Skip to content

Ηλ. Τσολάκης – Πρόεδρος ΠΟΑΔ: Η διαμεσολάβηση πάσχει από εμπόδια που βάζουν τα συμφέροντα

Για την ιδιαιτερότητα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, η λειτουργία του οποίου έχει χαρακτηριστικά αγώνα επιβίωσης, αλλά και για την ανάγκη η διαμεσολάβηση να εκπροσωπείται από ένα ενιαίο όργανο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο Underwriter.gr, o πρόεδρος της ΠΟΑΔ, Ηλίας Τσολάκης.

του Χρήστου Γαβαλά

Μιλώντας μάλιστα για αυτό που τον έφερε στην θέση του προέδρου, στάθηκε στην «αγάπη για τον συνάδελφο».

Προανήγγειλε μάλιστα την περαιτέρω διεύρυνση της ΠΟΑΔ με δυο νέες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας, κάτι το οποίο θα είναι σε θέση να ανακοινώσει σύντομα. «Τελευταία ερχόμενος σε επαφή με συναδέλφους μου από την περιφέρεια είδα ότι θέλουν την συσπείρωση, θέλουν να ενταχθούν στην οικογένειά μας, θέλουν να βρίσκονται ανάμεσα σε συναδέλφους τους ώστε να ακουμπάνε τα οράματα τους και τους προβληματισμούς μας», σημείωσε.
Ενώ για τις δράσεις της Ομοσπονδίας που στοχεύουν στην ενδυνάμωση της ιδιωτικής ασφάλισης, ο κ. Τσολάκης έκανε αναφορά στην ανάγκη τα φυσικά δίκτυα «να βρουν τον βηματισμό τους» ώστε να γίνουν ίσα απέναντι στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες πωλήσεων χρηματοασφαλιστικών προϊόντων, αλλά και στη σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης, των ετήσιων επαναπιστοποιήσεων και της αρωγής από τη μεριά της πολιτείας έτσι ώστε να θωρακιστεί ο θεσμός.

Μην αναρωτιέστε γιατί διεκδικούμε έξτρα παροχές και εκπτώσεις φόρων. Ο διαμεσολαβητής δεν είναι ένας συνηθισμένος ελεύθερος επαγγελματίας. Αν και δηλώνει επιχειρηματική έδρα, η δραστηριότητα του τον θέλει όπου τον καλέσει ο πελάτης του, δεν έχει υπαλληλικό ωράριο και δεν έχει την πολυτέλεια να αποχαρακτηρίσει τον εαυτό του κάποιες ώρες μέσα στο 24ωρο. Δηλώνουμε παρόντες όλο το 24/7 ημέρες την εβδομάδα

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς, την επαγγελματική σας διαδρομή και την εμπλοκή σας στα κοινά.

Πρώτα απ’ όλα είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που κάνουμε μαζί αυτή τη συνέντευξη η οποία χρονικά έρχεται να σφραγίσει την θητεία της ΠΟΑΔ. Κλείνοντας μια τριετία γεμάτη νέα δεδομένα για τον καθένα μας στην ομοσπονδία εκφράζω από τη θέση μου την τεράστια ευγνωμοσύνη που νιώθω προς κάθε έναν από τα μέλη μας.

Η πορεία μου στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση ξεκίνησε το 1988, από τότε μέχρι σήμερα, δηλαδή 34 χρόνια, υπηρετώ τον θεσμό από όλες θέσεις της ιεραρχίας στην ασφαλιστική βιομηχανία. Κανένας στην επαγγελματική μας πορεία δεν μπορεί να ορίσει γεωγραφικά όρια τόσο στην καριέρα ενος ασφαλιστικού διαμεσολαβητή όσο και στην προσφορά του ως εκπρόσωπος θεσμών.

Εδώ και είκοσι χρόνια περίπου εκλέγομαι απο το Σωματείο που ανήκω εκπροσωπώντας τον Νομό Σερρών και το σωματείο μου στην Ομοσπονδία. Η προσφορά στα κοινά δεν είναι ούτε θώκος ούτε θρόνος, είναι θυσία και ανιδιοτελής εργασία κάποιων ανθρώπων προς όφελος του συνόλου μιας εργασιακής ομάδας, όπως η δική μας.

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές είναι φύσει ελεύθεροι άνθρωποι και δεν γνωρίζουν από στερεότυπα και εμπόδια, αυτό μας κάνει φιλεργατικούς και οραματιστές. Ο Πρόεδρος μιας Ομοσπονδίας όπως η ΠΟΑΔ, εκπροσωπώντας σήμερα 16 πρωτοβάθμια σωματεία και συλλόγους μπορεί να είναι από οπουδήποτε, είτε από την Κέρκυρα είτε από την Ρόδο, πιστεύω ότι η προεδρία δεν έχει να κάνει με την γεωγραφική θέση ούτε της έδρας ενός θεσμού όπως αυτού της ΠΟΑΔ ούτε του Προέδρου της .

Ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης δεν πάσχει από επαγγελματίες αλλά από τα εμπόδια που βάζουν συμφέροντα. Τραπεζικά συμφέροντα και υπόγειες διαδρομές δημιουργούν εχθρικό περιβάλλον. Όταν οι Ασφαλιστικές σταματήσουν να πυροδοτούν αυτήν την κατάσταση τότε η διαμεσολάβηση θα πετάξει πολύ ψηλά.

Η αγάπη προς τον συνάδελφο μου είναι αυτό που με έφερε στην θέση του Προέδρου της Ομοσπονδίας. Αυτή η αγάπη και ο αγώνας που δίνει και ο τελευταίος διαμεσολαβητής γεωγραφικά για να επιβιώσει με έκανε να δραστηριοποιηθώ φέτος και να κάνω πάνω από 7.000 χλμ σε όλη την Ελλάδα για να αφουγκραστώ όλους τους συναδέλφους μου.

Πώς διαφέρει η δουλειά ενός διαμεσολαβητή στην περιφέρεια σε σχέση με την πρωτεύουσα ή τα μεγάλα αστικά κέντρα;

Και οι δύο πλευρές δραστηριότητας είτε σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη είτε στην περιφέρεια έχουν τις ιδιαιτερότητες τους.

Μην αναρωτιέστε γιατί διεκδικούμε σαν ΠΟΑΔ έξτρα παροχές από τον Υπουργό Οικονομικών και εκπτώσεις επί του φορολογητέου εισοδήματός μας, κάθε ασφαλιστής της Ηπείρου για να παραδώσει ή να προπαρασκευάσει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικίας ή υγείας πρέπει να πραγματοποιήσει μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μέσα στα βουνά της και δεν είμαι γραφικός.

Αυτά τα ίδια χιλιόμετρα διανύει και ο ασφαλιστής της Αθήνας από μια περιοχή στην άλλη, άρα ο διαμεσολαβητής δεν είναι ένας συνηθισμένος ελεύθερος επαγγελματίας, αν και δηλώνει επιχειρηματική έδρα, η δραστηριότητα του τον θέλει όπου τον καλέσει ο πελάτης του ή ο υποψήφιος πελάτης του, δεν έχει υπαλληλικό ωράριο και δεν έχει την πολυτέλεια να αποχαρακτηρισει τον εαυτό του κάποιες ώρες μέσα στο 24ωρο. Δηλώνουμε παρόντες όλο το 24/7 ημέρες την εβδομάδα.

Πόσο σημαντικό είναι η διαμεσολάβηση να έχει ενιαία φωνή στην Ελλάδα και πώς η ΠΟΑΔ συμβάλλει σε αυτό;

Η διαμεσολάβηση πρέπει να φτάσει στο σημείο να εκπροσωπείται από ένα ενιαίο όργανο, έναν φορέα που θα τον σέβονται και θα τον χαιρετίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι είτε αυτοί είναι οι κυβερνώντες είτε οι ασφαλιστικές εταιρείες είτε τα πρωτοβάθμια όργανα.

Αυτό που σας λέω δεν είναι πόθος ενός αιθεροβάμονα, είναι παρότρυνση ώστε όλοι οι εκπρόσωποι των Σωματείων πανελλαδικά να έρθουν στην μεγάλη οικογένεια της Ομοσπονδίας συντηρώντας τον ρόλο τους και αναβαθμίζοντάς τους. Η Ομοσπονδία δεν είναι υπόθεση ενός αντρός, είναι έργο συνολικό, ομαδικό και μεγαλόπνοο.

Η διαμεσολάβηση πρέπει να φτάσει στο σημείο να εκπροσωπείται από ένα ενιαίο όργανο. Παροτρύνω όλους τους εκπροσώπους των Σωματείων πανελλαδικά να έρθουν στην Ομοσπονδία

Στην Ομοσπονδία δεν χωράνε εγωισμοί και υψηλά εγώ. Σε έναν θεσμό που σκοπό έχει να βρίσκεται δίπλα σε κάθε πρόβλημα του ασφαλιστή – μέλους μας, υπάρχει μόνον προσφορά και αρωγή.

Ποιες είναι οι θέσεις και οι προτάσεις σας αναφορικά με την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης και πώς μπορεί η ομοσπονδία να διευρυνθεί πανελλαδικά;

Θα ξεκινήσω από το δεύτερο μέρος της ερώτησης σας, η διεύρυνση της ομοσπονδίας είναι έργο όλων όσων εμπλέκονται στην διαμεσολάβηση. Τελευταία ερχόμενος σε επαφή με συναδέλφους μου από την περιφέρεια είδα ότι θέλουν την συσπείρωση, θέλουν να ενταχθούν στην οικογένειά μας, θέλουν να βρίσκονται ανάμεσα σε συναδέλφους τους ώστε να ακουμπάνε τα οράματα τους και τους προβληματισμούς μας. Στο άμεσο μέλλον θα βρίσκομαι σε θέση να σας ανακοινώσω δύο μεγάλες γεωγραφικές περιοχές που συσπειρώνονται, οργανώνονται υπο την αιγίδα της Ομοσπονδίας και θα γίνουν μέλη της.

Ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης δεν πάσχει από επαγγελματίες, έχει ικανούς, σοβαρούς και επιτυχημένους επιχειρηματίες, πάσχει από τα εμπόδια που βάζουν στον χώρο μας συμφέροντα που λυμαίνονται τον ιδρώτα μας και τις επιτυχίες μας. Τραπεζικά συμφέροντα και υπόγειες διαδρομές δημιουργούν εχθρικό περιβάλλον ανάμεσα σε δύο κατά τα άλλα υγιείς δυνάμεις. Όταν οι Ασφαλιστικές Εταιρείες σταματήσουν να πυροδοτούν αυτήν την κατάσταση τότε η διαμεσολάβηση θα πετάξει πολύ ψηλά.

Οι θέσεις της Ομοσπονδίας στην περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού είναι ξεκάθαρες, τα φυσικά δίκτυα πρέπει να βρουν τον βηματισμό τους ώστε να γίνουμε ίσοι απέναντι στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες πωλήσεων χρηματο- ασφαλιστικών προϊόντων. Η συνεχής εκπαίδευση, το ΕΙΑΣ, οι ετήσιες επαναπιστοποιησεις και η αρωγή της πολιτείας με την θωράκιση του θεσμού είναι τα όπλα που θα μας πάνε μπροστά.

Τον τελευταίο καιρό η ΠΟΑΔ γνωμοδότησε υπέρ ψηφίσματος για αλλαγή της Οδηγίας της ΕΕ περί των εξ αποστάσεως πωλήσεων, με σκοπό να βάλει τέλος στα εκκωφαντικά σενάρια ότι οι ιντερνετικές πλατφόρμες πωλήσεων υπερτερούν των φυσικών δικτύων.

Ο Πρόεδρος της BIPAR Dominique Sizes στην 4η Συνδιάσκεψη εκλεγμένων στα Επιμελητήρια της Χώρας είπε ότι “οι πλατφόρμες δεν παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες. Είναι αδύναμοι. Εμείς είμαστε οι δυνατοί. Κι αυτό, πρέπει να το βάλουμε καλά στο μυαλό μας». Αυτό πρέπει να θυμόμαστε και υπερθεματίζω. Η ΠΟΑΔ δέχθηκε τους επαίνους του για την πρωτοβουλία που πήρε να γνωμοδοτήσει, έτσι θα συμπεριφερόμαστε πάντα προς όφελος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Τι πρέπει να κάνουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές για να ανταποκρίνονται στις ολοένα και μεταβαλλόμενες συνθήκες της τεχνολογικής εξέλιξης;

Το μόνο που πρέπει να κάνουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές είναι συνεχής εκπαίδευση και μόνιμη επαγρύπνηση ώστε να αφουγκραζόμαστε κάθε κακοήθεια από όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στον χώρο μας. Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχηθώ σε όλη την διαμεσολάβηση από όποιο μετερίζι βρισκόμαστε να θυμόμαστε ένα αρχαίο ρητό: «Το όλον είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του». Αριστοτέλης, 384-322 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. 

6 Comments

  1. Avatar

    Προεδρε
    Πριν ερθουν στο προσκηνιο οι τραπεζες, μας ετρωγαν οι συναδελφοι μεγαλοπρακτορες.
    Αυτοι ειχαν σημαια τον αθεμητο ανταγωνισμο.
    Πηγαινες σε μια εταιρεια να κανεις συμβαση κ σου “εδειχνε” η ασφαλιστικη το δρομο για το μπροκεραδικο στο οποιο ειχε δωσει μεγαλυτερη προμηθεια κ φθινοτερα ασφαλιστρα.
    Σημερα αυτοι μαχονται δηθεν για τα συμφερωντα μας προεδρε, κ γνωριζεις πολυ καλα ποσο διπλα σου ειναι.Σημερα οι ιδιοι συνεχιζουν αυτες τις πρακτικες αλλα κριβονται πισω απο τις τραπεζες κ ριχνουν σε εκεινες τις ευθυνες με σκοπο να μας παραπλανισουν.
    Ξερεις ποσοι τετοιοι ζουν σημερα πινοντας το αιμα των συναδελφων τους???? Ειμαι σιγουρος οτι ξερεις

    • Avatar

      Απολύτως αληθές σχόλιο· το ζήτημα είναι αν ο κύριος Τσολάκης δεν το γνωρίζει αυτό. Διότι είτε το γνωίζει, είτε δεν το γνωρίζει, είτε παριστάνει οτι δεν το γνωρίζει και στις τρεις περιπτώσεις είναι άκρως επιλήψιμο.

      • Avatar

        Αγαπητέ συνάδελφε ο καθένας κάνει τις επιλογές του στις συνεργασίες που τον εξυπηρετούν Εάν κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες δεν τιμανε εξίσου τους συνεργάτες τους αυτό ναι είναι επιλυψιμο και μπορείτε να το καταγγειλετε. Η Ομοσπονδία προπαρασκευαζει στο προσεχές μέλλον αίτημα προς τις ασφαλιστικές εταιρείες που αφορά τις συμβάσεις έργου μας.

    • Avatar

      Αγαπητή μου χαίρομαι γιατί διατυπωνεται ένα ζήτημα που είναι γνωστό στην ασφαλιστική αγορά. Αλλά δεν είναι γνωστό στην πλειοψηφία των εμπλεκομένων γιατί οι ασφαλιστικές εταιρείες αποσιωπουν τέτοιου είδους πρακτικές. Είναι στο χέρι μας να δώσουμε ένα μάθημα στις εταιρείες που πρεσβεύουν τέτοια τεχνάσματα. Θα φροντίσω πολύ γρήγορα η ΠΟΑΔ να αποτυπώσει το θέμα στην ΕΑΕΕ.

  2. Avatar

    Η ισχύς εν τη ενώσει…..είναι το παν !!!
    Αλλά ….δεν το βλέπω και για αυτό θα συνεχίζουν τα προβλήματα.

    Οι ασφαλιστικές έχουν ευθύνη που τα έχουν βρεί με τράπεζες και με internetiκή ασφάλιση.
    ΕΑΝ οι ασφαλιστές ήταν ενωμένοι….απλά δεν θα είχαμε αντίπαλο !!!

    • Avatar

      Αγαπητε Κωνσταντινε Χρονια Πολλα.
      Εχεις δικιο σε οσα αναγραφεις.
      Ναι πρεπει να ειμαστε ενωμενοι.
      Ομως οταν οι εκπροσωποι μας στα συνδικαλιστικα μας οργανα εχουν δυο ρολους, δυστυχως ειναι αδυνατη η επυτυχια.Τι εννοω δυο ρολους.
      Ο ενας ειναι ο ρολος του εκλεγμενου αντιπροσωπου που πρεπει να μιλησει με τις ασφαλιστικες εκπροσωποντας ολους εμας…….και ταυτοχρονα , ο αλλος ειναι να μιλα με τις ασφαλιστικες εχοντας συνεργατες εμας με μορφη δεντρου κ να μας καθοριζει την προμηθεια μας κ το ασφαλιστρο μας.
      Απλα κ ξαστερα….Δεν γινεται φιλε εσυ να εχεις τιμολογιο Α κ εγω να εχω τιμολογιο Β που το συμφωνησες με τις ασφαλιστικες παζαρευοντας τον μοχθο μου χωρις να εχεις πουλησει ενα συμβολαιο.
      Αυτος δεν λεγεται ασφαλιστης αυτος λεγεται επιχειρηματιας κ μαλιστα σαρωνει κ ολα τα βραβεια.
      Συμπερασμα….δεν φταινε μονο Τραπεζες κ Ιντερνετ


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *