Skip to content

Ευρωπαϊκή Πίστη: Ανεξάρτητη, Κερδοφόρα και Αισιόδοξη


Με δυνατό back office και “νοικοκυρεμένα” τα οικονομικά της, η Ευρωπαϊκή Πίστη ατενίζει το μέλλον με σιγουριά και βάζει στόχο να διπλασιάσει την παραγωγή της 

Σημαντική αύξηση + 28% στα κέρδη προ φόρων και +3% στην συνολική παραγωγή (172,2 εκ. ευρώ) κατέγραψε το 2016 η Ευρωπαϊκή Πίστη που κλείνει φέτος 40 χρόνια ζωής.

Γράφει: Χρ. Μωράκη

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πίστης, Χρήστος Γεωργακόπουλος
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πίστης, Χρήστος Γεωργακόπουλος

Η αύξηση των κερδών οφείλεται κατά κύριο λόγο στις επιτυχημένες επενδυτικές επιλογές της εταιρείας, όπως άλλωστε παραδέχτηκε και ο Γενικός Διευθυντής Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών και μέλος Δ.Σ. Στέφανος Βερζοβίτης στην προχθεσινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους, επ’ αφορμή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.

Tα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 21 εκ ευρώ εκ των οποίων τα έσοδα απο επενδύσεις είναι τα 5,5 εκ ευρώ –το μεγαλύτερο μέρος αυτών ωστόσο απορροφήθηκε από τις απαιτούμενες εγγυήσεις επιτοκίων.

Η αγορά παρουσιάζει μια ιδιορρυθμία, τόνισε ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Χαρτοφυλακίου Νίκος Χαλκιόπουλος, τους ρυθμούς της επιβάλουν τα μεγάλα εφάπαξ ασφάλιστρα ( Συμβόλαια εφάπαξ καταβολής: αυτά κάνουν τα νούμερα) τα οποία η κοινωνία επιλέγει λόγω της κατάστασης της οικονομίας, ωστόσο αυτό δεν αφορά την Ευρ.Π. η οποία δραστηριοποιείται σε μικρούς κινδύνους.

Στα επτά χρόνια της κρίσης η εταιρεία σημείωση αύξηση παραγωγής 53% και διπλασίασε το μερίδιο αγοράς της. Δραστηριοποιείται σε όλους τους κλάδους, με δίκτυο 5000 περίπου συνεργατών και περί τα 590.000 ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Η Ευρωπαϊκή Πίστη είναι η μόνη ασφαλιστική εταιρεία που είναι εισηγμένη στο ΧΑ (και σκοπεύει να παραμείνει, παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις και κόστη, ακόμη και αν φύγουν όλες οι υπόλοιπες, όπως δήλωσε ο Διευθύνων Χρ. Γεωργακόπουλος).

Ακόμη, όπως επανέλαβαν αρκετές φορές τα στελέχη της Διοίκησης που παρευρέθηκαν στην συνέντευξη είναι η μόνη αμιγώς ελληνική Ανώνυμη Εταιρεία, «απεξαρτημένη» από πρόσωπα και όχι «οικογενειακή» όπως οι περισσότερες. Πράγματι η μετοχική σύνθεση της εταιρείας δείχνει ότι το 57,7% αυτής ανήκει σε εργαζόμενους & συνεργάτες, το 9,5% σε θεσμικούς επενδυτές, λοιποί μέτοχοι 17,7% ενώ πέρυσι ανακοινώθηκε η συμμετοχή της EBRD κατά 15%.

Η τελευταία αποτελεί διεθνές επενδυτικό fund με μέλη 65 διαφορετικά κράτη, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (διαβάστε σχετικό άρθρο),  η οποία αγόρασε το ποσοστό της Τραπέζης Πειραιώς.

35363262362[box]Ευρωπαϊκή Πίστη 2016:

Συνολική παραγωγή 172,2 εκ ευρώ (+3%)

Κέρδη προ φόρων 21 εκ. ευρώ ( + 28%)

Καθαρά κέρδη 14,7 εκ ευρώ  (+31,3%)

Καθαρά έσοδα επενδύσεων (+83,8%)

Συνολικές αποζημιώσεις 74,1 εκ ευρώ

Καθαρή θέση (έσοδα μείον υποχρεώσεις) 96,2 εκ ευρώ (+18,6%)

Ενεργητικό 386,6 εκ ευρώ (+8,9%)

Ίδια Κεφάλαια 96,2 χιλ ευρώ (+18,6%)[/box]

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συμβόλαια αυτοκινήτου αυξήθηκαν σε όγκο από 394.000 το 2015 σε 482.000 το 2016 . Παρότι η
αύξηση είναι σημαντική, τα συνολικάpin1-(1)

εγγεγραμμένα ασφάλιστρα παρέμειναν όπως φαίνεται στον πίνακα,
σταθερά λόγω της τιμολογιακής πολιτικής της Untitledεταιρείας. Σε σχετική ερώτηση ο Νίκος Χαλκιόπουλος απάντησε ότι η Ευρωπαϊκή Πίστη  τιμολογεί βάση αποτελεσμάτων και το 2016 αυτό της έδωσε την ευκαιρία να είναι περισσότερο επιθετική στην τιμολόγησή της. Στόχος είναι τώρα η
σταθεροποίηση των ασφαλίστρων και οι ελεγχόμενες αυξήσεις, σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως για παράδειγμα λόγω ΦΠΑ στον κλάδο αστικής ευθύνης. Εδώ η εταιρεία έχει προβεί σε συγκεκριμένες κινήσεις χωρίς να θίγει ιδιαίτερα το συγκεκριμένο ασφάλιστρο το οποίο άλλωστε δίνει την κερδοφορία και στην ίδια όπως και σε άλλες εταιρείες στην αγορά, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.

Στόχος 2017: + 3.8%

Το πρώτο φετινό τρίμηνο τρέχει με αύξηση παραγωγής + 8,1%, περίπου μιάμιση μονάδα πάνω από τον προϋπολογισμό.

Ο  ετήσιος στόχος αύξησης παραγωγής + 3,8% είναι μέρος πενταετούς επιχειρηματικού σχεδίου, «πάρα πολύ συντηρητικού» ως προς την παραγωγή και την κερδοφορία και η εταιρεία πιστεύει ότι θα τον υπερκαλύψει.

Κατά τα άλλα στόχος είναι να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και η κερδοφορία αλλά και ο συντελεστής ζημιών, ενώ να μειωθούν οριακά (0,50%) τα γενικά έξοδα και το κόστος πρόσκτησης. Η εταιρεία προσβλέπει σε αύξηση εσόδων από επενδύσεις κατά 10% αν και το πρώτο τρίμηνο του έτους δεν ξεκίνησε όπως το περίμενε μιας και η πολιτική αστάθεια στη Ευρώπη (Brexit, εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία) διαταράσσουν και το επενδυτικό κλίμα.

Ως προς την επεκτατική στρατηγική η ΕΠ δεν ενδιαφέρεται για απορρόφηση εταιρειών αλλά περισσότερο για πρόσκτηση παραγωγικών χαρτοφυλακίων μέσω δικτύων, εφόσον σε αυτά επικεντρώνει την δραστηριότητά της, είπε ο Χρήστος Γεωργακόπουλος.

Κατά τα άλλα θα συνεχιστεί η ανάπτυξη των υποδομών για την εφαρμογή του Solvency II, για την ανάπτυξη νέων μηχανογραφικών και διαδικτυακών εφαρμογών, την εκπαίδευση και το personal coaching.

Στόχος τέλος, είναι να αυξηθεί το cross selling η χρήση του «Ασφαλιστικού Γονέα».

big-numbers

 

Μελλοντικός Στόχος: Διπλάσια παραγωγή σε ορίζοντα τετραετίας

Εδώ και ένα περίπου μήνα έχει αποφασιστεί η επανίδρυση της εταιρείας, αποκάλυψε ο κ. Χαλκιόπουλος, η οποία κλείνει φέτος 40 χρόνια λειτουργίας. Με συγκεκριμένο πλάνο επικοινωνίας προς το κοινό, με συγκεκριμένα προϊόντα σε συγκεκριμένους κλάδους, στοχεύει σε περίπου 4 χρόνια να διπλασιάσει την παραγωγή της.

Πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο που όμως η εταιρεία πιστεύει ότι είναι εφικτό χάρη στην τεχνογνωσία, την οργάνωση, το δίκτυό της αλλά και την χρονική συγκυρία.  Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στην συνέντευξη η Ευρωπαϊκή Πίστη είναι η 2η μεγαλύτερη εταιρεία σε στόλο αυτοκινήτων, 4η στους Γενικούς Κλάδους και 6η στο σύνολο των ασφαλίστρων.

Υγεία και Σύνταξη: «Είμαστε δυνατοί»

 Δυνατή αλλά προσεκτική είναι στον κλάδο Υγείας η εταιρεία σύμφωνα, με ασφάλιστρα και προϊόντα ιδιαιτέρως ανταγωνιστικά. Η Ελλάδα είναι χώρα που είχε πάντα τα καλύτερα προϊόντα υγείας, σύμφωνα με τον κ. Χαλκιόπουλο, απλώς οι Έλληνες μέχρι σήμερα ή δεν τον εκτιμούσαν ή δεν το έβλεπαν γιατί το κράτος τους έδινε πολλά. Τώρα για πρώτη φορά δίνεται στον κλάδο η ευκαιρία να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και να αποδείξει την αξία του. Όταν η αξιολόγηση επιτέλους ολοκληρωθεί, την ασφαλιστική αγορά περιμένουν πολύ καλές μέρες. Ο κόσμος που μοιραία θα στραφεί στην ιδιωτική ασφάλιση θα βρει προϊόντα πραγματικά πολύ ανταγωνιστικά, είπε.

 Η Ευρωπαϊκή Πίστη διατηρεί και ισόβια προγράμματα (από τις λίγες πλέον εταιρείες) και αισθάνεται περήφανη για αυτό μιας και, όπως αναφέρθηκε,  το Solvency II δεν αγαπά τέτοιου είδους «μακροχρόνιες σχέσεις, προτιμά τις εφήμερες» δηλαδή τα ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια – οι εγγυήσεις κοστίζουν πολύ ακριβά στις εταιρείες, τονίστηκε και έτσι πολλές είναι αυτές που επέλεξαν να αποσύρουν από την αγορά προϊόντα που ήταν πολύ δυνατά, αλλά πολύ ακριβά για να διατηρηθούν.

Το στοίχημα τώρα είναι να βρεθεί η «χρυσή τομή» σύμφωνα με τον Ν. Χαλκιόπουλο, δηλαδή λογικό προϊόν και δυνατή εταιρεία και όχι δυνατό προϊόν και αδύνατη εταιρεία, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση η υγεία έχει πληγεί από την υπερφορολόγηση, υπογραμμίστηκε, αναφορικά με τις αυξήσεις ΦΠΑ στα νοσήλεια οι οποίες εκτίναξαν κατά περίπου 10 μονάδες το loss ratio του κλάδου. Ο κλάδος χρειάζεται στήριξη και από πλευράς ασφαλίστρων και από πλευράς κεφαλαίων από τις εταιρείες. Για την Ευρωπαϊκή Πίστη το επιπλέον κόστος από τα τελευταία φορολογικά μέτρα ισούται με ένα εκατομμύριο ευρώ (!) το μήνα, όπως αποκαλύφθηκε στην συνέντευξη.

Στις συντάξεις η Ευρ.Π. προσφέρει προγράμματα εφάπαξ καταβολής και ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας ενώ στις ασφαλίσεις υγείας δεν πληρώνει μόνο νοσήλεια αλλά και απώλεια εισοδήματος. Βεβαίως το εγγυημένο επιτόκιο στα αποταμιευτικά συμβόλαια που αναγκαστικά παραμένει στο 1,5% (2% στα εφάπαξ καταβολής) δεν είναι αυτό που θα καθορίσει την επιλογή του πελάτη αλλά η ποιότητα του προϊόντος στο σύνολό του, όπως τόνισε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Οι θυγατρικές

H Alter Ego Facilities Management A.E. είχε κύκλο εργασιών 9 εκ ευρώ το 2016 και κέρδη προ φόρων 133.000 ευρώ. Στις συνεργασίες της περασμένης χρονιάς περιλαμβάνονται η συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με την Fraport και με την Partner Hotel (εξειδικευμένο σέρβις σε ξενοδοχεία)

Η Ευρωπαϊκή Πίστη Asset Management ΑΕΔΑΚ  είχε κύκλο εργασιών 982.000 ευρώ  και 173.000 ευρώ κέρδη προ φόρων. Η εταιρεία διαχειρίζεται κεφάλαια 368 εκ ευρώ. Πέρυσι δύο μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια κέρδισαν την πρώτη θέση στην κατηγορία μετοχικών Α/Κ και μικτών Α/Κ.

Συνολικό απασχολούμενο προσωπικό:  1035  άτομα

Σύνολο Συνεργατών: 5300

Σύνολο καταστημάτων: 100

(Κεντρική φωτό: Διακρίνονται από αριστερά, ο Γενικός Διευθυντής Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών και μέλος Δ.Σ. Στέφανος Βερζοβίτης, ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Χαρτοφυλακίου Νίκος Χαλκιόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος Χρήστος Γεωργακόπουλος)

1 Comment

  1. Avatar

    Εύγε την ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ μία ελληνική εταιρία !! Να είναι τόσο καλά οργανωμένη και προγραμματισμένη . Τέτοιες εταιρίες θέλουμε σε όλους τους κλάδους να μπορούν να παίξουν σημαντικό ρολό στην αγορά.


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *