Skip to content

Ανθεκτικότητα για τις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης

Η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολλαπλώς βοηθητική για τις ασφαλιστικές εταιρείες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Οι μετοχές των μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία καταγράφουν την επομένη της συμφωνίας τη μεγαλύτερη άνοδο από την έναρξη της κρίσης. Η άνοδος των μετοχών των μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών αντανακλά ουσιαστικά την κάλυψη των προβλημάτων από τις επενδύσεις τους, την κάλυψη μεγάλου μέρους των αποζημιώσεων που ενδεχομένως θα κληθούν να πληρώσουν αλλά, και κυρίως, την επιστροφή των εργασιών τους σε επίπεδα προ Covid-19.

Το σημαντικότερο για τις ασφαλιστικές στην Ε.Ε είναι ότι διαμορφώνονται συνθήκες επιχειρηματικής αντοχής (business resilience) κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, έχουν ανακάμψει οι επενδύσεις τους σε μετοχές, ομόλογα και ακίνητα ενώ (σε ό,τι αφορά τις επιχειρηματικές ασφαλίσεις), τα έσοδα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν προς στήριξη των υποδομών και χρηματοοικονομικής ενίσχυσης. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις – πελάτες των ασφαλιστικών θα μπορούν να δραστηριοποιούνται σε ένα περιβάλλον με μικρότερους κινδύνους και μεγαλύτερη αποδοτικότητα και θα συνεχίσουν να πληρώνουν ασφάλιστρα.

Ανακάμπτουν και οι επενδύσεις τους

Οι συνολικές επενδύσεις των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών μελών της Insurance Europe, ξεπερνούν τα 10 τρις ευρώ (αρχές 2020) και μέσω της χρηματιστηριακής κρίσης και της πορείας των ομολόγων είχαν περιοριστεί στα 8 τρις ευρώ σε τρέχουσες αξίες στις αρχές Μαΐου. Η ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών (μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα) επανέφεραν τα χαρτοφυλάκια επενδύσεων κοντά στα προηγούμενα επίπεδα.

Θυγατρικές ξένων ασφαλιστικών στην Ελλάδα

Για τις θυγατρικές των πολυεθνικών ασφαλιστικών στην Ελλάδα, η επίτευξη της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης θα ανοίξει τον δρόμο για την επιβράβευσή τους από τους μητρικούς ομίλους ως οι πλέον ανθεκτικές ασφαλιστικές τους στην Ευρώπη. Αυτό το γράφουμε γιατί γνωρίζουμε ότι μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και μετά από το πρώτο κύμα της πανδημίας, τα στελέχη των πολυεθνικών στην Ελλάδα είχαν βρεθεί κάτω από μεγάλο έλεγχο και για κάποιες εταιρείες είχαν ακουστεί στην ασφαλιστική αγορά φόβοι για το ενδεχόμενο εξόδου από την Ελλάδα.

Γιατί δέχονται συγχαρητήρια οι θυγατρικές των ξένων πολυεθνικών στην Ελλάδα

Ικανοποιημένοι φαίνονται οι μέτοχοι των ξένων πολυεθνικών από τις θυγατρικές τους στην Ελλάδα. Παρότι, η παρουσία των ασφαλιστικών στη χώρα μας αποτελεί συνήθως ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό (δεν ξεπερνά το 1%) ως προς τη συνολική παραγωγή των πολυεθνικών ασφαλιστικών ομίλων, εκτιμούν ιδιαίτερα ότι οι εταιρείες τα έχουν καταφέρει εξαιρετικά εν μέσω δεκαετούς οικονομικής κρίσης και μετά, εν μέσω της πανδημίας του Covid-19.

Τα αποτελέσματα των θυγατρικών των ξένων πολυεθνικών στην Ελλάδα, μαθαίνουμε ότι είναι εξαιρετικά και σε κάποιους κλάδους είναι καλύτερα από αυτά της προηγούμενης χρονιάς.

Ενδεικτικά, η AXA και η Groupama έχουν πολύ καλή πορεία μετά το Μάιο και φαίνεται ότι έχουν καλύψει όποιες απώλειες είχαν στο lockdown, το οποίο είχε διακόψει ένα εξαιρετικό α’ δίμηνο.

Η Generali και αυτή θα καταγράψει αύξηση παραγωγής στο α’ εξάμηνο 2020 καλύπτοντας τις όποιες υποχωρήσεις παραγωγής είχε στο διάστημα (Μαρτίου – Μαΐου). Ικανοποιητικά ως προς το business plan κινήθηκε και η Ergo (πάντα στο πρώτο εξάμηνο 2020) με σημαντική αύξηση παραγωγής από το bancassurance.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *