Skip to content

Ενισχυμένη η κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών μέσα στην πανδημία

Με ποιο τρόπο ερμηνεύεται η κεφαλαιακή ενίσχυση (δείκτες φερεγγυότητας) των ασφαλιστικών εταιρειών μέσα στην πανδημική κρίση.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Κεφαλαιακά ενισχυμένες βγήκαν οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες εν μέσω πανδημίας το 2020. Το παράδοξο αυτό φαινόμενο φαίνεται ιδιαίτερα στους δείκτες φερεγγυότητας που ανακοίνωσαν στην Τράπεζα της Ελλάδος (η περίοδος ανακοινώσεων ολοκληρώθηκε την Παρασκευή).

Μπορεί τα αποτελέσματα χρήσης να έδειξαν στις περισσότερες περιπτώσεις μειώσεις κερδών και σε ορισμένες και μικρές ζημίες ωστόσο τα ίδια κεφάλαια φαίνονται ιδιαίτερα ενισχυμένα με ή χωρίς μεταβατικά μέτρα. Η εξήγηση γι’ αυτή την θετική εικόνα της ασφαλιστικής αγοράς βρίσκεται σε 3 βασικούς λόγους.

– Ο πρώτος λόγος είναι ότι η παραγωγή σε βασικούς κλάδους όπως είναι το αυτοκίνητο και ο κλάδος υγείας (ασθένειες + ατυχήματα) άντεξε λόγω της εγρήγορσης των δικτύων διαμεσολάβησης. Επίσης αυξήθηκαν διάφοροι άλλοι κλάδοι Γενικών Ασφαλίσεων όπως ήταν οι επιχειρηματικές ασφαλίσεις και το business interuption. Έτσι η συνολική παραγωγή κατέγραψε μικρή υποχώρηση σε μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά

Ο δεύτερος βασικός λόγος ήταν ότι στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου, οι ζημιές το 2020 ήταν πολύ χαμηλότερες του 2019 εξαιτίας των lockdowns της άνοιξης 2020 και του χειμώνα 2020. Το μέσο loss ratio μειώθηκε κάτω από το 70% (σε ορισμένες εταιρείες έφτασε στο 40%) με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ένα θετικό ταμειακό ισοζύγιο που μετατράπηκε σε ίδια κεφάλαια και ενισχύθηκαν οι δείκτες φερεγγυότητας.

Ο τρίτος λόγος ήταν ότι αρκετές εταιρείες αξιοποίησαν το ράλι των ομολόγων και πούλησαν ελληνικά και ξένα ομόλογα με αποτέλεσμα να εισρεύσουν αρκετά κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά ενίσχυσαν τα αποθέματά τους.

Tους υψηλότερους δείκτες φερεγγυότητας (SCR) είχαν εταιρείες που κατάφεραν να διαμορφώσουν υψηλή διατηρησιμότητα στην παραγωγή τους ή και να αυξήσουν παραγωγή σε αρκετές περιπτώσεις.

Στις εταιρείες Ζωής πολύ μεγάλους δείκτες είχαν Intersalonica Ζωής με 392,87%,  Metlife AEAZ με 312% και ακολουθούσε η NN Hellas που διαμόρφωσε δείκτη φερεγγυότητας για το 2020 στο 250%.

Στην κορυφή των εταιρειών Γενικών Ασφαλίσεων βρίσκεται η NP Ασφαλιστική με δείκτη φερεγγυότητας (289,2%) το 2020 από 252,3% το 2019.  Ακολουθεί η Ατλαντική Ένωση με δείκτη φερεγγυότητας της τάξης του 275,42%.  Η Interamerican Zημιών διαμόρφωσε δείκτη φερεγγυότητας (χωρίς προσαρμογή) στο 247%.  Η Personal Insurance είχε δείκτη φερεγγυότητας 221%. Η Ευρώπη ΑΕΓΑ είχε SCR της τάξης του 218%. Η Ορίζων Ασφαλιστική είχε δείκτη φερεγγυότητας 211,78%. Η Intersalonica ΑΕΓΑ είχε δείκτη φερεγγυότητας (SCR) στο 193,64%. Η Συνεταιριστική Ασφαλιστική αύξησε το δείκτη φερεγγυότητας στο 187,2%. Η AXA Ασφαλιστική είχε δείκτη φερεγγυότητας 189%. Η Groupama διαμορφώνει δείκτη φερεγγυότητας προ διανομής μερίσματος στο 183,3% το 2020.

Η Ευρωπαϊκή Πίστη διαμορφώνει δείκτη φερεγγυότητας  174,61% αυξημένο σε σχέση με πέρυσι. Η Interlife Ασφαλιστική είχε δείκτη SCR 178%. Η Εθνική Ασφαλιστική είχε δείκτη φερεγγυότητας 172%. Ενισχυμένη φαίνεται η Υδρόγειος της οποίας ο δείκτης SCR ανέρχεται στο 170,3%, ενώ χωρίς τη διανομή μερίσματος θα διαμορφωνόταν στο 175,7%.

Η Eurolife ΑΕΑΖ είχε δείκτη φερεγγυότητας 169% και η Eurolife ΑΕΓΑ 138%. Η Μινέττα Ασφαλιστική είχε δείκτη SCR 159,3%. Και τέλος, η ERGO Ασφαλιστικό είχε δείκτη φερεγγυότητας 159,1%.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *