Η αλήθεια για την κατάσταση της ασφαλιστικής αγοράς

10 Απριλίου 2020

Εν καιρώ πανδημίας, για την ασφαλιστική αγορά η εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής, είναι μεγάλη αδράνεια ως προς την πώληση, αλλά μικρή μόνο ανωμαλία στην εισπραξιμότητα, μικρή δηλαδή τάση καθυστέρησης.

Γράφει: Χριστίνα Μωράκη

Μην ξεχνάμε ότι δεν έχει "κλείσει" ολοκληρωτικά η κοινωνία παρά ένα ποσοστό της. Δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, συνταξιούχοι, δεν πλήττονται ευθέως από τα μέτρα. Και από αυτούς που πλήττονται, η πλειοψηφία δικαιούται το επίδομα μισθού και τις φοροδιευκολύνσεις. Οι επιχειρήσεις από την άλλη, θα λάβουν ως γνωστόν, δικαίωμα δανείου με ευνοϊκό επιτόκιο από το κράτος ενώ επίσης δικαιούνται φοροδιευκολύνσεις.

Σε κάθε περίπτωση, πραγματικά στοιχεία για την ιδιωτική ασφάλιση θα υπάρξουν στα τέλη Μαΐου μιας και οι εταιρείες δίνουν μεγέθη κάδε δύο μήνες. Μάλιστα, το αν θα υπάρξουν ακυρώσεις συμβολαίων πχ σε προγράμματα πυρός ή νοσοκομειακά, λόγω οικονομικής ύφεσης, θα φανεί ακόμη πιο μετά, γιατί ισχύουν τα μέτρα χαλάρωσης ως προς τις προθεσμίες καταβολής ασφαλίστρων.

Σε γενικές γραμμές πάντως, οι ασφαλιστικές εταιρείας ανταποκρίθηκαν σε αυτή την απρόβλεπτη κρίση, θα έλεγε κανείς με ένα συνδυασμό αμηχανίας (αρχικά) και θετικών κινήσεων (στη συνέχεια).

Θεσμικά ενδεχομένως να υπήρξε μια καθυστέρηση ενημέρωσης για τις νέες συνθήκες, μιας και ιδιωτικά, ο ασφαλιστής από την πρώτη μέρα απαντούσε στους πελάτες του ερωτήματα για τις καλύψεις τους. Θεσμικά και επικοινωνιακά λοιπόν θα μπορούσε η αγορά μας να ήταν λίγο πιο δυνατή λίγο πιο έγκαιρα.

Από ένα σημείο και μετά, όμως, προσαρμόστηκε, πέρασε το αρχικό σοκ και προσπάθησε να ανταποκριθεί στις περιστάσεις είτε ανά εταιρεία με ανακοινώσεις περί των καλύψεων, είτε με κάποιες φιλανθρωπικές κινήσεις και δωρεές, είτε ακόμη και με σημαντικές εκπτώσεις στα ασφάλιστρα – αυτό το είδαμε κυρίως την εβδομάδα που διανύουμε.

Όμως μην ξεχνάμε ότι στο επίκεντρο της κοινής γνώμης δεν είναι η ασφαλιστική αγορά αυτή τη στιγμή. Στο προσκήνιο βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το θέμα είναι οι επιχειρήσεις που έκλεισαν να κρατηθούν από τις ασφαλιστικές εταιρείες, χωρίς να ακυρωθούν τα συμβόλαιά τους.

Η συμπεριφορά της ασφαλιστικής αγοράς εν γένει, θα κριθεί περισσότερο σε ειδικές κατηγορίες και ανά εταιρεία.

Στον κλάδο του αυτοκινήτου, για παράδειγμα, τα τουριστικά λεωφορεία ακινητοποιήθηκαν. Το θέμα εδώ είναι οι ασφαλιστικές να διευκολύνουν την αποπληρωμή των ασφαλίστρων ώστε να μην ακυρωθούν τα συμβόλαια.

Συνολικά στην παραγωγή θα φανεί το επόμενο τρίμηνο η συνέπεια της πανδημίας, ίσως και το επόμενο εξάμηνο, γιατί ρόλο θα παίξει και η πορεία της ευρύτερης οικονομίας παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα για παράδειγμα, σημαντικό κομμάτι του ΑΕΠ (και άρα και των ασφαλίστρων), αποτελεί ο τουρισμός του οποίου η πορεία θα εξαρτηθεί από την πορεία των χωρών του εξωτερικού, αλλά και από τα πόσα χρήματα θα μπορέσει να προσφέρει το κράτος για να στηρίξει τον τουρισμό.

Συγκεκριμένοι κλάδοι όπως πχ. αστική ευθύνη περιουσίας, κλάδοι που εμπλέκονται με τις πληττόμενες κατηγορίες μπορεί να παρουσιάσουν πτώση, η οποία θα “απλωθεί” στο χρόνο, στο επόμενο εξάμηνο. Αυτό θα επηρεάσει και τα αποτελέσματα, όχι καθοριστικά όμως γιατί αυτές οι επιχειρήσεις είναι ένα μικρό κομμάτι του ασφαλιστικού τζίρου.

Μην ξεχνάμε ότι το 50% της παραγωγής ασφαλίστρων στην ιδιωτική ασφάλιση προέρχεται από το αυτοκίνητο. Ακόμη, παράγει πολλά ατομικά προγράμματα, νοσοκομειακά π.χ ή αποταμιευτικά, τα οποία δε σχετίζονται άμεσα με τη μεγαλύτερη εικόνα της οικονομίας.

Που βρισκόμαστε λοιπόν;

Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν όλο και περισσότερο στην αγορά, αλλά και σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, μπορούμε πλέον με σχετική σιγουριά και εκτός απροόπτου, να αναμένουμε τα πρώτα σχέδια ελάφρυνσης των περιοριστικών μέτρων μετά το τέλος του μήνα.

Στις αρχές της εβδομάδας που διανύουμε, την Δευτέρα 6 Απριλίου, έκλεισε το κρίσιμο 14ήμερο από την ημερομηνία επιβολής των πιο αυστηρών μέτρων. Ήταν ημερομηνία ορόσημο κατά την οποία θα γινόταν πλέον ορατό το αποτέλεσμα η μη, όλου αυτού του αγώνα. Όντως την εβδομάδα που τελειώνει σήμερα οι κυβερνητικές και επιστημονικές αναγγελίες Τσιόδρα – Χαρδαλιά περιείχαν και μια έστω μικρή, δόση αισιοδοξίας.

Ωστόσο τα πρώτα σχέδια ελάφρυνσης, θα σημάνουν την αρχή μιας εξίσου δύσκολης διαδικασίας – η πρόληψη είναι ευκολότερη ως απόφαση και ως δράση από την κατάργηση  των μέτρων προστασίας: ποια μέτρα θα αφαιρεθούν, με τι ρυθμό, τι μπορεί να πάει στραβά, όλα αποτελούν ριψοκίνδυνες αποφάσεις που θα κληθούν να λάβουν οι υπεύθυνοι και που θα επηρεάσουν τη ζωή μας ανάλογα.

Σε κάθε περίπτωση, όταν θα αρχίσουν να ελαχιστοποιούνται τα κρούσματα, τότε θα ισχύσουν σίγουρα λιγότερα μέτρα προστασίας - μπορεί να αρχίσουν να λειτουργούν κάποιες επιχειρήσεις, ίσως όχι επιχειρήσεις εστίασης, αλλά λοιπών δραστηριοτήτων, ενώ μπορεί να επιτραπεί γενικότερα η επιστροφή στην εργασία, σίγουρα με μέτρα και κανονισμούς προστασίας.

Μέχρι τότε πρωτεύει η υγεία, η ατομική και του συνόλου, μιας και τα δύο είναι αλληλένδετα.  Η εργασία έπεται αλλά δεν αδρανεί, μιας και η σημερινή εποχή προσφέρει πολλές εναλλακτικές στην προσωπική επικοινωνία. Επίσης, ο χρόνος που κερδίζεται από την παραμονή στο σπίτι, δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για προσωπική επιμόρφωση και επικαιροποίηση γνώσεων. Μείνετε συντονισμένοι!

(Διαβάστε: Η προσαρμογή της Διαμεσολάβησης στη νέα πραγματικότητα)

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

2 απαντήσεις στο Η αλήθεια για την κατάσταση της ασφαλιστικής αγοράς

  1. […] (Διαβάστε: Η αλήθεια για την κατάσταση της ασφαλιστικής αγοράς) […]

  2. […] (Διαβάστε: Η αλήθεια για την κατάσταση της ασφαλιστικής αγοράς) […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Νέα τάση με διφορούμενα όμως αποτελέσματα οι μειώσεις ασφαλίστρων στα αυτοκίνητα

Η μείωση του loss ratio και τα υψηλά περιθώρια φερεγγυότητας διευκολύνουν τις βραχυπρόθεσμες μειώσεις ασφαλίστρων Του Νίκου Σακελλαρίου Συγκυριακά οφέλη...

Close