Skip to content

Ενημερωτική εκδήλωση της ΕΑΕΕ: «Προετοιμάζοντας το Μέλλον, Αντιμετωπίζοντας την Ασφαλιστική Απάτη»

Η ενίσχυση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ της ασφαλιστικής αγοράς αλλά και με τις αρμόδιες Αρχές, είναι αναμφίβολα καθοριστικής σημασίας προκειμένου να επιτευχθεί η πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της ασφαλιστικής απάτης με αποτελεσματικότητα, μέσα από τη διαμόρφωση ενός πλαισίου κανόνων και αρχών που θα διασφαλίζουν την προστασία των ασφαλισμένων και κατ’ επέκταση της ασφαλιστικής αγοράς.

Αυτό ήταν το κύριο συμπέρασμα που προέκυψε από την ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), με θέμα την πρόληψη και καταπολέμηση της ασφαλιστικής απάτης, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Ασφαλιστικής Απάτης.

Την εκδήλωση άνοιξε η Ελίνα Παπασπυροπούλου, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ η οποία τόνισε ότι σε όλες τις μορφές της, η ασφαλιστική απάτη λειτουργεί σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των καλόπιστων ασφαλισμένων, οδηγώντας συνήθως σε επιβαρύνσεις στα ασφάλιστρα. «Η ασφαλιστική αγορά έχει – χωρίς αμφιβολία – υποχρέωση και κοινωνική ευθύνη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της.», κατέληξε η κ. Παπασπυροπούλου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Ασφαλιστικής Απάτης της ΕΑΕΕ, Κάρολος Σαΐας ανέφερε πως το φαινόμενο της ασφαλιστικής απάτης αναδύεται τα τελευταία χρόνια ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ασφαλιστικής αγοράς σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Πανευρωπαϊκά εκτιμάται ότι περίπου 1 στις 10 αξιώσεις είναι απατηλές. Στη συνέχεια ο κ. Σαΐας παρουσίασε το έργο της Επιτροπής το οποίο περιλαμβάνει την οργάνωση της ασφαλιστικής αγοράς, την ενίσχυση της συνεργασίας με τις εμπλεκόμενες δημόσιες αρχές για θέματα απάτης καθώς και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κλάδου και των καταναλωτών και τον πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για τη δημιουργία κοινών βάσεων ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των εταιρειών για θέματα απάτης.

Η κύρια ομιλία δόθηκε από τον Richard Weurding, Γενικό Διευθυντή της Ολλανδικής Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών ο οποίος παρουσίασε τη στρατηγική πρόληψης και αντιμετώπισης της ασφαλιστικής απάτης στην Ολλανδία. Το Ολλανδικό μοντέλο οργάνωσης στα θέματα ασφαλιστικής απάτης είναι εξαιρετικά επιτυχημένο και αποτελεί πρότυπο. Το κύριο συμπέρασμα της παρουσίασης είναι ότι για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της ασφαλιστικής απάτης απαιτείται συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και συνένωση δυνάμεων μέσω συνεργασιών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. «Η επιτυχία έρχεται όταν μοιράζεται η γνώση και η εξειδίκευση», κατέληξε ο κ. Weurding.

Ακολούθησε ο Βασίλειος Μακρής, Αστυνόμος Α’, Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ο οποίος εστίασε στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας με την ασφαλιστική αγορά. Ο κ. Μακρής αναφέρθηκε στην προσέγγιση της Ελληνικής Αστυνομίας στην ασφαλιστική απάτη, εστιάζοντας στα πλεονεκτήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Μακρής τόνισε και από πλευράς του την ανάγκη ενίσχυσης και διαμόρφωσης ενός δομημένου πλαισίου συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Στο σημαντικό θέμα της διαχείρισης και επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων καθώς και της δυνατότητας συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των ασφαλιστών υπό το πρίσμα του Κανονισμού για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων τοποθετήθηκε ο Γρηγόριος Λαζαράκος, Διαχειριστής εταίρος της δικηγορικής εταιρείας L&L Law Firm, Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων (DPO) στη Βουλή των Ελλήνων, πρώην αν. μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ο κ. Λαζαράκος εστίασε κυρίως στη δυνατότητα δημιουργίας κοινής βάσης ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των ασφαλιστικών εταιριών για θέματα απάτης με κατάλληλες εγγυήσεις για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των υποκειμένων των δεδομένων και παρουσίασε τον «οδικό χάρτη» προς την κατεύθυνση αυτή.

Στο ίδιο θέμα υπήρξε παρέμβαση και τοποθέτηση από τονεκπρόσωπο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Γεώργιο Κόντη, Μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Δικηγόρο Αθηνών, Διδάκτορα Νομικής.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Ανδρέας Σούλης, Μέλος Επιτροπής Πρόληψης & Αντιμετώπισης Ασφαλιστικής Απάτης της ΕΑΕΕ.

(Στην κεντρική φωτογραφία από αριστερά: Β. Μακρής, (Αστυνόμος Α’, Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής), Γρ. Λαζαράκος, (Διαχειριστής εταίρος της δικηγορικής εταιρείας L&L Law Firm, Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων (DPO) στη Βουλή των Ελλήνων, πρώην αν. μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα), Κ. Σαΐας, (Πρόεδρος της Επιτροπής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Ασφαλιστικής Απάτης της ΕΑΕΕ),  Ε. Παπασπυροπούλου, (Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ), Α. Σούλης, (Μέλος Επιτροπής Πρόληψης & Αντιμετώπισης Ασφαλιστικής Απάτης της ΕΑΕΕ), Γ. Κόντης, (Μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Δικηγόρος Αθηνών, Διδάκτορας Νομικής).

Richard Weurding, (Γενικός Διευθυντής της Ολλανδικής Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών)

2 Comments


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *