Skip to content

Επανέρχεται η συζήτηση για το ΕΤΑ Διαμεσολάβησης

Εφόσον μειώθηκε το ποσοστό εισφορών που είχε επιβάλλει ο Νόμος Κατρούγκαλου επανέρχεται στο προσκήνιο η σκέψη για ένα Επαγγελματικό Ταμείο Διαμεσολαβούντων.

Η πρόταση που τέθηκε πριν από 2 χρόνια φαίνεται ότι έχει ωριμάσει ενώ πληθαίνουν τα αιτήματα των διαμεσολαβητών για ένα ξεχωριστό από την κοινωνική ασφάλιση, κοινό για όλους Ταμείο, που αρχικά, θα τους εγγυάται ένα εφάπαξ στη συνταξιοδότηση.

Η πρώτη απόπειρα για την υλοποίηση του Ταμείου έμεινε στα χαρτιά γιατί προέκυψε αίφνης η σημαντική αύξηση εισφορών ΕΦΚΑ του νόμου Κατρούγκαλου –τότε εύλογα κρίθηκε ότι και να ιδρύονταν το ΕΤΑ δεν θα είχε ανταπόκριση, γιατί πολύ απλά οι ασφαλιστές δεν θα είχαν διαθέσιμο απόθεμα για άλλο ένα ταμείο!

Τώρα που μειώθηκε το ποσοστό έστω σε ένα βαθμό και προσαρμόστηκαν οι διαμεσολαβητές, η προοπτική επανέρχεται.

Σήμερα φαίνεται ότι και ο χάρτης της διαμεσολάβησης έχει ξεκαθαρίσει (λόγω IDD και λόγω Μητρώου Ασφαλιστών), οι ρυθμίσεις έχουν λύσει τα χέρια όσων χρωστούσαν και πλέον καθίσταται ολοένα και πιο ελκυστικό το ενδεχόμενο δημιουργίας επαγγελματικού ταμείου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εναλλακτική επιλογή που είχαν οι φορείς της Διαμεσολάβησης ήταν να συμμετέχουν στο υπάρχον και επιτυχημένο μέχρι σήμερα ΤΕΑ ΕΑΠΑΕ με προσαρμοσμένες εισφορές που έχουν και οι ασφαλιστικοί υπάλληλοι των εταιρειών.  Η πρόταση αυτή ωστόσο κρίθηκε ιδιαιτέρως πολύπλοκη στην υλοποίησή της και δεν προχώρησε.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *