Skip to content

Εξηγήστε στον πελάτη γιατί πρέπει να κάνει συνταξιοδοτικό συμβόλαιο σήμερα:

Διαβάστε παρακάτω το όφελος για τον πελάτη που θα αποφασίσει να αγοράσει ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα σήμερα:

Ένα από τα πλεονεκτήματα της αποταμίευσης σε ασφαλιστική εταιρία είναι η δυνατότητα απόκτησης συνταξιοδοτικού συμβολαίου, δηλαδή η απόκτηση ισόβιας μηνιαίας σύνταξης.

Ο ασφαλισμένος αποταμιεύει ένα ποσό κάθε χρόνο, αυτό που αντέχει η τσέπη του, και η εταιρεία δεσμεύεται στην ηλικία των 65 ή να του καταβάλει το κεφάλαιό του συν τους τόκους που θα έχουν συγκεντρωθεί, ή, εναλλακτικά, να του παρέχει ισόβια μηνιαία σύνταξη.

Για να υπολογίσει την μηνιαία σύνταξη η ασφαλιστική εταιρεία, χρησιμοποιεί τον πίνακα θνησιμότητας, ο οποίος προσδιορίζει το προσδόκιμο ζωής στην ηλικία της συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε το Underwriter, σήμερα το προσδόκιμο ζωής για έναν άνθρωπο 65 ετών είναι κατά μέσο όρο 19 χρόνια.

Προσοχή, η λέξη που εδώ έχει σημασία, είναι η λέξη “σήμερα”. Σε αυτή κρύβεται το όφελος για τον ασφαλισμένο.

Αν κάποιος αγοράσει ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα σήμερα, η εταιρεία, για να υπολογίσει το ποσό της μηνιαίας ισόβιας σύνταξης που θα αρχίσει να του καταβάλει στα 65, διαιρεί το ποσό που θα έχει συγκεντρωθεί τότε από εισφορές και τόκους δια τα έτη μέσου όρου επιβίωσης στα 65 – που είπαμε πως σήμερα που μιλάμε, είναι 19 έτη. Βγαίνει λοιπόν ένα ποσό κάθε χρόνο για 19 χρόνια, το οποίο μοιράζει σε μήνες.

Με αυτό τον τρόπο, η εταιρία αναλαμβάνει μεν το ρίσκο να πληρώσει κάποιον που θα ζήσει κάποια χρόνια παραπάνω από αυτό που λέει η στατιστική, ωφελούμενη όμως από κάποιον άλλον που θα ζήσει λιγότερα χρόνια από το μέσο όρο και άρα θα λάβει λιγότερα χρήματα.

Και εδώ γίνονται τα πράγματα ενδιαφέροντα:

Η εταιρεία, είπαμε, για να βγάλει τη σύνταξη διαιρεί το κεφάλαιο δια των ετών επιβίωσης που δείχνουν οι πίνακες σήμερα.

Με τη διαφορά ότι όλα δείχνουν  πως τα επόμενα 50 χρόνια, το προσδόκιμο ζωής στα 65 θα αυξάνεται συνέχεια. Η εταιρεία όμως πρώτον, έχει διαιρέσει το ποσό δια 19 για να βγάλει το μηνιάτικο και αυτό δεν αλλάζει και δεύτερον, έχει δεσμευτεί να καταβάλει αυτό το μηνιάτικο όσα χρόνια και αν ζήσει ο πελάτης, που στατιστικά, θα ζήσει πάνω από 19.

Όποιος όμως κάνει συνταξιοδοτικό υπό τα νέα προσδόκιμα ζωής ( οι πίνακες αλλάζουν κάθε λίγα χρόνια), ακόμη και αν βάλει το ίδιο ποσό με τον προηγούμενο, η σύνταξη που θα του βγει θα είναι μικρότερη γιατί  το ποσό του θα διαιρεθεί για περισσότερα χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι όσο νωρίτερα ξεκινήσει κάποιος ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα τόσο περισσότερο όφελος θα έχει.

Δηλαδή αν κάποιος ξεκινήσει σήμερα ένα συνταξιοδοτικό και αποταμιεύει 1000 ευρώ το χρόνο, σε 20 χρόνια θα έχει μαζέψει 20.000 ευρώ τα οποία η εταιρεία σήμερα διαιρεί δια 19 για να βγάλει το μηνιαίο ποσό.  Σε λίγα χρόνια όμως, που θα αυξηθεί το προσδόκιμο, θα διαιρεί το ίδιο ποσό δια 21 για παράδειγμα – και άρα το μηνιαίο ποσό που θα συμφωνηθεί στο συμβόλαιο θα είναι μικρότερο.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Σε 20 ή 30 χρόνια όμως, όταν ο σημερινός ασφαλισμένος φτάστει τα 65, ο μέσος όρος επιβίωσης μπορεί να έχει φτάσει τα 25 χρόνια οπότε και η ασφαλιστική θα μοιράζει το μηνιαίο ποσό για 25 χρόνια αφού έχει εγγυηθεί ισόβια σύνταξη!

Οι άνθρωποι νομίζουν ότι μπορούν να μαζέψουν λεφτά μόνοι τους για τα γεράματά τους, αυτό όμως που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι δεν ξέρουν πόσα θα χρειαστούν, γιατί δεν ξέρουν καθόλου πόσα χρόνια θα ζήσουν μετά τα 65. Άρα πώς μπορούν να αισθάνονται καλυμμένοι;

Αντίθετα, μέσω της αποταμίευσης σε ασφαλιστική και της σύναψης συνταξιοδοτικού συμβολαίου έχουν το κεφάλι τους ήσυχο – λεφτά θα υπάρχουν όσα χρόνια και αν ζήσουν. Όσο περισσότερο το αναβάλουν όμως τόσο περισσότερο κινδυνεύουν να χάσουν λεφτά – στο άμεσο μέλλον δηλαδή, να δικαιούνται, για το ίδιο κεφάλαιο, λιγότερη μηνιαία σύνταξη απ’ όση δικαιούνται σήμερα!

9 Comments

 1. Avatar

  Τα λέτε πολύ ωραία αγαπητέ αρθρογράφε και συμφωνώ μαζί σας. Χρειάζεται όμως ΝΑ πούμε στο σημείο αυτό πως πλέον οι ασφαλιστικές εταιρίες στα συμβόλαια που εκδίδουν δεν αναφέρουν το ακριβές ποσό της ισόβιας σύνταξης αλλά το υπολογίζουν στη λήξη του προγράμματος. Όλοι καταλαβαίνουμε γιατί! Θα έπρεπε αυτό το άρθρο ΝΑ είχε γραφτεί νωρίτερα για να γνωρίσουν οι νεώτεροι συνάδελφοι, ποτέ όμως δεν είναι αργά.

  • Avatar

   Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΟΠΟΤΕ ΝΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.

  • Avatar

   Κυριε Τζωτζε υπαρχει ασφαλιστικη εταιρεια που τα αναγραφει ολα και εφαπαξ ποσο και ισοβια μηνιαια συνταξη με την εκδοση του ασφαλιστηριου συμβολαιου!!!

   Μην βαζετε ολες τις εταιρειες στο ιδιο καζανι.

   Με εκτιμηση

  • Avatar

   Μήπως κάνετε λάθος;….στο “ΟΛΕΣ””

  • Avatar

   Aγαπητε Παντελη , υπαρχουν εταιριες που δινουν ακομα την ισοβια συνταξη απο την υπογραφη του συμβολαιου…..

 2. Avatar

  Κύριε Τζώτζο,
  Προφανώς αναφέρεστε σε κάποια συγκεκριμένη εταιρεία. Δεν είναι όλες οι εταιρείες ίδιες και εδώ είναι ο ρόλος του συμβούλου να μπορεί και να έχει την δύναμη να συνεργαστεί με τις κατάλληλες εταιρείες και να δίνει στον πελάτη του το καλύτερο προϊόν για τον πελάτη και όχι φυσικά αυτό που θέλουν οι εκάστοτε εταιρείες ή οι σύμβουλοι βασιζόμενοι στο προμηθειακό τους καθεστώς. Όσο αναφορά τα συμβόλαια που γράφουν εγγυημένο ποσό στην λήξη με εγγυημένο επιτόκιο είναι υπολογισμένα με τους τωρινούς Πίνακες Θνησιμότητας οπότε το αποτέλεσμα είναι αυτό.

 3. Avatar

  Στο μονο που ειμαι αρνητικος με τα αποταμιευτικα προγράμματα είναι η αγοραστική αξια του χρηματος.

 4. Avatar

  Για να γίνει μια σωστή τοποθέτηση για τη σύνταξη, πρέπει να θυμηθούμε τη συζήτηση για το συνταξιοδοτικό των κοινωνικών ασφαλίσεων. Για να είναι σοβαρή μια προσπάθεια που στόχο έχει τις συντάξεις απαιτείται τριμερής χρηματοδότηση. Θα καταβάλει ο ασφαλισμένος, ο εργοδότης, και η κοινωνία. Παρόλο αυτό οι συντάξεις είναι φτωχές! Πως λοιπόν θα καταφέρει ο ασφαλισμένος να δημιουργήσει κάτι σημαντικό ως σύνταξη, πληρώνοντας μόνο ο ίδιος; Ταυτόχρονα δε να καταβάλει και ασφάλιστρα για την ασφάλιση υγείας; Ας αφήσουμε τις υπερβολές. Ας μιλήσουμε για αποταμιευτικό που μπορεί να μετατρέπεται σε μηνιαία πρόσοδο! Συμπληρωματική της Σύνταξης του κοινωνικού ταμείου.Το σημαντικό της επιλογής αυτής είναι, πως αν δημιουργήσει ένα κεφάλαιο εκατό χιλιάδων έκανε κάτι σημαντικό. Διότι αν ξοδεύει 1000 ΕΥΡΩ το μήνα θα έχει χρήματα για δέκα χρόνια. Αντίστοιχα για μικρότερα ποσά. Ποτέ όμως μόνο του.

 5. Avatar

  Ο κος. Τζώτζος με κάνει για μία ακόμα φορά να πω.
  Ζήτω η ανεξάρτητη διαμεσολάβηση.


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *