Ενίσχυση της Γεωργικής Ασφάλισης με τη χρήση δεδομένων δορυφορικής τηλεπισκόπησης

9 Ιουλίου 2020

Γεωργική ασφάλιση με διαφάνεια και εμπιστοσύνη

Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (χαλαζοπτώσεις, μεγάλα ύψη βροχής) που έπληξαν σχεδόν ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα και είναι αλήθεια πως η κλιματική αλλαγή πολλαπλασιάζει την αβεβαιότητα για τους αγρότες χρόνο με το χρόνο.

Το έργο BEACON  εκτελείται από ερευνητική κοινοπραξία εταίρων από 4 χώρες, με τη συμμετοχή των KARAVIAS Underwriting Agency (Ελλάδα), AGROAPPS PC (Ελλάδα), UNIVERSIDAD POLITECNICA DE MADRID (Ισπανία), ETHERISC GMBH (Γερμανία), UNIVERSITY OF BELGRADE FACULTY OF CIVIL ENGINEERING (Σερβία), INOSENS DOO NOVI SAD (Σερβία) και ΕΤΑΜ ΑΕ (Ελλάδα).

Μάθετε τα πάντα για τη συμμετοχή της KARAVIAS Underwriting Agency στην κοινοπραξία εδώ: Ελληνική μεσιτική αναδεικνύεται σε πρωτοπόρο της αγροτικής ασφάλισης

Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός πακέτου υπηρεσιών που θα επιτρέψει στις ασφαλιστικές εταιρίες να εκμεταλλευτούν το δυναμικό της αγοράς της Γεωργικής Ασφάλισης, τις καινοτομίες στη δορυφορική τηλεπισκόπηση, στα ευφυή εργαλεία καιρικών προγνώσεων και στην τεχνολογία Blockchain.

Ειδικότερα το BEACON θα βοηθήσει τις ασφαλιστικές εταιρίες να μετριάσουν την επίδραση της αβεβαιότητας των καιρικών συνθηκών κατά την εκτίμηση του κινδύνου για τα προϊόντα της Γεωργικής Ασφάλισης, να μειώσουν τον αριθμό των επιτόπιων επισκέψεων και τα λοιπά λειτουργικά έξοδα για την παρακολούθηση των συμβολαίων, καθώς και να σχεδιάσουν εξατομικευμένες συμβάσεις.

Με άλλα λόγια το BEACON προσφέρει μια «εργαλειοθήκη» καινοτόμων υπηρεσιών για τις γεωργικές ασφαλίσεις που υποστηρίζεται από τεχνολογίες Blockchain και συνδυάζει τη δορυφορική τηλεπισκόπηση με υπηρεσίες πληροφοριών για τις καιρικές συνθήκες, παρέχοντας πρακτικές πληροφορίες τόσο σε αγρότες, όσο και ασφαλιστικές εταιρείες.

Τα επίπεδα κινδύνου που συνεπάγεται η παροχή Γεωργικής Ασφάλισης καθιστούν απαραίτητο μια ασφαλιστική εταιρία να χρεώνει υψηλά ασφάλιστρα και να δημιουργεί σημαντικά αποθέματα κεφαλαίου.

Οι υπηρεσίες δορυφορικής τηλεπισκόπησης του BEACON ενισχύουν τις διαδικασίες underwriting των ασφαλιστικών εταιρειών και των υπολογισμών ασφαλίστρων, παρέχοντας πρόσβαση στα τοπικά μετεωρολογικά δεδομένα.

Με τη χρήση δορυφορικών πληροφοριών, σε συνδυασμό με τις καιρικές πληροφορίες και τις υψηλής ανάλυσης προβλέψεις είναι εφικτή μία ακριβής εκτίμηση των ζημιών και η αναπροσαρμογή των αιτημάτων αποζημίωσης μαζί με μία πιθανή ανίχνευση απάτης.

Η συμμόρφωση των αγροτών με τους όρους που ορίζονται στο ασφαλιστήριο, παρακολουθείται από τις ασφαλιστικές εταιρίες και πραγματοποιείται κυρίως με επιτόπιους ελέγχους κατ’ επανάληψη κατά τη διάρκεια της σύμβασης, που συνεπάγονται υψηλό διοικητικό κόστος.

Το BEACON αξιοποιώντας τα δεδομένα δορυφορικής τηλεπισκόπησης, προσφέρει στις ασφαλιστικές εταιρίες τη δυνατότητα να ελέγχουν από απόσταση, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο και να επαληθεύουν τη συμμόρφωση του πελάτη και τις σχετικές συμβατικές υποχρεώσεις (έγκαιρη πληρωμή ασφάλιστρου, αναφορά αλλαγών στις προγραμματισμένες εκτάσεις, συμμόρφωση με προτεινόμενα μέτρα μείωσης κ.λπ.) υποστηρίζοντάς τους να μειώσουν το λειτουργικό κόστος των επιτόπιων επισκέψεων.

Οι προηγμένες υπηρεσίες του BEACON διακρίνονται σε 5 κατηγορίες:

  • Παρακολούθηση καλλιεργειών: Η παρακολούθηση καλλιεργειών χρησιμοποιώντας μοντέλα ανάπτυξης μαζί με δεδομένα τηλεπισκόπησης και μετεωρολογίας, παρέχει στοιχεία σχετικά με την επικείμενη συγκομιδή και την απόδοση της
  • Υπολογιστής Εκτίμησης Ζημιών: Ο Υπολογιστής Ζημιών βοηθάει τις εταιρίες Γεωργικών Ασφαλίσεων να εκτιμήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα ποσά των αποζημιώσεων. Επιτρέπει να υπολογιστεί η απώλεια (σε ποσοτικές και χρηματικές αξίες) βάσει εκτιμήσεων στην απόδοση ανά καλλιεργητική περίοδο, με τη χρήση δεδομένων τηλεπισκόπησης και κλιματικών δεδομένων
  • Πιθανότητες Καιρικών Κινδύνων: Οι Πιθανότητες Καιρικών Κινδύνων παρέχουν χάρτες πιθανοτήτων για την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων και την εκτίμηση των πιθανών συνεπειών
  • Πρόγνωση Ζημιών - Έγκαιρη Προειδοποίηση: Η υπηρεσία παρέχει ειδοποιήσεις μετεωρολογικών συμβάντων. Έτσι οι ασφαλιστικές εταιρίες, μπορούν να προωθούν τις ειδοποιήσεις αλλά και προτεινόμενα μέτρα πρόληψης κινδύνου στους αγρότες
  • Εργαλείο κατά της απάτης: Το εργαλείο αυτό επιτρέπει στις εταιρίες Γεωργικών Ασφαλίσεων να ελέγχουν αυτόματα τη νομιμότητα του αιτήματος που υποβλήθηκε (αν πράγματι συμβαίνει ένα γεγονός ή/και ζημιά σε ασφαλισμένο αγροτεμάχιο) και απομακρυσμένα (χρησιμοποιώντας εικόνες τηλεπισκόπησης) να επαληθεύουν την τήρηση των συμβολαίων
Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
"Εξασφαλίζω Συστηματική Επένδυση": Νέο ασφαλιστικό επενδυτικό πρόγραμμα από τη Eurolife FFH

Με την υποστήριξη της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ Η Eurolife FFH ανακοινώνει τη διάθεση του «εξασφαλίζω συστηματική επένδυση», ενός νέου...

Close