Η ελληνική Αγορά ενηλικιώνεται...

11 Νοεμβρίου 2014

Με επιτυχία στέφθηκε η μεγάλη χθεσινή, αφιερωμένη στην ιδιωτική ασφάλιση εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Για όσους παρακολουθούν τα πράγματα γνωρίζουν ότι επρόκειτο για την δεύτερη στη σειρά παρόμοια εκδήλωση μετά το περσινό “πρώτο βάπτισμα” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που είχαν και πάλι διοργανώσει τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια Θεσσαλονίκης, Αθηνών και Πειραιά, με πρωτοβουλία των Διαμεσολαβητών σε συνεργασία με τον Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρο ΕΕΑ.

Διαμεσολαβητές και Εταιρείες, κάθισαν λοιπόν και χθες σε στρογγυλή τράπεζα και ενώπιον ακροατηρίου 500 περίπου ατόμων στο Μέγαρο και άλλων 1500 μέσω ζωντανής μετάδοσης στο Ίντερνετ, συζήτησαν χθες για ώρες όλα όσα καίνε σήμερα την ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Και τα θέματα που ετέθησαν με θάρρος, από τους εκπροσώπους της Διαμεσολάβησης (Γαβαλάκης, Γρυπάρη, Καραβίας, Λύχρου & Ραφαηλίδης) ήταν πολύ σοβαρά.

Η “αδικία” με το Δικαίωμα Συμβολαίου (όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει σιγά σιγά να μας αφήσει χρόνους), ο “αντιδημοκρατικός” Κανονισμός Πωλήσεων (του “άμα δεν σ’ αρέσει φύγε όπως ήρθες “, δηλαδή χωρίς αποζημίωση), τα δύο μέτρα και σταθμά στην προείσπραξη (κάποιες εταιρείες δεν εννοούν να την εφαρμόσουν),η κατάχρηση στο διαβόητο “βαρύ παράπτωμα” και η μεγάλη απορία του τι συνιστά τελικά “σπουδαίο λόγο” με βάση τον οποίο οι εταιρείες απομακρύνουν Συμβούλους “όπως ήρθαν” (δηλαδή χωρίς αποζημίωση), ήταν μερικά μόνο από τα όσα συζητήθηκαν.

Η κουβέντα έφτασε μέχρι και την ερμηνεία του όρου “Συνδεδεμένος” και το αν είναι λογικό τελικά, Συντονιστές και Σύμβουλοι που ανήκουν σε αποκλειστικά δίκτυα, να μην θεωρούνται “Συνδεδεμένοι” (!) και να φέρουν αποκλειστική ευθύνη απέναντι στον πελάτη τους.

Η αλήθεια είναι ότι πολλές πρακτικές που εφαρμόζουν στη σχέση με τα δίκτυά τους κάποιες εταιρείες, είναι εκτός εποπτικού και νομικού πλαισίου, προϊόν απαρχαιωμένης αντίληψης ή ακόμη και καχυποψίας, που δεν συνάδει με την σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα.

Η αλήθεια είναι ότι το επάγγελμα του Συντονιστή/Συμβούλου/Πράκτορα είναι ιδιαιτέρως δύσκολο και δεν πρέπει να γίνεται δυσκολότερο από την ακαμψία, ή έστω αμέλεια των Εταιρειών.

Δεν μιλάμε καν για εταιρείες που συνεχίζουν, σε πολλά μέτωπα, να αντιμετωπίζουν τα δίκτυά τους με εχθρικότητα και καχυποψία, επιβάλλοντας παράλογες απαγορεύσεις ή περιορισμούς ή ακόμη χειρότερο, αντιμετωπίζοντάς τους πρώην Συνεργάτες τους ως…μιάσματα από τη στιγμή που για οποιοδήποτε λόγο διακοπεί η συνεργασία.

Δυστυχώς, υπάρχουν και αυτές.

Όμως κάθε εργαζόμενος πρέπει να λαμβάνει τον σεβασμό που του αξίζει. Στον εικοστό  πρώτο αιώνα δεν υπάρχουν εργαζόμενοι δευτέρας κατηγορίας ούτε αφεντικά και δούλοι, παρά μόνο ισότιμοι συνεργάτες.

Οι Σύμβουλοι φέρνουν ασφάλιστρα ετών, και άρα έσοδα ετών στις εταιρείες τους και πρέπει σε αυτά τα έσοδα να λαμβάνουν το μερίδιο που τους ανήκει, ακόμη και για μια τριετία κατόπιν αποχώρησης – στους υπόλοιπους εργασιακούς χώρους, αυτό το κομμάτι ακριβώς είναι που καλύπτει η αποζημίωση.

Η κόντρα των εταιρειών με τα δίκτυα πρέπει να σταματήσει, είναι σχεδόν παιδική και πάνω απ’όλα αντιπαραγωγική.

Οι δύο πλευρές είναι “καταδικασμένες” να συνεργάζονται και πρωτοβουλίες όπως η χθεσινή, που τις φέρνουν δίπλα δίπλα σε συνθήκες ανοιχτού διαλόγου, ανεβάζουν όχι μόνο το ηθικό, όχι μόνο το επίπεδο ενημέρωσης, γνώσης και επαγγελματικής συνείδησης μιας ολόκληρης βιομηχανίας που τώρα μπαίνει στην καλύτερη εποχή της, αλλά εν τέλει “χτίζουν” την ελληνική ασφαλιστική αγορά του μέλλοντος, πιέζοντάς την να ενηλικιωθεί μετά από χρόνια κολλήματος σε μια άχαρη, παρατεταμένη εφηβεία.

Εύγε στα Επιμελητήρια & τους Συλλόγους, εύγε και μπράβο στους εκπροσώπους των Εταιρείων που δέχθηκαν να παραστούν και να αντιμετωπίσουν τα…βέλη επί τριώρου και εύγε βεβαίως στους δεκάδες Ασφαλιστικούς Συμβούλους με την υψηλή επαγγελματική συνείδηση που παρακολούθησαν τον δημόσιο διάλογο.

Τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν το underwriter.gr., εκπληρώνοντας το ρόλο του, θα καλύψει σε βάθος και ξεχωριστά το καθένα, όλα τα θέματα που συζητήθηκαν.

Μείνετε συντονισμένοι.

Για όσους έχασαν την χθεσινή βραδιά, ακολουθεί άρθρο με link, μέσω του οποίου μπορείτε να την παρακολουθήσετε όλη από την οθόνη σας.

Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife ERB Ασφαλιστικής, αλλά και οι πρόεδροι του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης και του ΕΕΑ Ιωάννης Xατζηθεοδοσίου.

Ο κατάλογος των εισηγητών ήταν ο ακόλουθος:

Ιωάννης Βοτσαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος INTERLIFE

Κώστας Γιαννιώτης, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ

Κώστας Μπερτσιάς, , Αν/τής Δ/νων Σύμβουλος ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστικής

Δημήτρης Ζορμπάς , Πρόεδρος Επικουρικού Κεφαλαίου και Γενικός Διευθυντής Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής

Σπύρος Μαυρόγαλος, Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλιστικής

Κάρολος Σαίας , Διευθύνων Σύμβουλος της INTERASCO.

Δημήτριος Αναστασίου, Μέλος Δ.Σ. του Ε.Ε.Θ.

Δημήτρης Γαβαλάκης- Πρόεδρος ΠΣΣΑΣ

Ελένη Γρυπάρη, Πρόεδρος ΕΑΔΕ και ΠΣΑΣ

Γιώργος Καραβίας, Πρόεδρος ΣΕΜΑ

Δήμητρα Λύχρου, Πρόεδρος ΕΕΑΕ

Αλέξανδρος Ραφαηλίδης, Πρόεδρος ΠΟΑΔ

 

Τη συζήτηση συντόνισαν οι Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου , Κωνσταντίνος Μαρκουλιδάκης και Κυριάκος Μερελής.

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

2 απαντήσεις στο Η ελληνική Αγορά ενηλικιώνεται...

  1. Ἁπομένει νά ὁριοθετηθῇ καί τό bancassurance στίς σχέσεις του μέ τήν ἀσφαλιστική ἀγορά , εἰδικά στό τομέα συνταξιοδοτικῶν καί προγραμμάτων ὑγείας, πού παρά τό ὅτι τό ἔθιξε ξεκάθαρα ὁ κ. Χατζηθεοδοσίου καί μάλιστα στίς πραγματικές του διαστάσεις πέρασε ἐντελὼς στό ντούκου ἀπό τήν πλευρά τῶν εἰσηγητῶν .

    Βεβαίως μέ ἐξαίρεσι τήν ΕΘΝΙΚΗ καί τήν ΙΝΤΕΡΑΣΚΟ ὅλες οἱ ἀντιπροσωπευόμενες ἐταιρεῖες στήν συζήτησι , δέν δραστηριοποιοῦνται στόν κλάδο ζωῆς γι΄αύτό καί δέν μποροῦμε νά ἰσχυρισθοῦμε ὅτι ἔγινε διάλογος μέ τούς κεντρικούς ἀντιπροσώπους τοῦ ἀσφαλιστικοῦ χώρου.

    Εὔχομαι στήν ἑπόμενη δημόσια συζήτησι νά δεσμευθοῦν γιά τίς ” τρύπες” τῆς ἀσφαλιστικῆς ἑλληνικῆς ἀγορᾶς οἱ πρωταγωνιστές τῶν κλάδων Ζωῆς καί “Υγείας.

  2. Σας εύχομαι καλη επιτυχια στη νεα αυτη προσπάθεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Γιατί οι καλοί πωλητές αξίζουν το βάρος τους σε χρυσάφι

Είναι δύσκολο να τους βρεις, αλλά όταν τους βρεις, αξίζουν το βάρος τους σε χρυσάφι. Κι αυτό, γιατί μόλις ένα...

Close