Επαναπιστοποίηση Διαμεσολαβητών: πρόλογος ή κατακλείδα των αλλαγών;

20 Φεβρουαρίου 2015

Πριν από δύο μήνες περίπου δόθηκε στη δημοσιότητα η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΤτΕ που καθιστά υποχρεωτικό ο Διαμεσολαβητής ανά πενταετία να υφίσταται επαναπιστοποίηση μέσω εξετάσεων, αφού προηγουμένως έχει συγκεντρώσει 75 ώρες εκπαίδευσης.

Οι 75 ώρες εκπαίδευσης συνιστάται να είναι μοιρασμένες σε 3 εκπαιδευτικές ενότητες των 25 ωρών η κάθε μια. Όταν αυτές συμπληρωθούν, ο Διαμεσολαβητής θα πρέπει να περνά και ένα τεστ «κατανόησης» με βάση την εκπαιδευτική ύλη, σε κέντρα πιστοποιημένα από την Τράπεζα.

Αν χωρίσει κανείς τις ώρες ανά 5 έτη, αντιστοιχούν σε 15 ώρες εκπαίδευσης το χρόνο.

Δύσκολο έργο, κυρίως για τους Διαμεσολαβητές που είναι χρόνια στη δουλειά και θα πρέπει τώρα να συνηθίσουν να κάθονται στα...θρανία ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι απόψεις διίστανται για το συγκεκριμένο μέτρο το οποίο πολλοί βλέπουν με καλό μάτι, αλλά πολλοί άλλοι το αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό.

Είναι γνωστό ότι η εργασιακή καθημερινότητα είναι εντατική για τους Διαμεσολαβητές και πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι δεν θα έπρεπε να απαιτείται από αυτούς όλη αυτή η διαδικασία, τη στιγμή μάλιστα που δεν προβλέπεται και για τόσα άλλα επαγγέλματα.

Είναι προφανές ότι όλοι οι άνθρωποι της ασφαλιστικής αγοράς επιθυμούν τη βελτίωση της αξιοπιστίας της ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, αξιοπιστία που σίγουρα περνάει και από το επίπεδο γνώσεων που πρέπει να έχει ο ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής.

Από την άλλη το ερώτημα παραμένει εάν η υποχρέωση επικαιροποίησης γνώσεων μπορεί να έρχεται με μέτρα επιβολής ή σωστότερο είναι να απορρέει ως ανάγκη εξέλιξης μέσα από την ίδια την αγορά, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τους γιατρούς.

Όπως υπάρχει και η άποψη ότι ακόμη δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια τέτοια απόφαση και προτεραιότητα έχει να βελτιωθούν οι δομές της ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης και το επίπεδο της αγοράς εν γένει και στη συνέχεια να θεσπιστεί η ανά πενταετία επανεκπαίδευση & επανεξέταση.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει κατεύθυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση που επιβάλει τη διαρκή επιμόρφωση της Διαμεσολάβησης. Ωστόσο θεωρείται δεδομένο κάθε κράτος της Ε.Ε., ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της τοπικής αγοράς, να έχει περιθώρια προσαρμογής.

Υπό αυτή την έννοια, ίσως προέχει όλοι οι παράγοντες της Αγοράς, Εποπτεία,  Εταιρείες, Διαμεσολάβηση, πιθανώς και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, να πάρουν πρωτοβουλίες και να κάνουν πράξη ενέργειες που να βοηθούν τον έλληνα να αναπτύξει πρώτον, ασφαλιστική συνείδηση και δεύτερον, κριτήρια επιλογής ασφάλισης και Ασφαλιστικού Συμβούλου!

Διότι ακόμη δεν είναι συνείδηση του έλληνα ασφαλισμένου ή υποψήφιου ασφαλισμένου να απαιτεί να του γνωστοποιείται ο αριθμός μητρώου ή η άδεια άσκησης επαγγέλματος του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή.

Μήπως η επαναπιστοποίηση θα έπρεπε να έρθει ως κατακλείδα της αναμόρφωσης, ως επισφράγιση μιας ώριμης πλέον, αγοράς και όχι ως αφετηρία των μεταρρυμίσεων;

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

13 απαντήσεις στο Επαναπιστοποίηση Διαμεσολαβητών: πρόλογος ή κατακλείδα των αλλαγών;

 1. Ο/Η ΧΡΗΣΤΟΣ λέει:

  καλό το παραμύθι αλλά δεν εχει δράκο,γιατί δεν λέτε την αλήθεια οτι κάποιοι πρέπει να βγάλουν λέφτα απο αυτή την υπόθεση γιατι ειναι ανεργοι και ανίκανοι διότι διαφορετικά θα επρεπε κάθε πενταετία να εξετάζονται και οι δικηγόροι,πολ.μηχανικοι,κλπ.
  Μετά όμως απο το κόλπο της αστικής ευθύνης και αφού είμαστε τα μόνα κορόιδα που δεν αντέδρασαν τώρα βρήκαν νέο κόλπο, το κόλπο να δίωξουν οσους δεν ειναι κατω απο ασφ.εταιρεία.
  Εγω λοιπόν θα το δεχτώ αν μου πούνε ποσες εισπραξεις εχουν κάνει καί πόση αποζημείωση εχουν δωσει απο το κόλπο της αστ.ευθύνης ασφαλιστή και γιατι δεν την κάνουν υποχρεωτική και για τα λοιπά επαγγέλματα γιατροι,φαρμακοπιοί,δικηγόροι κλπ

  • Ο/Η Κωστας λέει:

   Σωστος!!!!! Υποχρεωτικη επανεξεταςη και αςτικη ευθυνη και για τα υπολοιπα επαγγελματα η για κανεναν!!!

  • Ο/Η Κος Παύλος λέει:

   Αρκετά σωστός ο Χρήστος .
   Σχετικά με την ΑΕ διαμεσολαβητή είναι απαραίτητη(νομίζω) κάποια ευρώ το χρόνο δεν είναι πολλά.

   Εκεί που πρέπει να εστιάσουμε είναι κάποια άλλα επαγγέλματα που πολύ σωστά αναφέρθηκαν ( γιατροί –που κρέμονται ζωές απο τις γνώσεις τους, λογιστές –που διαχειρίζονται περιουσίες
   δικηγόροι ,μηχανικοί,ειδικά οι πἀσης φὐσεως σύμβουλοι επιχειρήσεων ………..
   Από περίεργο έως άξιο έρευνας ,γιατί μόνο οι διαμεσολαβητές χρειάζονται ΑΕ;;;;
   Οι διαμεσολαβητές της ΑΣΠΙΣ είχαν;;
   μήπως ,όπως γράφει συνάδελφος ωθούν τους ανεξἀρτητους στην έξοδο;;;;;ΕΕΕΕΕΕΕΕΕ
   και γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη απαλλαγή στην ΑΕ;;;;ΕΕΕΕΕΕ
   Αρχίζω και ξεφεύγω, χαίρετε

  • Ο/Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ λέει:

   ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ κ.ΧΡΗΣΤΟ,ΔΕ ΛΕΩ ΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ?ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ?

 2. Ο/Η ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΣ λέει:

  Συμφωνώ με τους κυρίους και το άρθρο…Όμως άλλο επιμόρφωση σε όλες τις χώρες της ΕΕ και άλλο η έμμεση αφαίρεση αδείας αν δεν υπάρξει αυτή η επιμόρφωση και η επιτυχία του τεστ κατανόησης σε όλους τους διαμεσολαβητές………. Αυτό το εξωφρενικό,αυταρχικό και αντισυνταγματικό μέτρο επίσης είναι το μόνο μεταξύ των χωρών της ΕΕ και το έχουν επιβάλλει άγνωστοι άνθρωποι, που υποτίθεται είναι γνώστες των εκπαιδευτικών διαδικασιών με αδιαφάνεια, γιατί δεν γνωρίζουμε ούτε ποιοι είναι ούτε τι περγαμηνές έχουν στην εκπαίδευση. Δεν γνωρίζουμε επίσης τι κάνουν και πως διαχειρίζονται τα παράβολα που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδων ευρώ. Νομίζω ότι ο υπουργός οικονομίας κος Σταθάκης πρέπει να δει σοβαρά το θέμα, γιατί η εκπαίδευση δεν είναι καταστατική δουλειά της ΤτΕ αλλά του ελληνικού κράτους από καταβολής του ελληνικού έθνους και όχι μίας υποτίθεται Ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας με ιδιώτες μετόχους εισηγμένης στο χρηματιστήριο, που ελέγχεται αποκλειστικά απο την ΕΚΤ και αποφασίζει άλλα αντ’ άλλων για την τύχη ενός ολόκληρου κλάδου επαγγελματιών διαμεσολαβητών στην ασφάλιση Το ακούσατε κ πρόεδρε του Επιμελητηρίου καθώς και οι υπόλοιποι απανταχού της Ελλάδας?

  • Ο/Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ λέει:

   … και που είναι παρακαλώ οι σύλογοι; Μήπως κάποιοι κρύβοντε πίσω από αυτούς και στην ουσία είναι αυτοι που βολεύοντε πρώτοι;

  • Ο/Η NIKOLAOS P. TSIVOURAKIS λέει:

   Συμφωνω απολυτα Γιωργο και επισημαινω οτι ειναι μεσα στον πολεμο με τις τραπεζες και αυτο.Ο ευτελισμος εχει φθασει στο αποκορυφωμα.Εκβιαζουν καθε μερα συστηματικα πελατες μας που τους εβαλαν στις ουρες,τους απειλουν οτι αν αλλαξουν το συμβολαιο περιουσιας που ειναι δανειστες θα ανεβασουν τα επιτοκια του δανειου,παραπλανουν με ασχετους και ανεκπαιδευτους υπαλληλους φτωχους ανθρωπους για να αρπαξουν την ασφαλεια του αυτοκινητου τους,στον οτε πανε να πληρωσουν τα ιδια και χειροτερα,στα κτεο ομοιως,σε λιγο θα δουμε και δεν θα πιστευουμε στα ματια μας μεθοδους και πρακτικες και δεν κανουμε ΤΙΠΟΤΑ για ολα αυτα και για τα αλλα που αρχισαν απο τις εταιριες τους …συνεργατες μας.Κανενας απο ολους αυτους δεν ειναι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ !!!! Η δια βιου μαθηση ειναι προτεραιοτητα, καθηκον και υποχρεωση καθε σοβαρου επιχειρηματια.Δεν το συζητω.Ομως αλλο πραγμα το αυτονοητο και αλλο ο αυταρχισμος.Ειναι στο χερι μας να σηκωσουμε αναστημα και ενωμενοι να στειλουμε αυστηρα μυνηματα και συγκεκριμενες προτασεις μεσα απο τα οργανα και οχι μονον… οσο ειναι καιρος !

 3. Ο/Η ΘΩΜΑΣ ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ λέει:

  Εχω δεί κάποια σχόλια συναδέλφων (δεν θυμάμαι τώρα ,αν τα είδα σε αυτό το περιοδικό η αλλού) , ευτυχώς λίγα, που μιλάγανε για ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση και το επικροτούσαν !!! Απορώ, πράγματι , για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται !!
  Συμφωνώ απόλυτα με τους προλαλίσαντες συναδέλφους , και θεωρώ ότι θα πρέπει όλο και περισσότεροι να εκφράσουν δημόσια τη διαφωνία τους με το απαράδεκτο αυτό μέτρο !!
  Και γιά όσους δεν το έχουν συνηδητοποιήσει ακόμη , θυμίζω (πέρα από τα παραπάνω που λένε οι συνάδελφοι) ,σκεφτείτε αγαπητοί, ότι μας ζητάνε να έχουμε και 90% επιτυχία στις εξετάσεις !!!!!!! Αλλιώς χάνουμε την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος !!!!!!!!! Τι περισσότερο θέλουμε για να καταλάβουμε ,αυτό που λέει ο Χρήστος , “να μας κλείσουν” !!!! με κάθε τρόπο !!!
  Αν είχαν ως στόχο μόνο την επιμόρφωση , δεν θα έβγαζαν ένα μέτρο “σκούπα” !!
  Και για να προκαταλάβω αντιρρήσειςη διαφωνίες , δηλώνω ότι είμαι σαφώς υπέρ της εκπαίδευσης και τις γνώσης ! . Προσωπικά δεν “πουλάω” συμβόλαιο, αν δεν έχω πρώτα “ξεκοκκαλίσει” τους όρους του !!

 4. Ο/Η ΕΛΛΗ ΧΟΝΤΟΥ λέει:

  Κάθε νόμισμα έχει δυο πλευρές έτσι και το θέμα της επαναπιστοποίησης. Είμαι υπέρμαχος της δια βίου μάθησης γιατί οι εξελίξεις των αγορών είναι ραγδαίες και πρέπει να υπάρχει εκπαίδευση σε όλα τα επαγγέλματα. Στη χώρα μας δυστυχώς για άλλη μια φορά τα πράγματα γίνονται πρόχειρα και ανεύθυνα χωρίς διαβουλεύσεις ανάμεσα στους φορείς και την ΤτΕ. Δεν είδα πουθενά τα σωματεία ή τα Επιμελητήρια να παίρνουν θέση αντίθετα βλέπω να πολλαπλασιάζονται και να στελεχώνονται διάφοροι φορείς εκπαίδευσης περιμένοντας να βάλλουν το χέρι στο μέλι. Λέω ναι στην εκπαίδευση με αυστηρά πιστοποιημένους εισηγητές και φορείς που θα λειτουργούν σε ένα σωστό πλαίσιο, και όχι στον αυταρχισμό της απόφασης της ΤτΕ.

 5. Ο/Η Ενας παλιός και καλός φίλος λέει:

  “”Το ακούσατε κ πρόεδρε του Επιμελητηρίου καθώς και οι υπόλοιποι απανταχού της Ελλάδας?””
  Γιώργο άσε ήσυχο τον άνθρωπο. Εχει άλλα σοβαρότερα να ασχοληθεί.

 6. Ο/Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ λέει:

  ΕΠΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΝΟΜΑΣΤΕ,ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΟΙΑ ΑΓΟΡΑ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΟΥΜΕ?ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ? ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ?

 7. Είμαι γεννημένος το 1953 και στις ασφάλειες από το 1978, φαντάζεστε τι θα σημαίνει για μένα στα εβδομήντα μου να δίνω εξετάσεις και να απορρίπτομαι; Έχω στρατολογήσει και εκπαιδεύσει εκατοντάδες νέους συμβούλους ασφαλίσεων και τώρα, μάθε πάλι γράμματα.
  Είναι απίθανο αυτό που συμβαίνει με τον κλάδο μας. Είμαστε άραγε οι μόνοι σπουδαίοι και δεν το καταλάβαμε; Τόσα άλλα σημαντικά επαγγέλματα δεν επαναπιστοποιούνται, γιατί άραγε μόνο εμείς;

 8. Ο/Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ λέει:

  Σωστο μετρο…να γινει. Επισης ομως να γινει και για τους γιατρους-δικηγορους-λογιστες-φαρμακοποιους κτλ κτλ κτλ… Ισως και ο μαναβης και ο μπακαλης της γειτονιας να πρεπει να δινει μαθηματα καθε 5ετια για να εχει την δουλεια του.. Επισης και οι πολιτικοι μας..χρονια και χρονια στις θεσεις τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
"Ζήσε μια ζωή με νόημα και σκοπό"

Από τον Κλέαρχο Πεφάνιο* Στο Συνέδριο Lamp της Gama το 2008, στο San Fransisco , παρακολουθώντας την ομιλία του τότε...

Close