Skip to content

Ε. Παπασπυροπούλου: Η ασφαλιστική αγορά σύμμαχος για εργοδότες και εργαζόμενους

Άρθρο της Ελίνας Παπασπυροπούλου, Γενικής Διευθύντριας της ΕΑΕΕ*

Μιλώντας για Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ) αναφερόμαστε στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και υγείας στο εργασιακό περιβάλλον από κινδύνους για την πρόκληση εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.

Το  ήδη αυστηρό νομικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο διαρκώς αυστηροποιείται και οι εργοδότες οφείλουμε να είμαστε ενήμεροι και να τηρούμε την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία για την υγεία και την ασφάλεια στο χώρο εργασίας. 

Πιστεύω, ωστόσο, ότι η μέριμνα για την προστασία των εργαζομένων, γίνεται ουσιαστική και αποτελεσματική όταν δεν εξαντλείται στη συμμόρφωση προς κανονιστικές και τυπικές υποχρεώσεις, αλλά όταν πραγματικά αποτελεί προτεραιότητα για τον εργοδότη. Και αυτό γιατί οι άνθρωποί μας, οι συνεργάτες μας, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο επιβίωσης και ανάπτυξης της επιχείρησης.

Ο ασφαλιστικός κλάδος είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε ό,τι αφορά στην προστασία της υγείας, της ευεξίας και της ασφάλειας του ανθρώπινου δυναμικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο της πανδημίας, η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων εφάρμοσαν πρωτόκολλα πέρα και πάνω από τις νόμιμες απαιτήσεις για την προστασία των εργαζομένων τους.

Σημαντικός σύμμαχος για την προστασία των εργαζομένων, που προσφέρεται από την ασφαλιστική αγορά είναι τα ομαδικά ασφαλιστικά προγράμματα υγείας, τα οποία αποτελούν έναν σημαντικό εργαλείο  για να δημιουργήσει η κάθε επιχείρηση ένα περιβάλλον ασφαλέστερο, υγιέστερο, και παραγωγικότερο για τους εργαζόμενους .
Μέσα από ένα ομαδικό πρόγραμμα υγείας, ο εργαζόμενος θωρακίζει την υγεία του και της οικογένειάς του. Επιπλέον, το ομαδικό πρόγραμμα υγείας λειτουργεί ενισχυτικά στην αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ εργοδότη -εργαζομένων ώστε ο εργοδότης να μπορεί να προσελκύσει ικανά στελέχη και να τα διατηρήσει. 

Η ομαδική ασφάλιση παρέχει λύσεις τόσο στους εργοδότες, όσο και στους εργαζόμενους-ασφαλισμένους και απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους ή δραστηριότητας. 

Στην Ελλάδα, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν δυστυχώς πως τα εργατικά ατυχήματα δεν είναι λίγα. Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση πεπραγμένων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), το 2019 συνέβησαν 5.107 ατυχήματα εκ των οποίων τα 51 θανατηφόρα. 

Ένα άλλο ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο, είναι η ποσοστιαία κατανομή των συνολικών εργατικών ατυχημάτων ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας για το έτος 2019 από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. 
Από τα 5.107 ατυχήματα, τα περισσότερα (1.316 ατυχήματα, 25,8%) συνέβησαν στον κλάδο Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου, Επισκευής Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών και ακολούθησαν τα ατυχήματα στους κλάδους της Μεταποίησης (907 ατυχήματα, 17,8%) και των δραστηριοτήτων Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης (690 ατυχήματα, 13,5%). 

Συνεπώς, ένα ατύχημα μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε εργαζόμενο ανεξαρτήτως της φύσης της εργασίας. Δεν μπορεί να θεωρηθούν ως επικίνδυνα μόνο τα βαρέα επαγγέλματα και δεν συμβαίνουν μόνο σε βαριές/ μεγάλες βιομηχανίες, όπως μπορεί κάποιος να φαντάζεται.

Ευτυχώς, είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πρόοδος στον τομέα της πρόληψης. Σε αυτό βοηθάει και η αυστηρότερη νομοθεσία η οποία ορίζει συγκεκριμένα μέτρα αποφυγής η ελαχιστοποίησης της έκθεσης των εργαζομένων σε παράγοντες επικινδυνότητας. Τα μέτρα αυτά φυσικά ποικίλουν ανάλογα  με τη φύση της εργασίας.

Παρόλα αυτά, ο κίνδυνος των εργατικών ατυχημάτων δεν μπορεί να μηδενιστεί. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό όπως κόπωση, ελλιπής εκπαίδευση, κακές συνήθειες. Θα έλεγα όμως, πως κατά βάση τα εργατικά ατυχήματα συμβαίνουν λόγω λαθών, παραλείψεων ή αμέλειας. Και σύμφωνα με την εγχώρια νομοθεσία, την ευθύνη αυτή τη φέρει και ο εργοδότης- και αρκετές φορές, πρωτίστως αυτός.

Πολλές είναι οι περιπτώσεις που ένα εργατικό ατύχημα οδηγεί σε δικαστικές διαμάχες με μεγάλη πιθανότητα να επιφέρουν σημαντικές οικονομικές απώλειες αλλά και ζημιά στη φήμη της επιχείρησης.  

Εδώ έρχεται να συμβάλλει σημαντικά η Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης του Εργοδότη που τον καλύπτει για την ευθύνη του έναντι του προσωπικού που απασχολείται στην επιχείρησή του, για τυχόν ατύχημα που μπορεί να συμβεί από ή κατά την εκτέλεση της εργασίας του.

Η Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης  του Εργοδότη προσφέρει δίχτυ ασφαλείας στην επιχείρηση βοηθώντας την να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις ενός εργατικού ατυχήματος.  Παράλληλα, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και στην πρόληψη των κινδύνων, συνδράμοντας την ασφαλιζόμενη επιχείρηση να επανεξετάσει τις διαδικασίες υγιεινής και ασφάλειας και να διορθώσει έγκαιρα τα τρωτά της σημεία προστατεύοντας έτσι τους εργαζόμενους και τον εαυτό της.

Το καλό επίπεδο ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων είναι επωφελές, όχι μόνο για τους εργαζόμενους αλλά και για τις επιχειρήσεις. Για την επίτευξή του, στην εργαλειοθήκη που έχουν στη διάθεσή τους οι εργοδότες, σαφέστατα ξεχωρίζουν η ομαδική ασφάλιση υγείας των εργαζομένων τους και των μελών της οικογένειας τους και η ασφάλιση εργοδοτικής ευθύνης.

Είτε κάποιος είναι επικεφαλής πολυεθνικής εταιρίας είτε ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης, τα λιγότερα εργατικά ατυχήματα και οι λιγότερες επαγγελματικές ασθένειες μεταφράζονται άμεσα σε καλύτερα αποτελέσματα για την εταιρεία. Και οι ασφαλείς χώροι εργασίας αυξάνουν τα κίνητρα και την αφοσίωση του προσωπικού. 

Εμείς, οι άνθρωποι της ασφαλιστικής αγοράς έχουμε μακρά εμπειρία στη διαχείριση κινδύνων κάθε είδους, μικρών, μεγάλων αλλά και ιδιαίτερα πολύπλοκων. Θεωρώ ότι  η αγορά μας είναι σε θέση να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και των εργαζομένων.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *