Skip to content

Εμπρησμοί αυτοκινήτων: Προσοχή στα ασφαλιστήρια συμβόλαια και στις εξηγήσεις των διαμεσολαβητών

To καθεστώς αποζημίωσης των αυτοκινήτων που καίγονται από εμπρησμούς σε διάφορες περιοχές δεν είναι ομοιόμορφο και διαφοροποιείται από εταιρεία σε εταιρεία. Υπάρχουν εταιρείες που τους εντάσσουν γενικά στις ασφαλίσεις πυρός και αποζημιώνουν.  Άλλες εταιρείες τους εντάσσουν στην κατηγορία του εμπρησμού από κακόβουλη ενέργεια και άλλες εταιρείες τους εντάσσουν στην κατηγορία από τρομοκρατική ενέργεια.

Οι διαμεσολαβητές θα πρέπει να διευκρινίζουν στους ασφαλισμένους τι είδους παροχές δίνουν οι εταιρείες για να καλύψουν τον κίνδυνο εμπρησμού. Στην πρώτη περίπτωση (ασφάλιση κατά πυρός) συνήθως καλύπτεται η περίπτωση πυρκαγιάς στο αυτοκίνητο από μηχανική βλάβη. Σ’ αυτή την περίπτωση δεν αποζημιώνει τον εμπρησμό η εταιρεία. Ωστόσο υπάρχουν ασφαλιστήρια που με ασφάλιση κατά πυρός αποζημιώνουν τον εμπρησμό. Βέβαια αυτή η κάλυψη έχει μεγαλύτερο ασφάλιστρο αφού καλύπτει και την πυρκαγιά από μηχανικό λόγο αλλά και τον εμπρησμό συνεπώς αυξάνεται ο κίνδυνος.

Στην περίπτωση κακόβουλης ενέργειας, οι ασφαλιστικές συνήθως εντάσσουν κάθε εξωτερική δράση που έχει ως στόχο το κάψιμο του αυτοκινήτου. Για παράδειγμα, από το κάψιμο μετά από κλοπή έως μία εκδικητική πράξη ή μία τυφλή ενέργεια (κάποιος καίει ένα αυτοκίνητο χωρίς να έχει λόγο ή χωρίς να γνωρίζει τον ιδιοκτήτη).  Κάποιες εταιρείες αποζημιώνουν τον εμπρησμό με τις καλύψεις αυτές.  Και εδώ υπάρχει μεγαλύτερο επασφάλιστρο και πρέπει να ενημερωθεί ο πελάτης ακριβώς για το τι προβλέπει να αποζημιώσει το συμβόλαιο.

Τέλος υπάρχουν ασφαλιστικές που εντάσσουν τον εμπρησμό του αυτοκινήτου μέσα στην κάλυψη για τρομοκρατικές ενέργειες. Στην περίπτωση αυτή, συνήθως απαιτούν να προσκομιστεί η προκήρυξη για την ανάληψη ευθύνης.  Ότι δηλαδή είναι πολιτική-τρομοκρατική αντίδραση και όχι μία απλή αξιόποινη δράση ή ένα τυφλό κτύπημα.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει ο πελάτης να διευκρινίσει πλήρως τις καλύψεις που πληρώνει για το συγκεκριμένο θέμα για να μην βρεθεί μετά χωρίς αποζημίωση.  Επίσης κάθε κάλυψη έχει το ανάλογο ασφάλιστρο. Έτσι εάν αγοράσει κάποιος αστική ευθύνη με επιπλέον κάλυψη πυρός από κακόβουλη ή από τρομοκρατική ενέργεια θα πληρώσει μεγαλύτερο ασφάλιστρο από μία απλή αστική ευθύνη.

Νικ. Σακ.

2 Comments

  1. Avatar

    Δυστυχώς ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται. Θεωρεί πως “όλα ίδια είναι” και θέλει απλά το φθηνότερο. Όταν όμως χρειαστεί συγκεκριμένη κάλυψη, τότε έρχεται και σου λέει “καλά αυτό δεν το είχαμε”; “Πονηρός ο βλάχος”…

    • Avatar

      Και βέβαια δεν σου δίνει ποτέ χρόνο για εξειδικευμένες εξηγήσεις σε ένα “απλό” ασφαλιστήριο αυτοκινήτου… Μην ξεχνάμε άλλωστε πως οι όροι είναι πολλές φορές και 50 σελίδες…


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *