Skip to content

Η Ασφάλιση Πιστώσεων στον τουριστικό κλάδο

Στην παγκόσμια οικονομία τα πάντα πλέον λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία και ειδικά στην περίπτωση της τουριστικής βιομηχανίας. Η ανάγκη κάλυψης του πιστωτικού κινδύνου για τις εταιρίες του κλάδου είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των εταιριών και να προφυλαχθούν από εξελίξεις όπως αυτή της Thomas Cook.

Η πτώχευση του κολοσσιαίου tour operator, μετά από 178 χρόνια λειτουργίας, οδήγησε σε ντόμινο ζημιών εταιρίες, με τις οποίες είχε συνεργασίες επί πιστώσει. Οι αριθμοί αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος: 600.000 πελάτες σε όλο τον κόσμο έμειναν μετέωροι, ενώ εξ αυτών, περίπου 50.000 τουρίστες εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα, υπολογίζοντας ότι η ζημιά που υπέστησαν οι Έλληνες ξενοδόχοι ανέρχεται στα 250-300 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, η πτώχευση της Thomas Cook οδήγησε στη μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού εν καιρώ ειρήνης. Στην Τυνησία, ξενοδοχείο μέσω των ανδρών ασφαλείας, εμπόδισε πελάτες της ταξιδιωτικής εταιρίας να φύγουν, εάν πρώτα δεν καταβάλλουν το κόστος της διαμονής τους στο ξενοδοχείο. Σύμφωνα με το έγκυρο πρακτορείο ειδήσεων Euronews, η αρμόδια βρετανική ρυθμιστική αρχή επικοινώνησε με τα ξενοδοχεία που συνεργαζόταν η Thomas Cook για να ενημερώσει ότι θα αποζημιωθούν από την κυβέρνηση μέσω ασφαλιστικού σχήματος.

Στη Γερμανία, που επίσης υπάρχουν χιλιάδες τουρίστες της εταιρίας, οι ασφαλιστικές εταιρίες οργανώνουν την επιστροφή των τουριστών. Το χρέος της εταιρίας έφτασε στα 1,9 δισ. ευρώ το καλοκαίρι. Έγινε απόπειρα διάσωσής του με τον μεγαλύτερο μέτοχό του, την Fosun, και τις τράπεζες να σχεδιάζουν ανακεφαλαιοποίηση ύψους 900 εκατ. ευρώ, ωστόσο στην οριστικοποίηση της συμφωνίας απαιτήθηκαν άλλα 200 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες. Η Fosun επεσήμανε ότι απογοητεύτηκε από την αποτυχία σύναψης συμφωνίας της εταιρίας με τις τράπεζες, ωστόσο, ως μέτοχος, υπήρξε υποστηρικτική στη διάσωση της Thomas Cook. Η εταιρία απασχολεί 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Θα μπορούσαν άραγε οι ξενοδόχοι να έχουν κάλυψη για τη ζημιά που υπέστησαν; Η απάντηση είναι θετική. Θα μπορούσαν εάν είχαν ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο πιστώσεων, με το οποίο θα είχαν καλύψει τον κίνδυνο της αδυναμίας της Thomas Cook να πληρώσει τις οφειλές της. Η κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου είναι ένα εργαλείο, το οποίο αξιοποιείται κατά κόρον στο εξωτερικό, καθώς είναι σωτήριο σε υποθέσεις σαν και αυτή. Οι επιχειρήσεις, μέσω των συμβολαίων αυτών, προστατεύονται από τον κίνδυνο της επισφάλειας. Ταυτόχρονα, οι ασφαλιστικές, που καλύπτουν τον κίνδυνο αυτό, βοηθούν την επιχείρηση να βελτιώσει ποιοτικά το πελατολόγιό της, καθώς κάνουν ελέγχους ευρωστίας των πελατών.

Με κύριο όφελος αυτό της άμεσης και απόλυτα έγκυρης συλλογής χρήσιμων οικονομικών πληροφοριών σε μία δύσκολη επιχειρηματικά εποχή, η ασφάλιση πιστώσεων, με την εγγύηση και τη φερεγγυότητα ασφαλιστικών ομίλων που εξειδικεύονται διεθνώς στις ασφαλίσεις πιστώσεων, αποδεικνύεται πολλαπλώς χρήσιμη με πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα:

  • Συνεχής οικονομικός έλεγχος των πελατών και αξιολόγηση της φερεγγυότητάς τους
  • Διαρκής ενημέρωση της ασφαλιζόμενης επιχείρησης, σε επίπεδο Διοίκησης και Εμπορικής Διεύθυνσης, με στόχο την προώθηση και αύξηση των πωλήσεων χωρίς κίνδυνο
  • Μεγιστοποίηση της πιστοληπτικής ικανότητας της επιχείρησης όχι μόνο από τις τράπεζες, αλλά και από τους προμηθευτές της
  • Αξιοποίηση του ασφαλιστηρίου σε περίπτωση χρηματοδότησης, με την εκχώρησή του σε τράπεζα ή εταιρία factoring
  • Άμεση αποζημίωση σε περίπτωση πτώχευσης ή καθυστέρησης πληρωμής τιμολογίου

Δεν είναι τυχαίο πως το πρόβλημα της Thomas Cook ήταν γνωστό στους ασφαλιστές πιστώσεων, οι οποίοι είχαν ενημερώσει τις επιχειρήσεις που ασφάλιζαν, για να τις προστατεύσουν και να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα.

Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις που στην προκειμένη περίπτωση είχαν ασφάλιση πιστώσεων ήταν πολύ λίγες και από τα 250-300 εκατ. ευρώ που ανέρχεται η ζημιά, ασφαλισμένο ήταν μόνο το 1 εκατ. ευρώ.

Επειδή, λοιπόν, τώρα, περισσότερο από ποτέ, μοιάζει να είναι η κατάλληλη στιγμή για να περιορίσετε τον πιστωτικό κίνδυνο της επιχείρησής σας, η Εταιρεία μας Xirogiannopoulos Insurance Brokers, ως μεσιτική ασφαλίσεων (Insurance Brokers), με ιστορία 50 ετών στην ασφαλιστική αγορά, είναι σε θέση να προτείνει, στο πλαίσιο αυτό, ουσιαστικές λύσεις για την ασφάλιση του πιστωτικού κινδύνου που παρουσιάζεται απειλητικός για την ανάπτυξη και την κερδοφορία. Για οποιαδήποτε πληροφορία, ολοκληρωμένες προσφορές ασφάλισης, διαμόρφωση και σύγκριση των όρων των συμβολαίων, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Πηγή: Xirogiannopoulos Insurance Brokers Newsletter 31 – Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2019

1 Comment


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *