Skip to content

Ευρωπαϊκή Πίστη: Αύξηση κερδοφορίας παρά την κρίση πανδημίας

Τα αποτελέσματα του οικονομικού έτους 2020 παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Πίστης. Οι επιδόσεις της εταιρείας είχαν θετικό πρόσημο σε όλους τους βασικούς δείκτες ενώ εκφράστηκε η πεποίθηση ότι αποτελούν πρόκριμα για καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.

Του Χρήστου Γαβαλά

Ο αντιπρόεδρος του ΔΣ και Γενικός Διευθυντής Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Πίστης, κ. Στέφανος Βερζοβίτης

Πιο συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΔΣ και Γενικός Διευθυντής Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, κ. Στέφανος Βερζοβίτης, το 2020, ο Όμιλος σημείωσε αύξηση 10,6% στα κέρδη προ φόρων (24,8 εκ. ευρώ από 22,4 εκ. ευρώ το 2019), έχοντας επιδείξει αύξηση των συνολικών εσόδων κατά 5,1%, στα 236,8 εκ. ευρώ αλλά και αύξηση των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων και συναφών εσόδων κατά 5,1%, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 223,3 εκ. ευρώ από 212,4 εκ. ευρώ το 2019, με τον κλάδο Ζωής να σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση (13,5%).

Αξίζει να αναφερθεί ότι και οι τρεις ασφαλιστικοί κλάδοι -όπως επισημάνθηκε- συνέχισαν την αναπτυξιακή τους πορεία για το έτος 2020.

Παράλληλα, επετεύχθη άνοδος του συνολικού Ενεργητικού της εταιρείας κατά 5,6% στα 511,9 εκ. ευρώ, έναντι 484,6 εκ. ευρώ της χρήσης 2019 αλλά και σημαντική ισχυροποίηση των Ιδίων Κεφαλαίων κατά 8,7% στα 153,6 εκ. ευρώ, έναντι 141,2 εκ. ευρώ την 31/12/2019.

Χρ. Γεωργακόπουλος σε underwriter.gr: Πιο ευαισθητοποιημένη πλέον η κοινή γνώμη στην ιδέα της ασφάλισης

Σχολιάζοντας από τη μεριά του τα αποτελέσματα της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Χρ. Γεωργακόπουλος επισήμανε ότι πρόκειται για τις καλύτερες επιδόσεις «από ιδρύσεώς της», κάτι που όπως τόνισε «έχει ειδικό βάρος δεδομένων των συνθηκών». Πιο συγκεκριμένα, πρόσθεσε, η περίοδος της πανδημίας καθιστά την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Πίστης τέτοια ώστε να «νιώθουμε υπερήφανοι» ενώ συμπλήρωσε ότι αυτά τα αποτελέσματα αποτελούν και πρόκριμα για καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πίστης, κ. Χρ. Γεωργακόπουλος

Ο κ. Γεωργακόπουλος στάθηκε στην σημασία της κατανόησης από τη μεριά του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Πίστης του ότι γεγονότος ότι «συνθήκες κορωνοϊού υπήρχαν πάντα στην παγκόσμια ιστορία» αλλά και της απόφασής τους να μην τις επικαλεστούν για να μειώσουν προσχηματικά την παραγωγικότητά τους.

«Συστρατευθήκαμε στην κατηγορία των ανθρώπων που θα δουλέψουν γιατί κατανοήσαμε ότι εμπόδια υπάρχουν πάντα και υποσχεθήκαμε ότι θα νικήσουμε τις προσωπικές μας αδυναμίες, τα εμπόδια που κουβαλάμε όλοι μέσα μας», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς από το underwriter.gr σχετικά με το πώς η πανδημία επέδρασε στην διαμόρφωση ασφαλιστικής συνείδησης, μέσα σε περιβάλλον αβεβαιότητας, ο κ. Γεωργακόπουλος είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αντίληψη του κόσμου ότι «το κακό συναπάντημα δεν θα συμβεί σε αυτόν», γι’ αυτό και η διοίκηση της εταιρείας έδωσε κατευθυντήριες γραμμές για στροφή των διαμεσολαβητών στο κλείσιμο μικρών δουλειών αντί για μεγάλες, γιατί όπως είπε «ο κόσμος αυτός έχει μεγαλύτερη ανάγκη». Εκτίμησε ότι ο κορωνοϊός έχει καταστήσει πλέον την κοινή γνώμη «ευάγωγη στην ιδέα της ασφάλισης».

Αναφορικά με τον αφελληνισμό της ασφάλισης και την πιθανότητα να εξαγοραστεί η Ευρωπαϊκή Πίστη, ο κ. Γεωργακόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν συζητήσεις εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα μια τέτοια προοπτική θα «βελτίωνε τη θέση ασφαλισμένων, εργαζομένων και μετόχων συν τους επενδυτές καθώς είμαστε εταιρεία εισηγμένη, και όχι μιας μόνο κατηγορίας».

Ενώ σχετικά με το εάν θα εξεταζόταν η πιθανότητα επέκτασης σε κανάλια direct πώλησης ασφαλειών αυτοκινήτων, δεδομένου του ανταγωνισμού που εντείνεται στον εν λόγω κλάδο, ο διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πίστης ξεκαθάρισε ότι η ανάπτυξη της εταιρείας «στηρίζεται στον άνθρωπο και στον διαμεσολαβούντα» κάνοντας και ένα εύσχημο λογοπαίγνιο: «H online ασφάλιση μπορεί να αντικαταστήσει τον σύμβουλο, όπως μπορεί ο λοστός να αντικαταστήσει το χέρι μας». Διευκρίνισε μάλιστα ότι ακόμα και αν έρθουν πελάτες να κάνουν την αίτησή τους για ασφάλιση μέσω Ίντερνετ, «θα τους δοθεί ένας σύμβουλος».

Ν. Χαλκιόπουλος: Λογικές αυξήσεις στα αυτοκίνητο μετά το lockdown, σταθερά ασφάλιστρα στην υγεία αν εκλείψουν τα φορολογικά βάρη

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Πίστης, Νίκος Χαλκιόπουλος

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΔΣ, Νίκος Χαλκιόπουλος αναφερόμενος σε πιθανά προϊόντα στα οποία θα μπορούσε να εστιάσει η εταιρεία την επαύριο της πανδημίας, τόνισε ότι ο κορωνοϊός «μας έκανε σοφότερους» και ότι «αντιδράσαμε στο νέο περιβάλλον, προσαρμόζοντας το σέρβις προς το δίκτυο και τους πελάτες μας». Μίλησε ειδικότερα για παροχή μεγάλων μηχανογραφικών εφαρμογών στο δίκτυο με αποτέλεσμα την επίτευξη του στόχου για αύξηση 5,1% στα ασφάλιστρα και πρόσθεσε ότι σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η ανακοίνωση ότι καλύπτεται οτιδήποτε σχετίζεται με την πανδημία αλλά και το περιθώριο 30 ημερών για την καταβολή ασφαλίστρων.

Σε σχέση με το που προβλέπει η εταιρεία ότι θα κυμανθούν τα ασφάλιστρα το 2021, ο κ. Χαλκιόπουλος  είπε ότι για το αυτοκίνητο το θετικό ήταν το lockdown που αντιστάθμισε την απώλεια στο ασφάλιστρο αλλά για την επόμενη μέρα της πανδημίας σημείωσε ότι αυτό που απαιτείται είναι «επάρκεια ασφαλίστρου καθώς δεν θα πουλήσουμε προϊόν που από την αρχή του γεννάει ζημιές». «Θα πράξουμε ανάλογα με την κυκλοφορία και τις κανονιστικές ρυθμίσεις για το 2021», είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι σε περίοδο lockdown δεν υπάρχει καμία σκέψη για αύξηση της τιμής του ασφαλίστρου.

Αναφορικά με τον κλάδο Υγείας, εξέφρασε την γνώμη ότι τα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Πίστης είναι «ιδιαιτέρως ανταγωνιστικά και πάμφθηνα» και πως θα χρειαστεί αναπροσαρμογή «ανάλογα με την εξέλιξη της νοσηρότητας και με άλλα οικονομικά στοιχεία». Στάθηκε ωστόσο στη σημασία των κυβερνητικών παρεμβάσεων καθώς όπως είπε «είναι καιρός να μην υπάρχει το ΦΠΑ στις αποζημιώσεις υγείας καθώς η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό» ενώ πρόσθεσε ότι «χωρίς αυτό δεν θα χρειαστούν αυξήσεις ασφαλίστρου».

Συμπερασματικά προέβλεψε ότι χωρίς φορολογικά βάρη στην Υγεία θα επέλθουν σταθερά και ανταγωνιστικά ασφάλιστρα και λογικές αυξήσεις στα αυτοκίνητα εφόσον αρθεί το lockdown.

Ο κ. Χαλκιόπουλος μίλησε και για τις εκτιμήσεις του για τις ασφαλίσεις στον κλάδο του τουρισμού, σημειώνοντας πως όντως δέχθηκε η εταιρεία πλήγμα στα έσοδα από επιχειρήσεις που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον τουρισμό. Ωστόσο, μετέφερε την πεποίθησή του ότι εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά με την επανεκκίνηση του κλάδου από τα μέσα Μαΐου, τότε αυτό θα συμβάλλει καθοριστικά ούτως ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για αύξηση 7,1% σε σχέση με την περυσινή χρονιά, με καθαρά ασφάλιστρα της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ. «Στα 200 χρόνια της Ελλάδας δηλαδή, θα κάνουμε και εμείς τη δική μας ασφαλιστική επανάσταση», σημείωσε.

Ερωτηθείς, τέλος, για το εάν η εταιρεία είναι έτοιμη να αντιδράσει σε μια ενδεχόμενη νέα χρηματοοικονομική κρίση, ο πρόεδρος του ΔΣ είπε πως έχουν εκπονηθεί πολλά σενάρια και πως είναι πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο το οποίο θα επέφερε καθίζηση στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι θα επηρέαζε ελάχιστα τα ίδια κεφάλαιά της που είναι ιδιαιτέρως θετικά ενώ δεδομένης της εκτίμησης ότι οι τράπεζες δεν θα διέτρεχαν μεγάλο κίνδυνο αλλά και της μεγάλης διασποράς του επενδυτικού της χαρτοφυλακίου, επισήμανε ο κ. Χαλκιόπουλος ότι δεν θα έβρισκε ένα τέτοιο σενάριο απροετοίμαστη την Ευρωπαϊκή Πίστη.

Στη Συνέντευξη Τύπου η Διοίκηση, εκτός από τα αποτελέσματα του Ομίλου για το 2020, ενημέρωσε και για την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Ευρωπαϊκή Πίστη Α.Ε.Γ.Α. στις 27/04/2021 τη διανομή μερίσματος, το οποίο μετά και την αφαίρεση των Ιδίων Μετοχών που κατέχει η Εταιρία διαμορφώνεται σε 0,30 ευρώ ανά μετοχή.

Μερίδιο αγοράς 5,7%

Ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών Στ. Βερζοβίτης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην επίτευξη περαιτέρω ισχυροποίησης του Δείκτη Φερεγγυότητας (SCR) κατά 10,6 ποσοστιαίες μονάδες σε 174,6%, κάτι που όπως είπε θωράκισε ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία της εταιρείας, εξασφαλίζοντας τα δικαιώματα του μισού περίπου εκατομμυρίου ασφαλισμένων της.

Επιπρόσθετα, έγινε εκτενής αναφοράς στην αύξηση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της Ευρωπαϊκής Πίστης στα 412,5 εκ. ευρώ, έναντι 382,1 εκ. ευρώ στα τέλη του 2019 ενώ καταγράφτηκε και αύξηση των ασφαλιστικών προβλέψεων κατά 3,4% στα 312,9 εκ. ευρώ, έναντι 302,6 εκ. ευρώ της προηγουμένης χρήσης.

Υπό το φως αυτών των αποτελεσμάτων, ο όμιλος εκτιμάται ότι -με βάση τα συνολικά ασφάλιστρα- κατέχει μερίδιο ασφαλιστικής αγοράς 5,7%, το οποίο έχει διπλασιαστεί τα δέκα τελευταία έτη, ενώ παρουσιάζει υψηλή ρευστότητα, γεγονός που του επιτρέπει να έχει μηδενικό δανεισμό, σημαντικά ελεύθερα αποθεματικά και να καταβάλλει άμεσα τις υποχρεώσεις προς τους ασφαλισμένους και δικαιούχους τρίτους.

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία εν γένει, ο κ. Βερζοβίτης επικαλέστηκε τις ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ελλάδας για το 2021 δηλώνοντας αισιόδοξος ότι το τρέχον έτος θα είναι έτος ανάκαμψης αλλά εκτίμησε ότι «πιο δυναμική θα είναι η ανάκαμψη από το 2022» και πως «κάτω από αυτό το πρίσμα ετοιμάζουμε το δίκτυό μας και τα προϊόντα μας ώστε να εκμεταλλευτούμε το boom που θα έρθει μετά την οικονομική ανάκαμψη».

Ενώ σκιαγραφώντας την επόμενη μέρα -κατόπιν σχετικής ερώτησης- και τις επενδυτικές επιλογές σε σχέση με την πιθανότητα ανόδου του πληθωρισμού, ο κ. Βερζοβίτης εξήγησε ότι το πρώτο πράγμα που έχει να αντιμετωπίσει η διοίκηση αυτή την ώρα είναι τα αρνητικά επιτόκια, σημειώνοντας ότι «κάποια στιγμή τα επιτόκια θα γυρίσουν θετικά λόγω αυξημένης ζήτησης που θα επηρεάσει τον πληθωρισμό». H Ευρωπαϊκή Πίστη, δήλωσε, θα το αντιμετωπίσει αυτό το ενδεχόμενο «με τη διάρκεια των επενδύσεών της, τα οποία φροντίζει να έχουν short duration καθώς και να έχει πολύ μετρητό σε σχέση με το παρελθόν, ώστε με το που  τα επιτόκια αυξηθούν να μπορεί να αντιδράσει».

Ενώ ειδικότερα για το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας και ερωτηθείς για την θυγατρική της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μετέφερε την απόφαση της διοίκησης για περαιτέρω ανάπτυξη, ως απόρροια της πεποίθησης ότι οι ΑΠΕ «είναι επενδύσεις μακροχρόνιες και επομένως ταιριάζουν γάντι στις ασφαλιστικές εταιρείας, καθώς έχουν και σταθερές χρηματοροές και μπορούν να προβλεφθούν».

Μάλιστα, κληθείς να σχολιάσει την πρόβλεψη για έσοδα από επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 7 εκατομμύρια ευρώ, ο κ. Βερζοβίτης εξήγησε ότι το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας κάθε χρόνο αυξάνεται και συνεπώς «το pool για να δημιουργηθεί αξία μεγαλώνει, βάζουμε καινούργια στοιχεία και μεταφερόμαστε από κρατικά ομόλογα σε άλλες μορφές επενδύσεων».

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *