Skip to content

Υποχρεωτικά μέτρα για την Οδική Ασφάλεια ανακοίνωσε η ΕΕ

Δέσμη μέτρων για την Οδική Ασφάλεια ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Τhird Mobility Package) με απώτερο στόχο στους Ευρωπαϊκούς δρόμους να κυκλοφορούν οχήματα που είναι λιγότερο ρυπογόνα και εξοπλισμένα με τα πιο προηγμένα συστήματα ασφάλειας.

Μέχρι το 2030 στόχος της Κομισιόν είναι οι θάνατοι και οι σοβαροί τραυματισμοί να έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ. Το 2017 έχασαν τη ζωή τους τους δρόμους της ΕΕ 25.300 άνθρωποι, ενώ ακόμα 135.000 τραυματίστηκαν σοβαρά.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα έχει μειωθεί κατά περισσότερο από το ήμισυ από το 2001.

Σύμφωνα με το νέο πακέτο μέτρων, τα νέα οχήματα θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας όπως το «Αutomated Emergency Braking» (αυτόματο φρενάρισμα σε περίπτωση κινδύνου) και το «Intelligent Speed Assistance» (έλεγχος ταχύτητας οχήματος).

Παράλληλα, με πρωτοβουλία της Επιτροπής, θα γίνει συστηματική προσπάθεια σε όλες τις χώρες-μέλη, να εντοπιστούν και να επισημανθούν ή να επισκευαστούν τα επικίνδυνα τμήματα των εθνικών οδικών δικτύων.

Με αυτά τα δύο μέτρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι θα μπορούσαν να σωθούν έως και 10.500 ζωές και να αποφευχθούν σχεδόν 60.000 τραυματισμοί κατά την περίοδο 2020-2030.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *