Skip to content

Ζόρια με το… cybersecurity και το 2022: «Θα κλιμακωθούν οι επιθέσεις και θα ανέβουν ραγδαία οι τιμές ασφάλισης»

Όσο δραματική και αν ήταν η κλιμάκωση των επιθέσεων ransomware και η ραγδαία αύξηση των τιμών ασφάλισης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο το 2021, και οι δύο τάσεις φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να είναι έντονες και το 2022, σύμφωνα με έναν ειδικό της Fitch Ratings.

Του Χρήστου Γαβαλά

«Είναι πιθανώς μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που δεν πρόκειται να λυθεί το 2022», δήλωσε ο Κρίστοφερ Γκράιμς, διευθυντής στον όμιλο αξιολόγησης ασφάλισης Βόρειας Αμερικής της Fitch Ratings. «Εμπειρογνώμονες σε όλο τον κόσμο κάνουν ό,τι μπορούν για να παραμείνουν μπροστά από τις εξελίξεις, αλλά είναι ανηφορική αυτή η μάχη».

Ένας από τους πολλούς παράγοντες αυτής της αύξησης των επιτοκίων στον κυβερνοχώρο είναι το γεγονός ότι οι εταιρείες που έκαναν ασφαλιστικές καλύψεις για θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο είναι πλέον αντιμέτωπες με ένα ταχέως εξελισσόμενο τοπίο και υποχωρούν λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας ή έντονης ανησυχίας για τις εξελίξεις στην αγορά, εξήγησε ο Γκράιμς.

«Οι εταιρείες προσπαθούν να κατανοήσουν τους κινδύνους στους οποίους έχουν εκτεθεί στον κυβερνοχώρο και να τους αποκλείσουν όπου χρειάζεται», είπε.

Ο Γκράιμς μίλησε σε μια προ ηχογραφημένη συνέντευξη που είχε προγραμματιστεί για το επόμενο διαδικτυακό σεμινάριο Carrier Management «Strategy Sessions» στις 11 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αναφέρθηκε επίσης στις προβλέψεις του κλάδου για το 2022 για τομείς, συμπεριλαμβανομένων των τιμών και των τάσεων της InsurTech.

Σύμφωνα με τον Γκράιμς, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι πελάτες τους συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να εκπαιδεύσουν τους εργαζομένους σχετικά με τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο, διαβεβαιώνοντας ότι η Fitch έχει κάνει και τις δικές της εσωτερικές προσπάθειες.

«Σίγουρα, στην εταιρεία μου, κάναμε μια σειρά από demo παρουσιάσεις για το phishing και για γεγονότα που είχαμε βιώσει, και φαντάζομαι ότι πολλές εταιρείες σε όλο τον κόσμο βιώνουν παρόμοια περιστατικά, προσπαθώντας να κατανοήσουν και να διδάξουν τους υπαλλήλους τους ότι «εδώ είναι τα κύρια εργαλεία με τα οποία οι χάκερ προσπαθούν να χακάρουν την εταιρεία μας» και «ας προσπαθήσουμε να αποφύγουμε να κάνουμε αυτά τα πράγματα», είπε ο Γκράιμς. 

Πρόσθεσε ότι οι ασφαλιστές κάνουν το ίδιο, αλλά οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο ήταν πολύ απρόβλεπτοι για να καταπολεμηθεί επιτυχώς το πρόβλημα μόνο μέσω των μαθημάτων για το πώς μειώνεται ο κίνδυνος.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε νέες περιοχές να δέχονται επίθεση από διαφορετικούς χάκερ και περιοχές που αναζητούν τρόπους να εκμεταλλευτούν τα ρίσκα που λαμβάνονται σε θέματα κυβερνοασφάλειας, και έτσι θα δείτε τις ζημιές να συνεχίζουν να αυξάνονται», επισήμανε και συμπλήρωσε: «Εάν υπάρχουν τομείς στους οποίους οι εταιρείες μπορούν αυτό να το προλάβουν και να προσπαθήσουν να κατανοήσουν επαρκώς το πώς να μειώσουν τα κομμάτια που μπορούν να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης από τους ανθρώπους, αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να μειώσει ορισμένες από τις ζημιές, αλλά είναι σίγουρα πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο σε αυτό το σημείο που είμαστε».

Το πλήρες επεισόδιο Strategy Sessions – «2022: The Year to Come» – θα μεταδοθεί την Τρίτη 11 Ιανουαρίου, στις 20:00 ώρα Ελλάδας. Μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να εγγραφεί δωρεάν για να παρακολουθήσει το διαδικτυακό σεμινάριο.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *