Skip to content

Επαγγελματικά Ταμεία: πληγή για το συνταξιοδοτικό η απουσία τους

Ο ενισχυτικός ρόλος που διαδραματίζουν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) στην ανάπτυξη των οικονομιών στις ανεπτυγμένες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Ελβετία, αποτυπώνεται στα σωρευμένα κεφάλαια του ενεργητικού τους τα οποία, εκφρασμένα σε ποσοστά ΑΕΠ, προσεγγίζουν ή υπερβαίνουν ακόμα και κατά 100% το ΑΕΠ των χωρών αυτών.

Στην Ελλάδα, από το 2002 που εισήχθη η σχετική νομοθεσία μέχρι σήμερα, η πορεία του θεσμού της Επαγγελματικής Ασφάλισης παραμένει σε εμβρυακά επίπεδα, με τη διείσδυση των ΤΕΑ να βρίσκεται σε πολύ χαμηλά και με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια μόλις 1,4 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου 2018.

Στο πλαίσιο αυτό, η νεοσύστατη Ένωση Επαγγελματικών Ταμείων (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) φέρνει στο προσκήνιο το θέμα ανάπτυξης του θεσμού, επικαλούμενη πλήθος παραδειγμάτων σχετικά με τη μεγάλη διείσδυση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) διεθνώς, με συνολικά κεφάλαια 43,4 τρισ. δολάρια το 2017 στην Ευρώπη,  με συνολικά 155.441 Επαγγελματικά Ταμεία με κεφάλαια 3,8 τρις. ευρώ το 2016.

Μιλώντας στο Underwriter.gr  ο α’ αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και πρόεδρος του ΤΕΑ Ιντεραμέρικαν, Ευάγγελος Θωμόπουλος, δήλωσε σχετικά:

«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Επαγγελματική Ασφάλιση, ο 2ος Πυλώνας Ασφάλισης, αποτελεί διεθνώς δοκιμασμένη λύση στο πρόβλημα της συνταξιοδοτικής αναπλήρωσης, μέσα από μια κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα συστηματική αποταμίευση»

«Βέβαια, υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα λειτουργίας της επαγγελματικής ασφάλισης ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της κάθε χώρας, όπως το δημογραφικό θέμα, η οικονομία κλπ. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε και στη χώρα μας να προσαρμόσουμε ένα μοντέλο που θα εξυπηρετεί το σκοπό αυτό».

«Χρειάζεται να κινηθούμε γρήγορα, μεθοδικά και όλοι προς την ίδια κατεύθυνση γιατί έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο και κάθε μέρα που περνάει είναι μια χαμένη μέρα στη δημιουργία ενός βιώσιμου συνταξιοδοτικού συστήματος για τις γενιές που έρχονται. Εμείς σαν Ένωση θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επηρεάσουμε θετικά προς αυτή τη κατεύθυνση» όπως κατέληξε ο κ. Ευάγγελος Θωμόπουλος.

Αναφερόμενος πρόσφατα στο υφιστάμενο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο στη χώρα μας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δρ. Χρήστος Νούνης είπε ότι η αρχική νομοθεσία του 2002 παρουσίαζε πολλά κενά. Ωστόσο, η βελτίωση του φορολογικού πλαισίου το 2013 που ισχύει μέχρι σήμερα, προβλέπει αφορολόγητες εισφορές και εφάπαξ παροχές, ενώ οι θεσμικές βελτιώσεις το 2014 και 2015 συνέδραμαν στη λειτουργία των ΤΕΑ καθορίζοντας ένα αυστηρότερο επενδυτικό πλαίσιο λειτουργίας.

Άξονες δράσης…

Προκειμένου να αρθούν τα προβλήματα που αποτελούν ακόμη και σήμερα «τροχοπέδη» στην ανάπτυξη των ΤΕΑ, ο Δρ. Χρήστος Νούνης καταθέτει μια σειρά από προτάσεις βελτίωσης του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου που η Ένωση έχει υποβάλει τόσο στις αρμόδιες εποπτικές υπηρεσίες όσο και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αλλά και στους αρμόδιους επικεφαλής του Τομέα Κοινωνικής Ασφάλισης των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής.

Οι προτάσεις της (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε Συνέντευξη Τύπου.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *