Skip to content

Επίκαιρη μελέτη της AON για το περιβάλλον

της Έλενας Ερμείδου

Κατανοώντας τους ανυπόφορους καύσωνες

Ο κίνδυνος των ακραίων φαινομένων ζέστης είναι διττός. Απειλεί τις επιχειρήσεις και τις κοινωνίες. Το 2023, οι υψηλές θερμοκρασίες στον κόσμο έσπασαν ρεκόρ.  Από όλους τους κινδύνους της φύσης , οι καύσωνες αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή στην ανθρώπινη υγεία και τη ζωή. Τους κίνδυνους αυτούς που προέρχονται από την υπερβολική ζέστη  απαιτείται να απαντήσουν οι επιχειρήσεις στο πλαίσιο της ευρύτερης οικονομίας, διατυπώνει σε ανάλυση της η ΑΟΝ. Τομείς αιχμής προσθέτει είναι οι κατασκευές, η γεωργία, η περιουσία.

Τι είναι οι χρόνιοι κίνδυνοι;

Οι χρόνιοι κίνδυνοι οδηγούνται από τις αργά εξελισσόμενες αλλαγές στη θερμοκρασία και τις βροχοπτώσεις — όπως οι καύσωνες, η ξηρασία και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

Τι είναι οι οξείς κίνδυνοι;

Οι οξείς κίνδυνοι, από την άλλη πλευρά, είναι βραχείας δράσης γεγονότα όπως σεισμοί, τυφώνες και ανεμοστρόβιλοι – κίνδυνοι που παραδοσιακά αναλύονται και καλύπτονται από τον ασφαλιστικό κλάδο. Οι κίνδυνοι αυτοί οδηγούν την ανάπτυξη μοντέλων καταστροφών ώστε να μετρώνται.

Γιατί να δράσουμε τώρα;

Από την αυξημένη ζέστη και την ξηρασία μέχρι την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής γίνεται αισθητός σε όλο τον κόσμο από τις κοινότητες, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις. Αν, και οι κίνδυνοι αυτοί ασφαλιστικά καλύπτονται και αποζημιώνονται, το σωρευτικό κόστος των συχνών γεγονότων με την πάροδο του χρόνου μπορεί στην πραγματικότητα να υπερβεί τις προβλέψεις.

Είμαστε στο σημείο μηδέν ;

Καθώς, οι κίνδυνοι αυξάνονται μελέτη της ΑΟΝ με τίτλο Chronic Peril διερευνά την απειλή που θέτουν οι χρόνιοι κίνδυνοι σήμερα και εξετάζει την επίδραση του κλίματος στην επαύριον των επιχειρήσεων, στις κοινωνίες και τις περιουσίες.

Ρεκόρ θερμότητας

Τα ακραία φαινόμενα ζέστης έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ 174 ετών το χρονικό διάστημα μεταξύ  Ιούνιου – Σεπτέμβριου 2023, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών των ΗΠΑ, σε ΗΠΑ, Αφρική, Ευρώπη. Οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στον Βόρειο Ατλαντικό το περασμένο καλοκαίρι σημείωσαν επίσης υψηλά ρεκόρ, αυξάνοντας τις προοπτικές για το ξέσπασμα επικίνδυνων τυφώνων στον Ατλαντικό.

Η αύξηση της  συχνότητας των φαινομένων υπερβολικής ζέστης εξαναγκάζει τις επιχειρήσεις και τις κοινωνίες και τις κυβερνήσεις να κατανοήσουν τον κίνδυνο και τις  διαφορετικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτά τα γεγονότα. Η ΑΟΝ σημειώνει πως σε αντίθεση με τους οξείς κινδύνους, οι επιπτώσεις από χρόνιους κινδύνους, όπως η υπερβολική ζέστη είναι συχνά σωρευτικές και μπορεί να είναι δύσκολο να μετρηθούν. Οι επιπτώσεις αυτές καλούν τους διαχειριστές κινδύνου να υιοθετήσουν νέα εργαλεία μεταφοράς κινδύνων όπως είναι   η παραμετρική ασφάλιση και η είσοδος ευέλικτων κατηγοριών κεφαλαίου.

Οι Επιχειρηματικές και Κοινωνικές Επιπτώσεις της Ανόδου της Θερμοκρασίας

Επιπτώσεις στην υγεία

Οι πιο καταστροφικές επιπτώσεις της υπερβολικής ζέστης είναι στην υγεία και τη ζωή του ανθρώπου, η υπερβολική ζέστη προκαλεί τους περισσότερους θανάτους από καιρικά φαινόμενα. Το 2022 καταγράφηκαν 20.000 περιστατικά θανάτου, οι θάνατοι αυτοί σχετίζονταν με τα υπερβολικά φαινόμενα ζέστης.  Η ζέστη μπορεί να προκαλέσει θάνατο με διάφορους τρόπους, όπως θερμοπληξία, καρδιαγγειακές παθήσεις και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Η υπερβολική ζέστη έχει επίσης σημαντικές έμμεσες επιπτώσεις στην υγεία, καθώς τα κύματα καύσωνα  παγιδεύουν την ατμοσφαιρική ρύπανση κοντά στην επιφάνεια της γης. Οι περιοχές υψηλής δόμησης τείνουν να επιδεινώνουν τις επιπτώσεις της θερμότητας, διότι οι υποδομές συγκρατούν και εκπέμπουν εκ νέου θερμότητα από τον ήλιο, καθιστώντας τις πόλεις πιο ζεστές.

Ποιο είναι το αντίκτυπο για τις επιχειρήσεις;

Από επιχειρηματική σκοπιά, η υπερβολική ζέστη έχει σοβαρές επιπτώσεις, τέτοιες που μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά τις λειτουργίες της επιχείρησης, την παραγωγικότητα και την ευημερία των εργαζομένων. Σε βιομηχανίες, όπως οι κατασκευές και η γεωργία, οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία προκαλούν κόπωση των εργαζομένων, μειώνοντας την παραγωγικότητα της εργασίας.

Η έρευνα της ΑΟΝ  δείχνει ότι οι απώλειες παραγωγικότητας της εργασίας στις ΗΠΑ από τη θερμότητα είναι ήδη περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Οι συσκευές κλιματισμού είναι πολύ δαπανηρές, αλλά και δεν εφαρμόζονται ευρέως σε όλους τους τομείς.  Οι υπερβολικές θερμοκρασίες  ενέχουν κινδύνους  στα στατικά των υποδομών , (κτίρια, δρόμους, σιδηροδρομικά δίκτυα, εγκαταστάσεις παροχής ενέργειας), αλλά και καθυστερήσεις στον εφοδιασμό.

Οι ασφαλιστικές μπορούν να συνεργαστούν με ασφαλισμένους για να μειώσουν την πιθανότητα τα κύματα καύσωνα να οδηγήσουν σε τεράστιες απώλειες, όπως για παράδειγμα με τα νοσοκομεία, τους παιδικούς σταθμούς, κτλ

(Οι ασφαλιστές μπορεί επίσης να θέλουν να αποφύγουν τη συγκέντρωση βιομηχανιών σε περιοχές που είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν μεγάλες απώλειες κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα – αυτό δεν διαφέρει από την αποφυγή της γεωγραφικής συγκέντρωσης για οποιαδήποτε άλλη φυσική καταστροφή)

Ένα καλά μελετημένο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνου προσδιορίζει το πλήρες φάσμα των κινδύνων που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένας οργανισμός και εξετάζει πώς αυτοί οι κίνδυνοι, και οι διαδοχικές τους επιπτώσεις, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους στρατηγικούς στόχους. Αυτό περιλαμβάνει ποσοτικοποίηση του κινδύνου από χρόνιους κινδύνους όπως η υπερβολική ζέστη.

Η Συμβουλευτική ομάδα Κλιματικών Κινδύνων της Aon βοηθά τις επιχειρήσεις να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για τον μετριασμό των κλιματικών κινδύνων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *