Skip to content

Η ασφαλιστική βιομηχανία και ο ρόλος της στην κλιματική αλλαγή

Η ασφάλιση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της κλιματικής αλλαγής, όχι μόνο μέσα από την ανάληψη του ρίσκου,  αλλά βοηθώντας τη θέσπιση του σωστού νομοθετικού πλαισίου για το επιχειρείν.

Μην ξεχνάμε ότι η ασφαλιστική βιομηχανία βοήθησε να θεσπιστούν ισχυρά μέτρα προστασίας έναντι των πυρκαγιών που μάστιζαν τις μεγάλες πόλεις του 19ου αιώνα στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους.

Οι κοινωνίες έβλεπαν ότι δεν μπορούσε να συνεχιστεί άλλο αυτό και ήταν ο ασφαλιστικός κλάδος που έκανε την μελέτη και την ανάλυση που χρειαζόταν για να αλλάξει η χωροταξική νομοθεσία.

Ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών της ασφαλιστικής βιομηχανίας  σώθηκαν εκατομμύρια ζωές και δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα επόμενα 10 χρόνια είναι κρίσιμα. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων θα πρέπει να σημειωθεί μια θεμελιώδης μεταστροφή στη συνείδηση και στην πράξη, ώστε να μετριαστεί η κλιματική αλλαγή.

Οι ασφαλιστικές αγορές όλου του κόσμου, μπορούν να αρπάξουν την ευκαιρία και να παίξουν κομβικό ρόλο στη διαχείριση του νούμερο ένα παγκόσμιου κινδύνου για την ανθρωπότητα.

Το 2020 οι φυσικές καταστροφές προκάλεσαν ζημίες ύψους 210 δισ. δολαρίων, από τις οποίες τα 82 δισ. δολάρια κατέβαλαν οι ασφαλιστικές σύμφωνα με τη Munich Re. Περίπου το 60% των ζημιών ήταν ανασφάλιστο.

Τόσο οι συνολικές ζημιές όσο και οι ασφαλιστικές απώλειες ήταν συγκριτικά πολύ μεγαλύτερες από την προηγούμενη χρονιά.

Οι έξι από τις δέκα πιο κοστοβόρες καταστροφές συνέβησαν στις ΗΠΑ. Το πιο καταστροφικό συμβάν ήταν ο τυφώνας Λώρα στη δυτική Λουϊζιάνα – το κόστος των καταστροφών έφτασε τα 13 δις δολάρια. Σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου οικονομικού κόστους, δηλαδή περίπου 95 δισ. δολάρια, προήλθε από το αμερικανικό έδαφος. Οι ασφαλιστικές στις ΗΠΑ απεκατέστησαν σημαντικό κομάτι της ζημιάς, αξίας περίπου 67 δις. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αντίστοιχα νούμερα για το 2019 ήταν αισθητά χαμηλότερα:  51 δισ. δολάρια εκ των οποίων τα 26 δις κατεβλήθησαν ως αποζημιώσεις.

Ωστόσο η πιο κοστοβόρα φυσική καταστροφή παγκοσμίως το 2020 ήταν οι πλημμύρες που έπληξαν την Κίνα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών βροχών, με συνολικές απώλειες περίπου 17 δισ. δολάρια εκ των οποίων μόνο το 2% αποζημίωσαν οι ασφαλιστικές.

Υπενθυμίζεται ότι τα επαναλαμβανόμενα ακραία φυσικά φαινόμενα θεωρούνται συνέπειες της δεκαετούς αύξησης της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα και στους ωκεανούς. Θερμικά κύματα και ξηρασίες πυροδοτούν πυρκαγιές ενώ τροπικοί κυκλώνες και καταιγίδες συμβαίνουν συχνότερα. Στη Βόρεια Αμερική πέρυσι σημειώθηκε αριθμός ρεκόρ 13 τυφώνων μέσα σε ένα έτος.

Ευτυχώς χαμηλές απώλειες στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη το ύψος των φυσικών καταστροφών για το 2020 ήταν σχετικά περιορισμένο. Οι κατά τόπους μεγάλες απώλειες –που είναι συνηθισμένες τη φθινοπωρινή περίοδο- προκλήθηκαν από ισχυρές βροχοπτώσεις στις μεσογειακές ακτές της νότιας Γαλλίας και Ιταλίας. Οι συνολικές απώλειες έφτασαν τα 12 δισ. δολάρια (10,6 δισ. ευρώ), εκ των οποίων οι ασφαλισμένες ζημιές άγγιξαν τα 3,6 δισ. δολάρια (3,1 δισ. ευρώ). Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν κατέστρεψαν εκατοντάδες σπίτια, γέφυρες και δρόμους.

 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *