Skip to content

Η αντοχή των ασφαλιστικών πολυεθνικών στην κρίση περιορίζει τις φημολογίες

Ισχυρούς παράγοντες εξωστρέφειας και στήριξης της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς αποτελούν οι θυγατρικές πολυεθνικών ομίλων στην Ελλάδα και ο θετικός απολογισμός της πορείας τους την τελευταία 10ετία της κρίσης ισχυροποιεί τη μελλοντική τους παρουσία στη χώρα.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Η οικονομική κατάσταση της χώρας σε συνδυασμό με την αρνητική διεθνή συγκυρία έχουν δημιουργήσει πολλές φήμες σχετικά με τη διαδικασία πώλησης υποκαταστημάτων μεγάλων ξένων πολυεθνικών στην Ελλάδα. Η φημολογία που υπάρχει (ανάμεικτη με εσκεμμένες διαρροές) έχει δημιουργήσει κάποια αναστάτωση στην ήδη ταραγμένη ελληνική ασφαλιστική αγορά. Προς το παρόν, και όσο οι πολυεθνικές που φημολογείται ότι θα αποτραβηχτούν από την Ελλάδα παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων εν μέσω αρνητικής συγκυρίας και Covid-19, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο για τους μητρικούς θυγατρικούς ομίλους να προχωρήσουν σε πωλήσεις χαρτοφυλακίων και κλείσιμο επιχειρήσεων.

Θετική η πορεία των θυγατρικών ξένων πολυεθνικών στις “ελληνικής κρίσεις”

Η πορεία των θυγατρικών ξένων πολυεθνικών στην Ελλάδα, ήταν θετική στο α’ εξάμηνο 2020 παρά τις επιδράσεις του Covid-19. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες πολυεθνικές τα κατάφεραν καλύτερα από τους στόχους που τους είχαν θέσει οι μητρικοί όμιλοι. Γενικά, υπάρχει θετική αποδοχή των πεπραγμένων των θυγατρικών εταιρειών στην Ελλάδα και οι βασικοί μέτοχοι εκτιμούν ότι παρά τις δυσκολίες της 10ετούς κρίσης και του Covid-19, οι εταιρείες στην Ελλάδα δεν έχουν επιβαρύνει (πλην του PSI 2012) τους μητρικούς ομίλους. Αντίθετα, αποτελούν για την ελληνική ασφαλιστική αγορά παράγοντες σύγκρισης (benchmark) σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά πρότυπα management, ενώ διευκόλυναν και την εξωστρέφεια της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.

Υψηλό το κόστος απόσυρσης ή μεταβίβασης χαρτοφυλακίων

Κατ’ αρχήν το κόστος να κλείσει μία επιχείρηση σήμερα στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσιο από το κόστος να παραμείνει ανοικτή έστω και με προβλήματα. Ουσιαστικά, μία ασφαλιστική εταιρεία με ενεργητικό 100 εκατ. ευρώ θα πρέπει να πληρώσει άμεσα 30-40 εκατ. ευρώ προκειμένου να λύσει την εταιρεία ή λιγότερα κεφάλαια προκειμένου να πουλήσει μόνο το χαρτοφυλάκιο. Καμία ξένη πολυεθνική δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει τέτοια ποσά για να φύγει (η θυγατρική της) από την Ελλάδα, ειδικά εάν οι θυγατρικές τους εταιρείες είναι κερδοφόρες.

Επίσης, με τις παρούσες ενδείξεις δεν υπάρχει κάποιος άμεσα ενδιαφερόμενος να αγοράσει ασφαλιστικά χαρτοφυλάκια και να διατηρήσει την απασχόληση της εταιρείας. Ο νόμος λέει ότι “στις περιπτώσεις μεταβίβασης ή εκποίησης περιουσιακών στοιχείων ασφαλιστικών εταιρειών που τελούν υπό καθεστώς ασφαλιστικής εκκαθάρισης, δεν είναι αναγκαία η προσκόμιση πιστοποιητικού φορολογικής ή ασφαλιστικής ενημερότητας και κάθε άλλου εγγράφου γενικά που απαιτείται να προσαχθεί από δημόσια αρχή ή ΝΠΔΔ για το χρόνο που έχει προηγηθεί της ανάκλησης και θέσης της εταιρείας σε ασφαλιστική εκκαθάριση για τη σύνταξη του σχετικού συμβολαίου ή της μεταβιβαστικής εν γένει σύμβασης. Ο συμβολαιογράφος συντάσσει το συμβόλαιο χωρίς την προσκόμιση πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας ή κάθε άλλου, από τα προαναφερθέντα εγγράφου και οι αρμόδιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες υποχρεούνται να προβαίνουν σε θεώρηση βιβλίων και στοιχείων των υπό εκκαθάριση ασφαλιστικών εταιρειών, χωρίς επίσης προσκομιδή των απαιτούμενων πιστοποιητικών και εγγράφων”.

Μερίσματα προς τους βασικούς μετόχους

Οι θυγατρικές ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα είναι κερδοφόρες και οι περισσότερες διανέμουν σημαντικά μερίσματα στους μητρικούς ομίλους που είναι οι βασικοί μέτοχοι. Υπολογίζεται ότι – βάσει των αποτελεσμάτων της τελευταίας 5ετίας (2014-2019) – η μέση μερισματική απόδοση στις μεγαλύτερες θυγατρικές ασφαλιστικές εταιρείες ξένων ομίλων διαμορφώθηκε πάνω από 5% επί των σωρευτικών κερδών της περιόδου αυτής. Επίσης, σε δύσκολες περιόδους (2015-2016) κάποιες πολυεθνικές κεφαλαιοποίησαν μέρος των κερδών και των αποθεματικών τους και δεν επιβάρυναν τους μητρικούς ομίλους. Ειδικά για εφέτος, εκτιμάται ότι κάποιες θυγατρικές ασφαλιστικών στην Ευρώπη (ενδεχομένως και στην Ελλάδα) δεν θα πληρώσουν μερίσματα προς τους μητρικούς ομίλους προκειμένου να ενισχύσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα ακολουθώντας την οδηγία της EIOPA.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *