στο γεωργικό underwriting, αποφάσισε να στήσει την ομάδα και να καταθέσει πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το σκοπό αυτό ξεκίνησε ένα μαραθώνιο έρευνας, συναντήσεων και προγραμματισμών ο οποίος κράτησε περίπου 2,5 χρόνια. Ο Γιώργος Καραβίας και οι συνεργάτες του ταξίδεψαν σε όλη την Ευρώπη (σ.σ. με δικά τους έξοδα και ρισκάροντας όλη η προσπάθεια να πέσει στο κενό) προσπαθώντας να βρουν τους καλύτερους συνεργάτες για κάθε πλευρά του έργου: την έρευνα, το σχεδιασμό και την υλοποίηση του λογισμικού, την διαδικασία ανάληψης του κινδύνου, τον τρόπο διαχείρισης της ζημίας κ.ο.κ.

Οι κόποι τους απέδωσαν σε τέτοιο βαθμό, που κατάφεραν να κερδίσουν την ανάληψη, παρότι είχαν να συναγωνιστούν χώρες με τεράστια, ασφαλιστική και γενικότερη, εμπειρία  στις αγροκαλλιέργειες, όπως η Ισπανία, η Ολλανδία και η Γερμανία.

Η υλοποίηση του έργου έχει ήδη ξεκινήσει και σύντομα θα αρχίσει να χρησιμοποιείται πιλοτικά από διάφορους φορείς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον: η ψηφιακή αυτή εφαρμογή δεν είναι χρήσιμη μόνο στις ασφαλιστικές που αναλαμβάνουν κινδύνους και συνάπτουν ασφαλιστήρια, αλλά και σε οποιονδήποτε ασχολείται με την γεωπονική  – αγρότες, ερευνητές, σχολές, βιομηχανίες τροφίμων κ.ο.κ.

Στην ουσία είναι ένα πολύτιμο πολυ – εργαλείο, που με βάση τη συλλογή και την ανάλυση μαζικών δεδομένων (τα περίφημα big data), θα επιτρέψει την λεγόμενη “γεωργία ακριβείας”. Κάτι σαν την “ιατρική ακριβείας” η οποία επίσης βασίζεται στα big data και η οποία όταν τελειοποιηθεί θα επιτρέπει εξατομικευμένη και στοχευμένη θεραπεία, ανάλογα με τον οργανισμό και την κατάσταση του κάθε ασθενή!!

Γιώργος Καραβίας: “Νιώθουμε όλοι περήφανοι και εγώ προσωπικά για την πλατφόρμα Beacon (σ.σ. “φάρος”)  γιατί όλη μου τη ζωή την έχω επενδύσει στη δημιουργία νέων ασφαλιστηρίων προϊόντων. Είμαι ιδαίτερα χαρούμενος που έχω δώσει αυτή την κουλτούρα σ’ όλα τα μέλη και σ’ όλο το προσωπικό μου, ώστε και το παρόν και το μέλλον της εταιρείας να παραμείνει καινοτόμο.”

Ο ιδρυτής της Karavias Γιώργος Καραβίας, εξηγεί αναλυτικά: Είναι γεγονός ότι μέχρι σήμερα στις αγροτικές καλλιέργειες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως, δεν μπορούσε να γίνει σωστή ανάληψη ασφαλιστικού κινδύνου γιατί δεν υπήρχε επαρκής πληροφόρηση. Τα δεδομένα στην πρόταση ασφαλίσεων δεν αρκούσαν για να στηριχθεί πλήρως, ένα συμβόλαιο ισότιμο απέναντι στον ασφαλιστή και τον παραγωγό. Το συγκεκριμένο λογισμικό θα συγκεντρώνει και θα διατηρεί το ετήσιο ιστορικό κάθε χωραφιού: τη σύσταση του εδάφους του, το πώς συμπεριφέρεται π.χ. στη βροχή, τη δυναμική της παραγωγής του, τον όγκο της, τις ζημίες που έχει υποστεί και τις παρεμβάσεις που ενδεχομένως να χρειαστεί. Κάθε χωράφι άλλωστε διαφέρει από το άλλο, ακόμη και αν βρίσκονται στην ίδια πεδιάδα, στον ίδιο κάμπο, κάθε ένα έχει το δικό του μικροκλίμα! Όλα αυτά τα δεδομένα, τα οποία θα καταγράφονται από δορυφόρους, θα τα έχει στη διάθεσή του, όχι μόνο ο ασφαλιστής που θα τα χρησιμοποιήσει για να στήσει το συμβόλαιο, αλλά και ο ίδιος ο αγρότης στο κινητό του, για να παρακολουθεί τη σοδειά του.

Η πλατφόρμα θα συνδυάζει: α)δεδομένα από τους δορυφόρους, σχετικά με την ατμόσφαιρα και την επιφάνεια της γης, β)δεδομένα για τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες, γ) δεδομένα με βάση το ιστορικό και δ) στατιστικά δεδομένα, παρουσιάζοντας επακριβώς τι δυναμικό έχει το κάθε χωράφι, από τι κινδυνεύει και τι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν για την προστασία και την σωστή ανάπτυξη της καλλιέργειας. Θα παρέχει δηλαδή “Weather Intelligent Information” – δηλαδή “έξυπνη” πληροφορία για την εξέλιξη του καιρού, από τον οποίο εξαρτάται και το τι γίνεται στο έδαφος. Το πιο σημαντικό είναι ότι θα μπορεί να προβλέπεται πότε αυξάνονται οι πιθανότητες για καταστροφικές ή ζημιογόνες καιρικές συνθήκες.

“Ακόμη και στην Ισπανία που είναι σύγχρονη αγορά, με πολύ μοντέρνα αρχιτεκτονική στις γεωργικές της ασφαλίσεις (οι εταιρείες λειτουργούν συμμετοχικά, μοιράζονται δηλαδή η καθεμία στο ποσοστό που της αναλογεί τον κίνδυνο και τα έξοδα του ασφαλιστικού προϊόντος, το περίφημο “pool insurance”), δεν παύουν να αντιμετωπίζουν ασφαλιστικά κενά γιατί εκτιμούν τον κίνδυνο είτε γεωγραφικά είτε ανά είδος καλλιέργειας και όχι σε συνδυασμό μεταξύ τους και με τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες.

Η καινοτομία του προγράμματος είναι ότι θα μπορεί να παρέχει εκτός από underwriting ακριβείας, πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο για την πιθανότητα επέλασης του ασφαλιστικού κινδύνου. Το πρόγραμμα θα ειδοποιεί τον αγρότη, ότι αναμένεται π.χ. χαλαζόπτωση στο χωράφι ενώ η ασφαλιστική  θα του ζητά να εφαρμόσει τα μέτρα προστασίας που έχουν συμφωνήσει προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά την οποία θα καλύψει μεν, εφόσον όμως και εκείνος έχει τηρήσει τα συμφωνημένα, με βάση τα οποία πληρώνει και χαμηλότερο ασφάλιστρο. Δεν χρειάζεται η ασφαλιστική να πληρώνει για πράγματα που μπορεί  προστατεύσει ο ίδιος ο αγρότης. Ο κίνδυνος σε ένα χωράφι δεν είναι μόνο η τοποθεσία. Είναι και τα μέτρα πρόληψης ή τα τεχνολογικά μέσα που ο ίδιος ο αγρότης έχει προκειμένου να αντιμετωπίσει μία κατάσταση”, εξηγεί ο Γιώργος Καραβίας.

Μάλιστα για να πάθει σοβαρή ζημιά μια σοδειά, δεν είναι απαραίτητο να συμβεί ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο. Ακόμη και μια λασποβροχή είναι ικανή να μπλοκάρει την εξέλιξή της. Σκοπός είναι η συγκεκριμένη εφαρμογή να ειδοποιεί έγκαιρα τον αγρότη στο κινητό του να λάβει τα μέτρα του και μάλιστα να του προτείνει και τις κατάλληλες δράσεις.

Μέχρι σήμερα είχαμε δεδομένα που αφορούσαν τα καιρικά φαινόμενα και δεδομένα που αφορούσαν τις καταστροφές.  Αυτό που δεν είχαμε ήταν ο συνδυασμός αυτών σε ένα ιστορικό αρχείο. Δηλαδή ποια φαινόμενα προκάλεσαν ποιές ζημιές και πόσο αυτές κόστισαν.Το συγκεκριμένο λογισμικό θα μπορεί να εκτιμά άμεσα και το οικονομικό κόστος της εκάστοτε ζημίας – στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να μπορεί να εξαλείφει και το περιθώριο για απάτες, φαινόμενο όχι μόνο ελληνικό αλλά και πανευρωπαϊκό.

Με τις γνώσεις αυτές θα επιτυγχάνεται η γεωργία ακριβείας η οποία όταν φτάσει να χρησιμοποιείται μαζικά, αναμένεται ακόμη και να εκτοξεύσει την αγροτική παραγωγή σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, εννοείται ότι θα επιτρέψει και ανάλογη ανάπτυξη στις αγροτικές ασφαλίσεις, μιας και όταν ο κίνδυνος εκτιμάται σωστά, οι ζημίες είναι ως ένα βαθμό ελεγχόμενες και τα ασφάλιστρα πέφτουν, η ασφάλιση γίνεται πιο προσιτή στον κάθε ενδιαφερόμενο.

2 Comments


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *